Dronningmorens 100-års brosje

Brosje med en malt rose, krystallokk og en ramme av diamanter. Gave fra dronning Elizabeth til moren da hun fylte 100 år i 2000.
Brosje med en malt rose, krystallokk og en ramme av diamanter. Gave fra dronning Elizabeth til moren da hun fylte 100 år i 2000, der av navnet: 100-års brosjen.

100-års brosje

Hva gir en dronning, som elsker brosjer, til en annen dronning, som også elsker brosjer? Dumt spørsmål: En brosje selvfølgelig. Både dronning Elizabeth 2. og hennes mor dronning Elizabeth droningmoren, bar alltid brosjer og alltid på venstre side (prinsesse Margaret var en rebell og foretrakk høyre side). Selv den dag i dag er det oppsiktsvekkende å se den britiske dronningen uten en brosje.

Dronning Elizabeth 2. med sin mors 100-års brosje.
Dronning Elizabeth 2. med sin mors 100-års brosje.

Dronningmoren

Dronningmoren ble født 4. august 1900 som lady Elizabeth Bowes Lyon. Hun var datter av en jarl, men hun gjorde likevel et godt parti da hun i 1923 giftet hun seg med sønn nummer to til kong Georg 5. Men så abdiserte broren, kong Edvard 8., for å gifte seg med mrs. Simpson, og dermed ble Elizabeth dronning av Storbritannia. Det var hun frem til hun ble enke i 1952 bare 51 år gammel. For å skille mellom seg selv og den nye monarken, dronning Elizabeth 2., valgte hun å kalle seg dronningmoren.

Dronning Elizabeth og kong Georg 6. av Storbritannia.
Dronning Elizabeth og kong Georg 6. av Storbritannia.

Dronningmoren ble blant kongehusets mest populære medlemmer og hennes fødselsdag, 4. august, ble feiret som en folkefest ved hennes hjem i London, Clarence House. Da hun i 2000 fylte 100 ble det naturligvis gjort ekstra krus på henne. Blant annet fikk hun et gratulasjonstelegram fra Dronningen anledning dagen.

Du kan se videoen om dronningmorens 100-årsdag her.

Kort glede

Dronning Elizabeths gave til moren på hennes 100-årsdag var en spesiallaget brosje. Den var formet som en oval medaljong der en rose ble hugget og malt på innsiden av en bergkrystall. Og det er ikke hvilken som helst rose heller. Rosens navn er «Queen Elizabeth Grandiflora Rose» som ble utviklet til dronning Elizabeth 2s kroning i 1953. Brosjen er satt i en ramme av 100 briljantslipte diamanter. Gullsmedfirmaet G. Collins & Sons ble tiltrodd oppgaven å lage den.

Dronningmoren på sin 101-årsdag i 2001. Datteren dronning Elizabeth bak.
Dronningmoren på sin 101-årsdag i 2001 med sin 100-års brosje. Datteren dronning Elizabeth bak.

Dessverre fikk ikke dronningmoren gledet seg over brosjen særlig lenge, noe annet var ikke å vente, men hun bar den under en gallaforestilling da hun fylte 101. Eldre enn det ble hun ikke. Dronning Elizabeth gikk bort 30. mars 2002, seks uker etter sin yngste datter prinsesse Margaret (1930-2002).

Dronningmoren overlot så å si alt sitt jordiske gods til sin datter dronning Elizabeth 2. På den måten unngikk hun arveskatt. Det tok en tid før den britiske dronningen begynte å bære morens smykker, men 100-års brosjen tok hun i bruk bare måneder etter morens død.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *