Fabiola og Baudouins bryllup i 1960

15. desember 1960 ble det feiret et storslagent kongebryllup i Belgias hovedstad Brussel. Landets konge Baudouin giftet seg med adelskvinnen Doña Fabiola de Mora y Aragón.

Fabiola må ha vært den vakreste vinterbruden gjennom tiden! Den legendariske spanske moteskaperen Cristóbal Balenciaga skapte en kjole i den blankeste, hvite silke og som var kantet med hermelin, slik det passet seg for en dronning.

En ensom konge

Den triste kongen ble belgiske kong Baudouin kalt. Og det var ikke så rart. Han var bare fem år gammel da han i 1935 mistet moren sin, dronning Astrid, i en bilulykke. Så kom krigen, og i motsetning til den norske kongefamilien flyktet de ikke, men forble i tysk fangenskap.

Frigjøringen førte heller ikke til at de fikk innta sin posisjon fra før krigen. Astrids enkemann, kong Leopold, hadde i hemmelighet giftet seg i 1941 med Lilian Baels. Det tok ikke belgierne lett på og da krigen var over, flyttet Leopold til Sveits med sin familie, mens hans bror var regent i Belgia. Men selv om Leopold til slutt fikk komme tilbake til Belgia i 1950, var motstanden mot ham så sterk, at han valgte å abdisere i 1951 til fordel for sin ennå ikke 21 år gamle sønn.

Fabiola og Baudouin, kongen og dronningen av Belgia.

En nonne på dronningjakt

Som for alle kongelige, er noe av det viktigste de gjør å bringe dynastiet videre. Men lite skjedde med den sjenerte kongen. Først 16. september 1960 overrasket Baudouin landet sitt ved å kunngjøre forlovelsen med Fabiola, en spansk adelsdame, som ingen hadde hørt om. Baudouin var 30 og Fabiola 32.

Fabiola og Baudouin på vei til den borgerlige vielsen på kongeslottet i Brussel.

Det viste seg at det var en av Belgias biskoper som hadde gitt en irsk nonne i oppdrag å finne en passende viv til kongen. Åpenbart mente han at hun ville ha størst hell i Spania. På denne tiden var landet styrt av erkekonservativ general Franco, og kirken hadde stor innflytelse. Som sagt så gjort. Nonnen traff Doña Fabiola de Mora y Aragón. Hun var datter av en marki, svært religiøs, i tillegg til at hun var sykepleier og også skrev eventyr. Fabiola og Baudouin ble introdusert, og endelig var det klaff.

Fra Spanias general Franco fikk Fabiola en diamant- og smaragdtiara, som ble overrakt av hans kone. Smykket har ikke vært sett siden Fabiolas død, men er forhåpentligvis fortsatt i den belgiske kongefamilien.

Fabiola og Baudouins bryllup i 1960

Bryllupet vakte naturligvis stor oppmerksomhet, også utover Belgia og Spanias grenser. Kongelig bryllup skjer ikke ofte, og kongebryllup enda sjeldnere. Nå ville faktisk bruden gå ut av kirken som dronning av Belgia. Noen i pressen holdt likevel en avstand: Tidsskriftet TIME beskrev den kommende bruden som «en attraktiv ung kvinne, skjønt ingen stor skjønnhet»!

Balenciagas mesterverk

Doña Fabiola virkelig overrasket gjestene da hun ankom katedralen St. Michael og St. Gudula 15. desember 1960. Hun var en dypt religiøs kvinne, som levde et enkelt liv, men da man så bruden forstod man at hun visste å spille dronningrollen. I skinnende hvit silke, brusende tull og med et stort diamantdiadem på hodet, skred hun opp midtgangen som om hun ikke var født til annet enn å være dronning. Slepet var på syv meter.

Du kan lese historien om Fabiolas tiara her.

Fabiola og Baudouin var begge dypt religiøse.

Det tok dem fire timer å bli gift. Dagen startet med en borgerlig vielse i Det kongelige slott i Brussel, etterfulgt av en velsignelse i katedralen. Bruden kom til å besvime for hun hadde fastet før nattverden, men hentet seg fort inn igjen. Etterpå ble det holdt fest på det kongelige slottet for de nygifte, og den tidligere sykepleieren var fra nå kjent som dronning Fabiola.

Kongeparets tar i mot folkets hyllest. Fabiola hadde fem spontanaborter og hun og Baudouin ble til sin sorg aldri foreldre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *