Fromasjkake med skogsbær – Harepusens favoritt

Fromasjkake med skogsbær, sjokoladekanter og gelélokk blir dronningen på ethvert kakebord.
Fromasjkake med skogsbær, sjokoladekanter og gelélokk blir dronningen på ethvert kakebord.

Utrolig fromasjkake! Min tidligere kollega Tone har en mann som er fabelaktig til å bake. Så god er han at han blir kalt Bakemester Harepus, eller rett og slett bare Harepusen. Noe han liker godt.

Et av glansnumrene hans er denne fromasjkaken med skogsbær. Når det er fest og Harepusen er invitert, er det ikke sjelden at han får et hint om at denne spektakulære kaken ville være en velkommen «vertinnegave».

Den er ikke vanskelig å lage, men det er en del operasjoner. Derfor er det lurt å begynne i god tid, helst dagen før.

Slik lager du fromasjkake med smak av skogsbær

Bunn:
200 g malte mandler
3 eggehviter
2 dl sukker
1 plate mørk kokesjokolade, hakket

Stivpisk hviter og sukker. Bland forsiktig inn de malte mandlene. Hell deigen i en smurt form, 24 cm i diameter, og stek ved 180 grader midt i ovnen i 20 minutter. Straks kaken er ute av ovnen, drysser du sjokoladen jevnt over kaken slik at det smelter. Avkjøl kakebunnen, men ta ikke av formen.

Skogsbærfromasj
200 g skogsbær (frossen pakke)
8 plater gelatin
200 g kremost naturell
3 dl crème fraîche
3 dl kremfløte
130 g melis
1 ts vaniljesukker

La gelatinplatene ligge i kaldt vann i ca. 15 minutter. Tin skogsbærene på benken i en halv time og hell dem i en food processor. Bland inn kremost, crème fraîche , melis og vaniljesukker. Bland godt. Pisk kremfløten. Rør nesten all kremen inn i skogsbærblandingen (resten bruker du til å feste sjokoladekantene rundt kaken).

Kryst vannet ut av gelatinen. Løs den opp i litt varmt vann og hell det i en tynn stråle inn i skogsbærkremen mens du rører godt. Hell fromasjen over den avkjølte kakebunnen i kakeformen. Sett kaldt i 2-3 timer.

Fromasjkake med gelélokk
Fromasjkake med flott gelélokk. Her glemte jeg meg og la sjokoladekantene feil vei.

Gelélokk
1 pk bringebærgelé
2,5 dl vann

Lag gelé som anvist på pakken, men med kun 2,5 dl vann. Avkjøl. Øs geléen forsiktig over kaken og sett kaldt til geléen har stivnet. Da kan du forsiktig løsne kaken fra formen med med en kniv, og sette den over på fat til siste operasjon.

Fromasjkake med kanter av hvit og mørk sjokolade.
Fromasjkake med kanter av hvit og mørk sjokolade.

Sjokoladekanter
100 g hvit sjokolade
100 g mørk sjokolade

Smelt den mørke og hvite sjokoladen i hver sin bolle over vannbad. Dekk en stekeplate eller et fat med bakepapir. Bre den hvite sjokoladen over bakepapiret med en slikkepott og deretter den mørke sjokoladen over. Lengde ca. 8o cm og bredde minst 15 cm. Marmorér ved å dra en gaffel gjennom sjokoladen. Vær gjerne litt hard på hånden. Avkjøl i kjøleskapet til sjokoladen er stiv. Del deretter opp sjokoladen i firkantede biter, som du fester med litt krem rundt kakekanten. Bruk siden inn mot bakepapiret ut på kaken.

2 thoughts

  1. Harepusen takker ærbødigst for hederlig omtale i innledningen til skogsbærmoussekaken. Og jeg fryder meg over bloggen. Mye interessant og hyggelig å lese! Og oppskriftene studerer jeg nøye. Noen er prøvet ut, og flere skal det bli 😊 Hilsen Tone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *