Fyrstinne Charlene av Monaco fyller 40 år!

Fyrstinne Charlene med en tiara som var en bryllupsgave fra Albert.
Fyrstinne Charlene med en tiara som var en bryllupsgave fra Albert.

Det må ha virket som uoverkommelig oppgave for fyrstinne Charlene å aksle kappen etter sin svigermor Grace Kelly. Men hun gjorde det, og selv om hun virker reservert er det liten tvil om at Charlene en kjærlig mor og forholdet til Albert virker harmonisk.

Fyrstinne Charlene av Monaco er født i Zimbabwe 25. januar 1978, men vokste opp som Charlène Wittstock i Sør-Afrika. Hun deltok i tidlig i svømmekonkurranser, og representerte landet sitt under OL i Sidney i 2000. Det ble en femteplass i stafett. Det var også det året hun for første gang møtte den 20 år eldre Albert. Hun deltok i en konkurranse i fyrstedømmet og Albert delte ut priser. Han inviterte henne ut, men det ble ikke noe mer – den gangen.

Forholdet tar form

Sto frem: Albert og Charlene under overrasket alle da de viste sine følelser under OL i Torino.
Sto frem: Albert og Charlene overrasket alle da de viste sine følelser under OL i Torino.

Da prins Rainier døde i april 2005, kontaktet Charlene Albert på nytt for å kondolere. Dermed var en ny kontakt etablert og de innledet et forhold. Det faktum delte paret med resten av verden under de olympiske vinterlekene i Torino i 2006. Da satt de sammen under åpningsseremonien og det var tydelige at de var kjærester. Den nær 50 år gamle fyrsten hadde til da ikke aldri vist seg med en venninne i offentlige sammenhenger, så overraskelsen var stor.

OL i Torino markerte slutten for Charlene som privatperson. Internasjonal presse været et fyrstebryllup og fulgte henne med argusøyne. Men paret lot seg ikke presse. De ønsket tid til å utvikle forholdet. Charlene begynte å oppholde seg stadig oftere i Monaco, og hun deltok også i flere store arrangementer som det berømte Røde Kors Ballet.

I 2010 var hun ved fyrstens side da kronprinsesse Victoria giftet seg. Dette var virkelig oppsiktsvekkende! Kongelige bruker aldri å opptre sammen ved slike store tilstelninger uten at forholdet er formalisert. Men i Monaco er de ikke så opptatt av protokoll, og like etter bryllupet ble forlovelsen mellom Charlene og Albert offisielt annonsert.

Fyrstinne og mor

Fyrsteparet av Monaco på deres bryllupsdag.
Fyrsteparet av Monaco på deres bryllupsdag.
Charlene med sine tvillinger i røde skjorter: Gabriella og Jaques.
Charlene med sine tvillinger i røde skjorter: Gabriella og Jaques.

Bryllupet fant sted et år senere, 2. juli 2011. Det var en storslagen feiring med de europeiske kongefamiliene til stede som prominente gjester, både regjerende og avsatte. Fra Norge stilte Haakon og Mette-Marit. Det var likevel ikke vanskelig å legge merke til at bruden ikke virket så glad og i etterkant av bryllupet gikk spekulasjonene høyt om at ekteskapet var en forretningsavtale for å skaffe fyrstedømme arvinger. Men nå over seks år senere, og med to barn, virker Charlene og Albert lykkelig med hverandre og ingenting tyder på at de har andre planer enn å leve sammen.

10.desember 2014 kunne Albert og Charlene ønske sitt første og andre barn, tvillingene Gabriella Thérèse Marie og Jacques Honoré Rainier, velkommen. Selv om Gabriella ble født først, er det broren som er Alberts nærmeste

Store sko å fylle for fyrstinne Charlene

Grace Kelly som nybakt fyrstinne av Monaco i 1956.
Grace Kelly som nybakt fyrstinne av Monaco i 1956.

Charlene kom aldri til å møte sin svigermor, den legendariske filmstjernen Grace Kelly, som døde i 1982. Men minne om henne er på ingen måte glemt i fyrstedømmet, og verdenen, og Charlene virker nok litt «blass» i forhold til henne. Men det mye forlangt å ha en slik utstråling som Grace hadde, og det må nok føles som urettferdig om noen skulle forvente seg at Charlene skulle være som henne.

Charlene blir fra tid til annen kritisert for at hun behersker fransk dårlig, og at hun ikke deltar på viktig hendelser med sin mann, særlig i utlandet. Fyrst Albert var for eksempel alene da kong Harald og dronning Sonja inviterte til 80-års lag i fjor. Albert har fortalt at hun vil nødig at barna skal være uten en foreldrene.

 

Fyrstinne Charlene lærer barn å svømme.
Fyrstinne Charlene lærer barn å svømme.

Som sitt eget prosjekt har fyrstinnen grunnlagt en stiftelse som bærer hennes navn og hvis primære mål er å lære barn å svømme. Som en tidligere konkurransesvømmer er det et prosjekt som ligger hennes hjerte nært og det er ikke uvanlig å se Charlene selv i bassenget mens hun leker med barna.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *