Britisk brud 4: Dronningmoren 1923

Dronningmoren brud i 1923. Da prins Albert  og lady Elizabeth Bowes-Lyon seg 26. april 1923 var det ingen som trodde at dette var vielsen til et fremtidig kongepar. Riktignok var Albert nest eldste sønn av kongen, men det var hans eldre bror som med tiden ville følge sin far på tronen. Men 13 år etter bryllupet ble Albert, kong Georg 6. og Elizabeth, dronning, senere kjent som dronningmoren.

Bertie og Elizabeth på sin bryllupsdag. I de neste 13 årene var det kjent som Hertugparet av York.
Bertie og Elizabeth på sin bryllupsdag. I de neste 13 årene var det kjent som Hertugparet av York.

Det eneste rette

Også dette bryllupet ble feiret i Westminster Abbey. Det var en kongelig  tradisjon som  ble startet da prinsesse Patricia (dronning Mauds kusine) giftet seg fire år tidligere i 1919. Da, og i 1923, ønsket man å gjøre et kongelig bryllup til en stor, offentlig affære for å løfte nasjonens ånd etter Den første verdenskrig store øeleggelser (1914-18).

Den skotske adelsdamen lady Elizabeth Bowes Lyon på vei til sitt bryllup.
Den skotske adelsdamen lady Elizabeth Bowes Lyon på vei til sitt bryllup.

Mange syns nok at  lady Elizabeth hadde gjort et varp da prins Albert fridde til henne. At en prins giftet seg med en ikke-kongelig kvinne hadde før vært en umulighet, men krigen hadde endret mye.  Albert selv syns selv det var et under at hun ville ha ham. To ganger måtte han fri til Elizabeth før hun endelig sa ja.

Vielsen fant sted før tv, men seremonien ble heller ikke sendt på radioen. Erkebiskopen av Canterbury var nemlig bekymret for at menn kunne høre Guds ord mens de satt i puben. Han la ned veto.

Dronningmoren stod brud i 1923

Prins Albert stilte full RAF-uniform, mens Elizabeth hadde en kjole laget av Madame Handley Seymour. Hennes brudekjole ble naturligvis sydd i Storbritannia, noe annet ville ha vært meget uklokt. Når det er sagt er kjolen er helt i tråd med siste mote fra Paris der Coco Chanel var den nye og revolusjonerende moteskaperen. Korsettene skulle bort for kvinnen måtte kunne bevege seg fritt. Det betydde kjoler med lav midjer i løstsittende stoff som ga silhuetter uten former. Dessverre tar et slikt design seg best ut på magre og høye modeller og kanskje ikke fullt så stilig på litt fyldigere kvinner som Elizabeth var. I dag virker kjolen rett og slett litt ufiks.

Elizabeths brudekjole var meget moderne.
Elizabeths brudekjole var meget moderne.

På kjolelivet er det omfattende broderier i perler og sølvtråd, som nok er blitt noe anløpet på de 95 årene siden den ble laget. Slepet er forholdsvis kort, i alle fall til kongelige brud å være, og ermene er merkelig nok helt korte. En kongelig brud bruker å være ganske tildekket med lange ermer, og beskjeden utringning.  Merk også at Elizabeth ikke bar noen diamanttiara som brud. Det var ikke så vanlig da. Sløret, som hun hadde lånt av sin svigermor dronning Mary, var festet med en krans av myrt og roser.

Etter vielsen la Elizabeth brudebuketten på Den ukjente krigerens grav i kirken, noe kongelige bruder siden også har gjort.

Albert hadde i 1920 blitt utnevnt til hertug av York og det var som hertugparet av York de var kjent frem til 11. desember 1936.

Bruden fikk vakre smykker til sitt bryllup og noen eksisterer den dag i dag: Turkistiara og Strathmore-tiaraen

Livet etter bryllupet

Brudeparet med sine åtte brudepiker.
Brudeparet med sine åtte brudepiker.

Hertugen og hertuginnen av Yorks fikk sitt  første barn Elizabeth, født 21. april 1926. En annen datter, Margaret, fulgte i 21. august 1930. Men York-familiens liv ble dramatisk endret i 1936.

Alberts far, George 5. døde i januar. Hans eldste sønn og etterfølger, kong Edvard 8., kunne ikke tenke seg å la seg krone uten sin kjæreste, fru Wallis Simpson, ved sin side. Men hun var skilt og var derfor utenkelig som dronning. Dermed abdiserte Edvard og hans yngre bror Albert, hertugen av York, steg opp på tronen som kong Georg 6. 11. desember 1936. Ti år gamle prinsesse Elizabeth var med ett nærmeste tronarving.

Albert og Elizabeth på sin kroningsdag 12. mai 1937.
Albert og Elizabeth på sin kroningsdag 12. mai 1937.

Selv om han ikke var opplært for rollen, og han hadde personlig egenskaper som gjorde kongerollen tung, var det ingen tvil at kong Georg 6. arbeidet hardt og samvittighetsfullt. Han ble en høyt elsket monark.  Det ble også en fornyet interesse for ham i hele verden da filmen «Kongens tale» kom i 2010.  Denne prisbelønte filmen handler om kongens kamp for å overvinne sin plagsomme stamming.

I 1952 døde kong Georg 6. ikke mer enn 56 år gammel etter en rekke helseproblemer. Kongens enke, som tok tittelen dronningenmoren, var  ikke mer enn 52 år og alle syns det var for tidlig for henne å pensjonere seg. Hun fortsatte med sine offentlige plikter nærmest til det siste, og dyrket også en lidenskap for hesteveddeløp.

Elizabeth, dronningmoren, på sin 100-årsdag i 2000.
Elizabeth, dronningmoren, på sin 100-årsdag i 2000.

Dronningmoren døde fredelig i sin søvn i 2002, i en alder av 101 år. Tusenvis av sørgende stod i timevis i kø for å komme inn til båren i Westminster Hall, og vise henne den siste ære.

Forrige britiske brud 3: Edwina Mountbatten 1922

Neste britiske brud 5: Lady Louise Mountbatten 1923

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *