Feodora – dronning Victorias halvsøster

At dronning Victoria hadde en halvsøster og halvbror er kanskje ikke så godt kjent, men da Victorias mor giftet seg med Victorias far, var hun enke med to barn, Carl og Feodora.

Prinsesse Feodora av Leiningen - dronning Victorias halvsøster
Prinsesse Feodora av Leiningen – dronning Victorias halvsøster

Dronning Victoria så aldri tilbake på sin barndom med glede. Tvert imot, hun husket at den hovedsakelig var preget av mistenksomhet og isolasjon.  Lille Victoria vokste opp med lite kontakt med omverdenen, ikke minst med andre barn. Men et lyspunkt hadde hun i all tristessen: å kjøre vogn med sin halvsøster Feodora. Da følte hun seg fri.

Du kan lese om Victorias trise barndom her.

Ny stefar, nytt land

Prinsesse Feodora av Leiningen ble født 7. desember 1807 Amorbach i Tyskland. Hun var datter av Emich Carl, 2. fyrste av Leiningen, og prinsesse Victoria av Saxe-Coburg og Saalfeld.

Feodoras far døde allerede i 1814, da hun bare var syv år. Fire år senere giftet moren Victoria seg på nytt med britiske prins Edvard, fjerde sønn til kong Georg 3. Den gamle kongen hadde hatt tolv barn, men i 1818 var det ikke en eneste tronarving for neste generasjon. Derfor ble tre av de nå tilårskomne prinsene sendt til Tyskland for å finne en passende brud å få en tronarving med.

Victoria av Leiningen ble overtalt av sin bror om å hilse på prins Edvard. Det gikk greit, for Edvard og Victoria giftet seg 29. mai 1818. Kort tid etter ble bruden, som håpet og forventet, gravid. Da fødselen nærmet seg tok Edvard sin kone og de to stebarna med til London for at hans barn skulle bli født der.

Prinsesse Feodora av Leiningen.
Prinsesse Feodora av Leiningen.

Victoria ble født 24. mai 1819 på Kensington Palace i London. Da var Feodora tolv og broren Carl 15 år. Prins Edvard fikk dessverre ikke se datteren vokse opp for han døde 23. januar 1820. Mamma Victoria fortsatte å bo på Kensington Palace med sine tre barn.

Flyktet inn i et ekteskap

Selv om aldersforskjellen på 12 år absolutt påvirket forholdet deres, var båndet mellom søstrene tette. Feodora lekte med henne og lot lillesøsteren få være med når hun skrev brev. Feodora var imidlertid ikke så fornøyd på Kensington Palace hun heller. Den trykkende atmosfæren preget alle. Senere skrev hun til sin søster: «Jeg slapp unna etter noen års fengsel som du, min stakkars kjære søster, måtte tåle etter at jeg ble gift. Ofte har jeg priset Gud for at han sendte min kjære Ernest, for at jeg kunne ha giftet meg med nær hvem som helst – bare for å komme meg bort!»

Fyrst Ernst av Hohenlohe-Langenburg.
Fyrst Ernst av Hohenlohe-Langenburg.

Etter ti år i Storbritannia flyttet Feodora tilbake til Tyskland da hun 18. februar 1828 giftet seg med en mann hun bare hadde møtt to ganger før, Ernst, prins av Hohenlohe-Langenburg. Han var 13 år eldre, men Feodora anså ham som snill og kjekk. Som halvsøsteren til den fremtidige dronningen kunne hun sikkert ha gjort et bedre parti, men det ble som det ble.

9 år gamle Victoria fikk naturligvis lov til å være brudepike for sin søster, og Feodora skrev senere: «Jeg ser deg alltid, kjære, lille jente, som du var, kledd i hvitt går rundt med kurven og dele ut godterier.

Victoria i 1828
Victoria i 1828. Det året hun var brudepike for halvsøsteren Feodora.

Victoria savnet søsteren fryktelig og sendte mange brev, med nyheter om dukkene sine og øste ut følelsene sine. Brevskrivingen dem imellom fortsatte så lenge Feodora levde. Etter at Victoria ble dronning i 1837, fikk hun også ordnet det slik at Feodora fikk apanasje når hun besøkte Storbritannia, muligens som et middel til å forsøke å lokke henne til seg.

Lykkelig ekteskap

Feodora skulle få seks barn med mannen sin, som alle overlevde til voksen alder, bortsett fra hennes eldste datter Elise som døde av tuberkulose da hun var 19. Victoria hadde bestilt et portrett av Elise i 1840, og da Elise døde, sendte hun Feodora et armbånd som inneholder miniatyrportrettet. Feodora ble svært rørt: «Jeg synes miniatyren er veldig god, og innrammingen så vakker, ideen så vakker … Bare med tårer kan jeg takke deg!», skrev hun tilbake.

Prinsesse Elise av Hohenlohe-Langenburg.
Prinsesse Elise av Hohenlohe-Langenburg.

Etter seks års ekteskap besøkte Feodora Kensington Palace og en henrykt Victoria skrev i dagboken: «Ved 11-tiden ankom min kjæreste søster Feodora, som jeg ikke hadde sett på seks år. Hun blir ledsaget av Ernest, mannen hennes og hennes to eldste barn, Charles og Elise. Kjære Feodora ser veldig bra ut, men har lagt seg ut siden sist jeg så henne».

Da hun dro igjen skrev Victoria: «Jeg klemte henne inn til meg og kysset henne og gråt som om hjertet mitt ville briste, det gjorde hun også.  Vi måtte rive oss fra hverandre, men i den dypeste sorg. Da jeg kom hjem følte jeg slik en sorg at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med meg selv. Jeg hulket og gråt voldsomt hele morgenen».

Schloss Langenburg.
Schloss Langenburg der Feodora bodde som gift kvinne. Slottet tilhører fortsatt familien.

Feodora hadde et rikt og aktivt sosialt liv både hjemme og i Storbritannia, der hun jevnlig besøkte sin mor og halvsøster. Hun var også svært engasjert i veldedighet. I 1830 grunnla hun et barnehjem i Langenburg til hjelp for fattige og foreldreløse barn, og i forbindelse med sinn sølvbryllup i 1853 grunnla hun et institutt for barn og syke.

Underlegen storesøster

Feodoras mann døde i 1860 og dronning Victorias ektemann Albert i året som fulgte, 1861. Victoria hadde håpet at søsteren ville besøke henne i Storbritannia for å dele i sorgen hennes. Men Feodora ventet til 1863 med å besøke søsteren. Da hun kom ble Feodora nokså oppgitt over Victorias hysteriske sorg som ikke kjente noen grenser.

Feodora, dronning Victorias halvsøster.
Feodora, født prinsesse av Leiningen, gift prinsesse av Hohenlohe-Langenburg. Hennes datterdatter giftet seg med Victorias første barnebarn, Wilhelm, tysk keiser.

Standsmessig og økonomisk var stor forskjell på de to halvsøstrene.  Hohenlohe-Langenburg var et lite og fattig fyrstehus, mens Victoria var herskerinne over et imperium. Og kanskje følte Feodora en viss misunnelse over dronning Victorias rikdom og makt. Feodoras økonomiske situasjon var ikke alltid gunstig. Februarrevolusjonen i 1848 betydde økonomiske problemer for paret, og de hadde alltid lite med penger og måtte be om lån fra Victoria.

Feodora – dronning Victorias halvsøster – dør

Feodora døde 23. september 1872, 64 år gammel. Feodora og Victoria hadde sist sett hverandre tidligere samme år og da var storesøster allerede dødssyk. Victoria skrev i dagboken etter søsterens død: Makter jeg å skrive? Min egen forgudede, eneste søster, min kjære, edle Feodora er ikke mer! Guds vilje er gjort, men tapet for meg er altfor fryktelig! Jeg står så alene nå, ingen nær og kjær på min egen alder, eller eldre, som jeg kunne se opp til, er tilbake! Hun var min siste nær slektning på min alder, den siste koblingen til min barndom og ungdom».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *