Kong Vajiralongkorn (68) er verdens rikeste monark og vel kjent for sin forkjærlighet for kvinner, sykling og Tyskland. Han livsstil og politiske valg skaper kraftige protester i Thailand. Faller monarkiet i Thailand?

Som eneste sønn av kong Bhumibol Adulyadej (1927-2016), som regjerte i 70 år, var Vajiralongkorn født til å arve tronen. Men siden 2007 har han tilbrakt mesteparten av tiden sin i Tyskland. Der har tabloidpressen fulgt hans aktiviteter med fryd, ikke minst at han har et harem på rundt 20 kvinner med seg. Men nå er kanskje hans dager i paradiset Bayern over for kongen. Tysklands utenriksminister Heiko Maas sa at hvis kong Vajiralongkorn skulle ta avgjørelser som berørte Thailand fra tysk jord, «kan vi klart ikke godta det».
Kong Vajiralongkorn har lenge vært kritisert for sitt liv i Tyskland. Du kan lese om det her.
All makt i kongens hender
Kongen har også endret grunnloven for å gjøre det mulig for ham å regjere fra utlandet. Tidligere monarker har utpekt en regent når de var i borte fra Thailand i lange perioder. Og etter å ha tatt personlig eierskap over det kongelige fondet, anslått til 70 milliarder dollar, brøt han med sedvane ved å gripe direkte inn i politikken. Ved valget i 2019, det første siden militærkuppet i 2014, ville hans populære søster stille til valg. Det forbød kongen.
I tiden rundt kroningen giftet kongen seg, for fjerde gang, og tok seg offisiell konkubine. Du kan lese om det her.

Møtt av demonstrasjoner
Da han, dronningen, konkubinen og kronprinsen besøkte Thailand for å markere at det var fire år siden farens død, kom familien ansikt til ansikt med pro-demokratiske demonstranter som vil begrense hans makt. På et tidspunkt konfronterte demonstranter dronningens kortesje og ropte fornærmelser mot henne der hun satt i sin kremfargede Rolls-Royce. Ved å demonstrere har thaiene med dette knust tabuet som tidligere forhindret åpen debatt om monarkiet. Det er en historisk utvikling, og det mye som tyder på at ting kan aldri gå tilbake til slik de var før.

I flere tiår har monarkiet og militæret kontrollert Thailand, godt beskyttet av strenge lover der alle som kritiserer kongen, på noen måte, risikerer lange fengselsdommer. Men nå er thaiene ikke lenger redde. De spotter Vajiralongkorn med vittige slagord og måten kongen kler seg på når han er privat. Det er så mange nå som deltar at det er umulig å arrestere dem alle.

Et monarki uten fremtid
Vajiralongkorn har blitt så paranoid at han rutinemessig bruker en skuddsikker jakke vest under klærne mens han er i Thailand. Men å gå med på reformer har han ikke tenkt til. Tvert imot, han ønsker en hard linje mot demonstrantene. Alle Thailands eldste militære sjefer er håndplukkede av kongen, og regjeringen gjør bare det den får beskjed om. Til sammen en oppskrift på en forverring av konflikten.

Faller monarkiet i Thailand?
Det som gjør konflikten så meningsløs ifølge journalist Andrew MacGregor Marshall er at det er uunngåelig at det thailandske monarkiet og militæret må reformeres. Vajiralongkorn er 68 år gammel, og når han dør, finnes det ingen opplagt etterfølger som kan opprettholde monarkiets makt. Kronprins Dipangkorn har en utviklingsforstyrrelse og vil aldri kunne styre selvstendig.
Du kan lese om kronprinsen her.