Fabergé-tiara solgt for 7 millioner!

15. mai ble et enestående smykke lagt ut for salg i Geneve: Nemlig noe så sjeldent om en Fabergé-tiara. Det var det verdenskjente auksjonsfirmaet Christie’s som hadde fått æren av å selge denne diamant- og akvamarintiaraen, laget av det sagnomsuste russiske juvelérfirmaet Fabergé. Det er de som står bak de fabelaktige påskeeggene til tsarfamilien. Prisantydningen for smykket var mellom 2-3 millioner kroner. Da budrunden var over var prislappen 1 million dollar – over 7 millioner kroner!

Fabergbé-tiara til salgs. Dette praktsmykket ble laget i 1904.
Fabergbé-tiara til salgs. Dette praktsmykket ble laget i 1904.

Fabergé-tiaraen var en bryllupsgave til prinsesse Alexandra av Hannover og Cumberland da hun giftet seg med storhertug Friedrich Franz av Mecklenburg-Schwerin 7. juni 1904.

Mecklenburg-Schwerin var et hertugdømme i Nordøsttyskland, og Schwerin var hovedstaden, i dag en by med ca 100 000 innbyggere.

Alexandra av Hannover og Friedrich Franz av Mecklenburg-Schwerin på sin bryllupsdag 7. juni 1904.
Alexandra av Hannover og Friedrich Franz av Mecklenburg-Schwerin på sin bryllupsdag 7. juni 1904.

Dessverre fikk ikke bruden dette vakre smykket til sin bryllupsdag. Det tok lenger tid enn brudgommen hadde trodd å lage smykket, for ikke å snakke om at det tok tid med kommunikasjonen mellom St. Petersburg, der Fabergé hadde sitt hovedkontor, og Schwerin. Alexandra måtte vente til etter bryllupet før hun fikk tiaraen, men da kunne hun beundre dette utsøkte kunstverket med motiver av forglemmegeikranser og piler, som selvfølgelig symboliserer kjærlighet.

Nærbilde av Fabergé-tiaraen laget av diamanter og akvamariner.
Nærbilde av Fabergé-tiaraen laget av diamanter og akvamariner.

Gode forbindelser

Nå er ikke storhertugdømmet Mecklenburg-Schwerin særlig prominent, men overhode Friedrich Franz og hans brud Alexandra hadde likevel de beste forbindelser. Friedrich Franz’ mor var født storfyrstinne Anastasia av Russland, (1860-1922) og var sønnedatter av tsar Nikolai 1. Anastasia elsket Fabergé og det var nok derfor firmaet ble valgt da sønnen skulle bestille en tiara.

Alexandra var datter prinsesse Thyra av Danmark, som var datter av kong Christian 9, kjent som Europas svigerfar. Offisielt benyttet Thyra tittelen hertuginne av Cumberland, men mannen var egentlig overhodet for kongehuset av Hannover, som siden 1866 hadde levd i landflyktighet i Østerrike.

De danske kongsdøtrene Alexandra og Dagmar, bak, mens Thyra sitter foran. De gjorde alle svært gode partier.
De danske kongsdøtrene Alexandra og Dagmar, bak, mens Thyra sitter foran. De gjorde alle svært gode partier.

Thyra kunne ha vært dronning av Hannover, men fikk leve uten en krone. Hennes to eldre søstre derimot nådde helt til topps. Alexandra
(som bruden var oppkalt etter) ble dronning av Storbritannia og Dagmar ble keiserinne Maria Feodorovna av Russland.

Thyras eldste bror ble kong Fredrik 9. Danmark. Det er han som er far til kong Haakon og det betyr at bruden Alexandra faktisk var Haakons kusine (og dronning Mauds), men de kjente hverandre ikke noe særlig ettersom det var nærmere 10 år mellom dem. Hun hadde flere prominente fettere som kong George 5 av Storbritannia, kong Konstantin av Hellas og tsar Nikolai 2. av Russland.

Og ikke nok med det, for de gode forbindelse til europeiske kongehus tok ingen ende. Friedrich Franz’ to søstre, Alexandrine og Cecilie, giftet seg henholdsvis med den danske og tyske kronprinsen.

Da Alexandrine giftet seg med den senere kong Christian 10. i 1898, fikk hun en safir- og diamanthalsbånd av tsaren. Det smykket kan du lese om her.

Pen, men dum

Nygifte storhertuginne Alexandra av Mecklenburg-Schwerin, med akvmarintiaraen fra Fabergé.
Nygifte storhertuginne Alexandra av Mecklenburg-Schwerin, med akvmarintiaraen fra Fabergé.

Alexandra og Friedrich Franz utmerket seg ikke på noen måte egentlig. En venn av storhertugens mor beskrev Alexandra som pen, men dum og Friedrich Franz som hyggelig og intelligent, men nokså avmålt og var derfor ikke godt likt av sine landsmenn.

I 1918 ble monarkiet avskaffet i Tyskland og dermed ble livene til Alexandra og Friedrich Franz endret fra å være viktige til å være nokså ubetydelige. Hertugen døde i 1945, mens Alexandra levde helt til 1963.

Fabergé-tiara ut av familien

Paret fikk fem barn sammen, to sønner og tre døtre. Dessverre fikk ingen sønner sønner og fyrstehuset Mecklenburg-Schwerin er nå utdødd på mannsiden. Alexandra etterlot akvmarintiaraen til sin yngste datter hertuginne Anastasia, og det er trolig hennes etterkommere som nå selger sin mors Fabergé-tiara.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *