Keiserinne Farah Diba – Halve livet i eksil

Farah som fersk dronning. Hun ble med ett en internasjonal mediayndling.
Farah som fersk dronning. Hun ble med ett en internasjonal mediayndling.  Du kan lese om hennes smaragdtiara her.

Livet har vist seg både fra sin beste og verste side for keiserinne Farah Diba av Iran. I årene som keiserinne av Iran var hun berømt for sin skjønnhet og beundret for sin innsats for kvinner og kultur. Nå har hun bak seg over 40 år i eksil, og har opplevd å miste to av sine barn.

I 1958 kan verden ta del i et oppsiktsvekkende kjærlighetsdrama i Teheran. Landets statsoverhode, Sjah Muhammed Reza Pahlavi, sender sin hustru Soraya ut av landet. Ikke fordi de ikke er glad i hverandre, men etter syv års ekteskap er det klart at den 25 år gamle dronningen ikke kan få barn. Og som for enhver kongelig er det sjahens første og fremste oppgave å føre dynastiet videre, og da må han ha en sønn.

Søkte brud i Sverige

Sjahen besøkte den svenske kongefamilien i Stockholm i mai 1960.
Sjahen besøkte den svenske kongefamilien i Stockholm i mai 1960.

Sjahen er rask til å se seg om etter en ny ektefelle. Han leker med tanken på å gifte seg med en europeisk prinsesse og drar så langt nord som til Sverige for «sjekke ut» prinsesse Birgitta, søster til den nåværende kongen. Ingenting kommer ut av dette fremstøtet og han vender nesen hjem igjen. Det skulle vise seg å være mer fruktbart, for der møter han en perfekt kandidat.

Alle gode ting er tre

Den unge Farah Diba.
Den unge Farah Diba.

Farah Diba blir født inn i en høyborgelig familie i Teheran 14. oktober 1938. Hun er enebarn. Faren dør da hun er ni, noe som naturlig nok preger henne sterkt. Farah går på utenlandske skoler i Teheran, og det blir til at hun tar sin utdannelse i utlandet. Bare 17 år gammel drar hun til Paris for å studere arkitektur.

Sommeren 1959 blir hun invitert hjem til Sjahens datter fra første ekteskap, prinsesse Shanaz, og hennes mann. Helt overraskende dukker Sjahen opp. Han og Farah kommer i snakk, og en god tone oppstår mellom dem. Farah er naturligvis opprømt over å treffe landets konge. I den svenske dokumentaren «Drottningen och jag» fra 2009 forteller hun hvordan hun styrtet hjem for å legge ut om møtet og at han hadde slike vakre øyne og et vakkert smil.

Sjahen inviterer Farah Diba ut flere ganger, og en gang hjem til seg for å prøve svømmebassenget hans. Farah beretter leende at det nok var for å ta figuren hennes nærmere i øyensyn. Så på en middag hos datteren setter han seg ved siden av henne i sofaen. Alle de andre gjestene forsvinner ut. De vet hva som er igjære. Sjahen frir og Farah svarer ja. 21. desember 1959 står hun brud 21 år gammel. Han er 40.

En stjerne blir født

Farah Diba ble fort en internasjonal mediayndling og hennes frisyre ble et begrep.
Farah Diba ble fort en internasjonal mediayndling og hennes frisyre ble et begrep.

Den nye dronningen blir gjenstand for enorm interesse og begeistring verden over. Ikke så rart, for Farah er nydelig. Og med tanke på hvordan det hadde gått for Soraya, er det jo mye som står på spill. Klarer heller ikke Farah å få barn, vil det fort bli slutt på livet som kongelig for henne også.

Sjahen er åpenbart ved godt mot. Han satser alt da han viser frem sin unge brud. Farahs praktfulle brudekjole er sydd i Paris og designet av motegeniet Yves Saint-Laurent, og på brudens hode glitret den nye Noor-ol-Ain-tiaraen med verdens største rosa diamant på 60 karat.

Arvingen blir født

Farah og Sjahen med deres førstefødte kronprins Reza.
Farah og Sjahen med deres førstefødte kronprins Reza.

Muhammed Reza og Farah virket strålende lykkelige på bryllupsdagen, men etter brudefesten gjenstår én, og bare én, oppgave for den unge hustruen: Å sette en sønn til verden. Det er ikke vanskelig å forestille seg at Farah må ha følt et enormt press. Heldigvis går det godt. Etter få måneder er det klart at paret venter barn, og til alles store glede og lettelse nedkommer hun med en kronprins i oktober 1960. Senere får paret tre barn til, to piker og en gutt.

Farah står frem

Farah Diba ble en internasjonal superstjerne.
Farah Diba ble en internasjonal superstjerne.

Nå som Farah hadde gjort sin fremste plikt, fikk hun friere tøyler til å forme sin offentlige rolle. Politikk fikk hun ikke holde på med, men kultur og barns og kvinners rettigheter blir henne fanesaker. Hun seiler fort opp som en internasjonal superkjendis og prydet utallige forsider på 1960- og 1970-tallet.

Farah Diba-frisyren er et begrep på begynnelsen av 60-tallet. Da paret kommer til Norge på statsbesøk i 1961, blir de hyllet på slottsbalkongen sammen med kong Olav. «Farah vinket glad og smilende til de fremmøtte. Hun kunne ikke unngå å merke at en vesentlig del av begeistringen hos publikum skyldtes henne selv», skriver en samtidig kilde.

Farah Diba krones

Farah med Sjahen og kronprinsen på deres kroningsdag i 1967.
Farah med Sjahen og kronprinsen på deres kroningsdag i 1967.

Den 26. oktober 1967 ble det arrangert en eventyrlig kroning i Teheran. Sjahen har vært monark i 25 år og syntes at tiden nå er moden for en markering. Farah hadde året før født sønn nummer to, og dynastiets fremtid synes sikret.

Sjahen tar den gamle tittelen Shāhanshāh (Keiser eller Kongenes konge). Også Farah blir «forfremmet» og kronet som den første Shahbanu (Keiserinne) av det moderne Iran. En praktfull keiserinnekrone blir laget til henne av juvelerfirmaet Van Cleefs & Arpel. Hennes opphøyde posisjon blir ytterligere bekreftet ved at hennes mann utnevner henne til regent om han dør eller blir regjeringsudyktig før kronprinsen fyller 21 år.

En dårlig vurdering

Under feiringen i 1971 var var kongen av Eritrea, Haile Selassie æresgjest.
Under feiringen i 1971 var var keiseren av Eritrea, Haile Selassie æresgjest.

Kroningen er likevel ikke det største arrangementet under Sjahens regime. I 1971 ønsker han å feire at Iran/Persia hadde vært et monarki i 2500 år. Til den gamle byen Persepolis inviterer han statsoverhoder fra hele verden for å overvære et spektakulært show, der blant annet 6000 soldater paraderer kledd i uniformer fra hvert dynasti fra Akemenidene til daværende Pahlavi. Ingenting blir spart på.

Men all ekstravagansen som skulle imponere alle de høye gjestene, kom med en pris – økonomisk, og etter hvert politisk. Historikere har siden mer enn antydet at 2500-årsfeiringen ble starten på slutten for Sjahen.

Farah Diba forlater Iran

Farahs siste dag i Iran, 16. januar 1979. Snart 40 år siden.
Farahs siste dag i Iran, 16. januar 1979.

Motstanden mot Sjahens undertrykkende og korrupte regime tiltok utover 1970-tallet. 16. januar 1979 var opptøyene blitt så voldsomme at Sjahen og Farah fant det best å forlate landet. Barna, og formuen, hadde allerede dratt. Inn kom Khomeini ogprestestyret, som regjerer Iran den dag i dag.

Sjahen hadde uansett ikke lenge igjen. Han var syk av kreft da han flyktet til Egypt og videre til Marokko, Panama, Bahamas, USA og tilbake til Egypt, der han døde 27. juli 1980. Sjah Muhammed Reza Pahlavi ligger begravet i Kairo. Hvert år i juni samles Farah og hundrevis av iranere ved hans grav.

Livet i eksil

Farah Diba var blant gjestene til fyrstebryllupet i Monaco i 2011.
Farah Diba var blant gjestene til fyrstebryllupet i Monaco i 2011.

Det ble en brå overgang for Farah. Fra å være ektefellen til et statsoverhode og bli tatt imot med pomp og prakt overalt hvor hun kom, var hun nå i manges øyne bare enken etter en diktator. Som hun selv sier: «I det ene øyeblikket ble de røde løperne rullet ut for meg, i det neste sto jeg i kø på en flyplass for å avgi fingeravtrykk». Hun tar det med et smil i dag. Hun har hatt tid til å venne seg til sin nye tilværelse.

Likevel er hun ikke glemt av sine tidligere kongelige kolleger. Farah var blant gjestene da det danske kronprinsparet giftet seg i 2004 og da fyrst Albert av Monaco og Charlene Wittstock ble mann og kone i 2011.

Personlig katastrofe

Farah med sin to yngste barn, som valgte selv å forlate livet.
Farah med sin to yngste barn, som valgte selv å forlate livet.

Et liv i eksil har naturlig nok vært tyngende for Farah Diba. Men helt privat har hun opplevd to katastrofer: I 2001 begikk parets yngste datter, prinsesse Leila, selvmord etter at hun lenge hadde slitt med depresjon og anoreksi. Selvmordet førte til at hennes yngste bror, Ali Reza, også gikk inn i en depresjon. Ti år etter sin søsters død gjorde også han slutt på livet.

I den svenske dokumentaren «Drottningen och jag» fra 2009 forteller Farah gråtende om tapet av datteren. «Jeg finner en slags trøst i at hun har det bedre nå», sa hun. Sin sønns bortgang har hun ikke kommentert.

Farah med sin eldste sønn kronprins Reza, hans kone og tre døtre i 2006.
Farah med sin eldste sønn kronprins Reza, hans kone og tre døtre i 2006.

Farah deler livet sitt mellom leiligheten i Paris og et hus i Potomac, Maryland USA, der hennes eldste sønn kronprins Reza bor sammen med sin kone og tre døtre.

Farah Diba holder hodet høyt

Redaktør Roger Lundgren i det svenske bladet «Kungliga magasinet» har truffet keiserinne Farah tre ganger.

Da kronprinsen av Albania giftet seg var Farah og spanske dronning Sofia æresgjester.
Da kronprinsen av Albania giftet seg var Farah og spanske dronning Sofia æresgjester.

-Hun var en av æresgjestene da Marianne Bernadotte feiret 90-årsdagen. Og jeg har også fått intervjue henne, forteller Lundgren. -Da avslørte hun stor interesse for Sverige og et nært vennskap med den svenske kongelige familien. Jeg hadde også gleden av å møte henne i Albania da kronprins Leka giftet seg. Hun var da en av gjestene og deltok i alle selskapene. Hun er alltid glad, alltid vennlig, men fortsatt en keiserinne. Hun har en stor verdighet og en veldig spesiell aura. Du føler at du er i samme rom som henne, og at hun er en enestående person. Farah har hatt et tøft liv. Men til tross for sin sorg, holder hun hodet høyt, sier Lundgren.

Farah Diba er fortsatt en vakker kvinne.
Farah Diba er fortsatt en vakker kvinne.

Selv summerer Farah opp sitt kontrastfylte liv slik: – Jeg har hatt et enestående liv, som har favnet både ære og tragedier. Et liv fylt av kjærlighet, lykke, popularitet og mine landsmenns varme følelser. Jeg har reist verden rundt og møtt mange ualminnelige mennesker, som har gitt meg mye. Dessverre har jeg også erfart mye smerte.

Nå fyller Farah Pahlavi 80 år og kan se tilbake på et ualminnelig liv. Hun var kvinnen som ga Sjahen av Iran en etterlengtet tronfølger, og hun satte Iran på kartet i de 20 årene hun var keiserinne. Nå har hun levd over 40 år som flyktning – men enn halve livet.

Parets fire barn:

Kronprins Reza (født 31. oktober 1960)
Prinsesse Farahnaz (født 12. mars 1963)
Prins Ali Reza (28. april 1966 – 4. januar 2011)
Prinsesse Leila (27. mars 1970 – 10. juni 2001)

Hennes to sønner har gitt henne fire barnebarn. 

2 thoughts

  1. Veldig flott skrevet. Tusen takk.
    Jeg så også dokumentaren om henne laget av en kvinnelig journalist som egentlig var en hennes store kritikere. Vet du hvor jeg kan finne denne? Jeg har lett på nettet, men husker ikke tittelen. Biografien hennes er også veldig fin.

    1. Hei Sigbjørn,
      Takk for rosen. Det er jo alltid hyggelig. På slutten av artikkelen ser du at jeg har skrevet om dokumentaren «Drottningen och jag», og om du trykker på der det er merket blått skal det lede til linken i youtube.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *