Kong Haralds bestemors Fabergébrosje solgt

Prinsesse Ingeborg med tiaraen fra gullsettet.
Prinsesse Ingeborg

11. april blir en nydelig liten Fabergébrosje lagt ut på salg i Paris. Den har en spennende historie, om ikke alt er like sant. Men, den har tilhørt kong Haralds mormor, prinsesse Ingeborg.

Ingeborg ble født som dansk prinsesse i 1878 og var en yngre søster av kong Haakon. Oppveksten var dyster og ukjærlig og det var kanskje derfor hun godtok å bli giftet bort til den 16 år eldre prins Carl av Sverige.

27. august 1897 sto bryllupet i København og paret flyttet deretter til Sverige. De var nesten som fremmede for hverandre, Carl og Ingeborg, men til alt hell viste det seg at de passet godt sammen og fikk svært godt ekteskap. Fire barn ble det: Margaretha, Märtha, Astrid og Carl. De kom alltid til å huske barndomshjemmet som harmonisk og lykkelig. Jentene giftet seg kongelig. Margaretha fant seg en danske prins, Märtha ble norsk kronprinsesse og Astrids var dronning av Belgia i ett år før hun omkom i en bilulykke i 1935. Minstemann Carl, kjent i Norge som onkel Mulle, giftet seg tre ganger.

Fabergé og tsarfamilien

Prinsesse Ingeborg og prins Carl på sin bryllupsdag 27. august 1897.
Prinsesse Ingeborg og prins Carl på sin bryllupsdag 27. august 1897.

Det er auksjonshuset Drouot i Paris som auksjonerer bort en Fabergébrosje som var en gave fra prins Carls til prinsesse Ingeborg. Prisantydningen er 4.000 – 6.000 €, dvs 40 000 til 60 000 kroner. Den høye prisen skyldes ikke materialet. Riktignok er brosjen laget av gull og pyntet med diamanter, men det er så lite at det i seg selv ikke utgjør særlig store summer. Heller ikke at smykket har vært eid av kongelige, betyr all verden, selv om det er med på å dra opp prisen.

Nå er brosjen solgt for 3500 euro, altså 35 000 kroner. Det er noe under prisantydning. 

Det som er det mest attraktive er at smykket er laget av det russiske juvelerfirmaet Fabergé. Det var de som laget de fabelaktige påskeeggene for tsaren og, som når de en sjelden gang kommer markedet i dag, oppnår eventyrlige summer. Fabergé og tsarfamilien er tett forbundet og familiens tragiske skjebne gir alt Fabergé produserte en egen aura. I tillegg til at kvaliteten på juvelene er uovertruffen.

At prins Carl valgte et russisk firma til å lage gaven, henger trolig sammen med prinsesse Ingeborgs nære forbindelse til den russiske tsarfamilien. Tsaren, Nikolaj 2, var hennes fetter og de to hadde god kontakt.

Fabergébrosje til salgs

Fabergébrosje som prins Carl ga prinsesse Ingeborg etter 15 års ekteskap.
Fabergébrosje som prins Carl ga prinsesse Ingeborg etter 15 års ekteskap.

Fra salgsoppgaven kan vi lese at smykket er laget hos Fabergés Moskvafilial i 1912. Den er, som vi kan se, rund, dekorert med hvit emalje som danner bakgrunn for XV, romertall for 15, satt i smaragder, og som ligger over en laurbærkrans i gull. Under ser vi numrene 27 VIII 1912 i gult gull, som henspiller på datoen for bryllupsdagen. Brosjen er rammet inn av en krans i gull og små diamanter og øverst står en sløyfe i diamanter. Smykket er i  god stand.

Guldsmedkjennemerke: К. Ф. (kyrilliske initialer for Carl Fabergé)
Høyden er på 3, 3 cm og den veier 12, 9 gram

Kan dette stemme?

Ingeborg ca 1918 med sine fire barn: CArl Margaretha, Astrid og Märtha.
Ingeborg ca 1918 med sine fire barn: Carl, Margaretha, Astrid og Märtha.

Når firmaet skal fortelle om smykkets historie tyder mye på at de ikke har fått den egentlige historien. Utgangspunktet er greit: Brosjen ble opprinnelig gitt av prins Carl av Sverige (1861-1951) til prinsesse Ingeborg av Danmark (1878-1958) i anledning deres 15 års bryllupsdag 27. august 1912.

Videre skriver Drouet: Dette smykke ble arvet av datteren deres, prinsesse Martha (1901-1954), hustru til kronprinsen i Norge, fremtidig kong Olaf V. (1903-1991), og som måtte selge det under Den under andre verdenskrig for å skaffe penger.

Her er det en del som ikke stemmer. Carl og Ingeborg levde fortsatt under krigen, så Märtha ville ikke ha arvet noe som helst på det tidspunktet. Da Märtha forlot Sverige i 1940 for å flykte til USA, fikk hun riktignok et praktfullt smaragdsett av Ingeborg (Trond Noren Isaksen: Kvinne blant konger : En biografi om prinsesse Astrid (2007)). Tanken bak var at Märtha fikk selge det om det skulle bli nødvendig. Det ble det aldri. Den norske kongefamilien hadde nok penger under krigen. Motstandsbevegelsen maktet å få unna gullet i Norges Bank og det gjorde regjeringen og kongefamilien selvfinansiert, i tillegg til at handelsflåten seilte inn store summer.

Trolig ble Fabergébrosjen arvet av Carl og Ingeborgs eldste datter Margaretha eller sønnen Carl jr, og det er gjennom deres arvinger at brosjen kom ut på markedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *