Britisk brud 3: Edwina Mountbatten 1922

Da Edwina Mountbatten sto brud i 1922 var det årets sositetsbryllup. Det var på en måte et kongelig bryllup, for brudgommen Louis, var født prins Ludwig von Battenberg. Men familien sa fra seg sine tyske titler da de ble britisk. Louis innflytelse var stor i kongefamilien, og han ble husket da Kate og William skulle gi sitt yngste barn navn.

Edwina og Louis Mountbatten på deres bryllupsdag i 1922.
Edwina og Louis Mountbatten på deres bryllupsdag i 1922.

Edwina Ashley (1901 – 1960) giftet seg med en prins – nesten. Louis Mountbatten ble født i 1900 som prins Ludwig von Battenberg, som var en tysk tittel. Det var en tid hvor kongelige svevde over alle nasjonalgrenser, og selv om Battenbergerne var tyske, følte de seg mest britiske og bodde der. Men med Den første verdenskrig ble slikt overnasjonalt liv umulig. I 1917 tvang kong Georg 5. alle sine tyske slektninger i Storbritannia til å si fra seg sine tyske titler, om de ville være britiske borgere. Dermed ble Battenberg til Mountbatten, og prins Ludwig ble lord Louis.

Louis og Edwina som nygifte i 1922. 25 år senere ble de de siste visekongeparet av India.
Louis og Edwina som nygifte i 1922. 25 år senere ble de de siste visekongeparet av India.
Maleri av Edwina som brud.
Maleri av Edwina som brud.

Et ungt par

Lord Louis hadde kongelige aner i lange baner, men penger var det ikke så mye av. Familien hadde investert sin formue Russland, de var i nær familie med tsarina Alexandra, men alt gikk tapt i Den russiske revolusjonen. Det ble det en løsning på da Louis traff den styrtrike arvingen Edwina Ashley. Han fridde og hun sa ja. De var ikke gamle noen av dem. Louis var 21 og Edwina var 19.

Lord og Lady Mountbatten som visekongepar av India i 1947.
Lord og Lady Mountbatten som visekongepar av India i 1947.

Brudgommen stilte i sin uniform fra den britiske marinen. I likhet med sin far gjorde han stor suksess der, og ble til slutt admiral. Han er også gått over historien som britens siste visekonge i India. Etter krigen, da Det britiske imperiet måtte avvikles, fikk Louis jobben med å representere Storbritannia under Indias frigjøring.

Moteriktig brudekjole

Edwinas brudekjole er tråd med tidens smak. Kjolens liv ligger rundt hoftene og stoffet faller løst rundt kroppen. Stoffet kalles sølvlamé og det ser ut til å være 20-tallets foretrukne materialet til brudekjoler. Til og med kronprinsesse Märthas brudekjole i 1929 var laget av dette stoffet. Edwinas kjole er ikke fotside, men stanser ved ankelen og viser hele foten. Ermene er lange og utringningen ligger tett opp til halsen.

Edwina Mountbatten.
Edwina Mountbatten.

Legg merke til brudebuketten. En, eller to, lange blomsterstilker var høyeste mote i begynnelsen av 20-årene. Det vi i dag nok syns virker mest fremmed, er hodepynten. Det er en slags gedigen blondetiara som minner mest om en hatt. Men hennes svigerinne, Louise Mountbatten, må ha likt den for hun valgte noe lignende da hun giftet seg med den svenske kronprinsen året etter. 

Brudgommens forlover er prinsen av Wales, den senere kong Edvard 8.  Det var han som i 1936 abdiserte for å gifte seg med Wallis Simpson. De åtte brudepikene bærer noen gedigne blondehatter som minner ikke så lite om badehetter.

Åpent ekteskap

Edwina og Louis hadde vel det man må beskrive som et åpent ekteskap. De hadde mange affærer, men beholdt interessen og respekten for hverandre. De fikk to døtre sammen, som ga dem 11 barnebarn.

Lord Mountbatten mellom prins Charles og prins Philip.
Lord Mountbatten mellom prins Charles og prins Philip

De som følger serien «The Crown» ser at lorden spiller en viktig rolle i den britiske kongefamiliens liv. Han var kanskje den faren prins Charles trengte, og Charles var sønderknust da Louis Mountbatten omkom i et IRA-attentat 27. august 1979.

Forrige britiske brud: Prinsesse Mary 1922

Neste britiske brud: Dronningmoren 1923.

2 thoughts

  1. Stygge rykter vil ha det til at han giftet seg med henne pga av penger! Edwina Ashley var styrtrik med arv fra bestefaren bankieren Sir Ernest Cassel. Broadlands var bl.a. hennes arv. Da hun skulle begraves hadde hun bestemt at hun skulle senkes i havet noe som fikk Dronningmoren til angivelig å kommentere: Well, Edwina always liked a splash!

    1. Hei Erik. Ja, det kan vel være noe i det at Edwinas penger betydde mye. Mountbatten visste godt (som prins Philip) at å være kongelig uten penger, er ikke mye å trakte etter. På en annen side ble jo hun gjennom ham nærmest kongelig selv. Det var noe å hente for begge parter. Men hun var en interessant skikkelse, som jeg kunne tenke meg å lære mer om.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *