Dronningmorens kake

Denne deilige kaken fikk jeg av Martin Duffy, som er tea room chef på cafeen som ligger ved dronningmorens lystborg Castle of Mey.

Dronningmorens kake
Dronningmorens kake servert på Castle of Mey.

Dronningmoren, dronning Elizabeths mor, ble født lady Elizabeth Bowes-Lyon i 1900 som nest yngste barn av jarlen og grevinnen av Strathmores barneflokk på 10.

Som piker fra denne klassen gjaldt det å gifte seg godt, men lady Elizabeths frier overgikk alle forventninger da neste eldste sønn til kong George 5 og dronning Mary, prins Albert, fridde til henne. Bryllupet sto i 26. april 1923. Paret fikk to barn: Elizabeth (1926) og Margaret (1930).

Glad i søtsaker

Hun var kjent for sin begeistring for søtsaker og det er faktisk flere kaker som har fått æren av å være hennes favoritt. Men da jeg nylig besøkte hennes skotske slott Castle of Mey, ble denne kaken servert i den koselige kaféen. Så vi får tro at de går god at denne kaken med dadler og vanilje faktisk var hennes favoritt.

Dronningmoren foran sitt slott Castle of Mey helt nord Skottland.
Dronningmoren foran sitt slott Castle of Mey helt nord Skottland.

Da hun ble enke og datteren ble dronning, fikk hun tilnavnet dronningmoren. «Queen mother» på engelsk, eller mer uhøytidelig «queen mum», så kaken blir i Storbritannia kalt Queen mum’s cake.

Dronningmorens kake

250 g dadler, hakket og bløtet opp 2,5 dl kokende vann og 1 ts natron. La blandingen stå å trekke så lenge neste baketrinn varer.  
250 g brunt sukker
100 g mykt smør
1 pisket egg
1 ts vaniljesukker
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts salt
60 g mandler, hakket

Bland alt sammen og tilsett de bløte dadlene (med væsken). Hell røren i en smurt kakeform på 23 cm i diameter og stek kaken på 180 grader i 45 minutter. Sjekk at kaken er gjennom stekt med en trepinne.

Glasur

Den originale toppingen er en karamellglasur. Ta ikke kaken ut av formen om du bruker denne glasuren.
5 ss demerra-sukker
2 ss smør
2 ss krem (eller melk)
50 g mandler, hakket

Bland alt i en liten kjele og kok i tre minutter. La karamellen kjøle seg litt før du heller den over kaken og lar den trekke godt inn. Servers avkjølt

Hvit glasur

2 ss smør
3 ss melk
110 g brunt sukker
220 g melis
½ ts vaniljesukker
50 g mandelspon

Dronningmorens kake med mandelspon.
Dronningmorens kake med mandelspon.

Lager du denne glasuren lar du kaken stå i formen i 15 minutter før du tar den ut og lar den avkjøles på en rist. Ha smør, melk, brunt sukker og vanilje i en kjele, på middels varme og rør til smøret smelter og sukkeret oppløses. Øk varmen og kok i ca 3 minutter. Ta kjelen av varmen og rør inn halvparten av melisen, og deretter resten. La glasuren bli kald før du smører den på kaken. Dryss over de hakkede valnøttene. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *