Grevinne Sophie av Wessex

Grevinne Sophie av Wessex fylte 55 år 20. januar, men det var det ikke mange som la merke til i kjølvannet av skandalen rundt Meghan og Harry. Det er likevel en link mellom hertugparet av Sussex og jarleparet av Wessex. Sophie og Edward forsøkte også å tjene egne penger. Det gikk fort veldig dårlig og siden 2002 har paret vært fulltidskongelige. Sophie skal stå dronning Elizabeth svært nært.

Grevinnen Sophie av Wessex.
Grevinne Sophie av Wessex er den svigerdatteren dronning Elizabeth kommer godt ut av det med.

Hennes kongelige høyhet Grevinnen av Wessex ble født 20. januar 1965 som Sophie Rhys-Jones. Hun kommer fra en pen, borgerlig familie og har eldre bror. Sophie valgte å utdanne seg til sekretær, men begynte temmelig raskt å jobbe innen PR.

Brukte lang tid sammen

Når Sophie første gang traff dronning Elizabeths yngste sønn, Edward, er ikke helt klart. Men de fikk i alle fall øynene opp for hverandre i 1993 da Sophie stod bak et arrangement for noe som kalles Real Tennis («virkelig tennis» som er forløper til moderne tennis) og som Edward spiller. Forholdet utviklet seg, de brukte tiden og ikke før 6. januar 1999 ble forlovelsen offentliggjort.

Et beskjedent kongelig bryllup

19. juni 1999 giftet Edward og Sophie gift i St. George’s kapellet ved borgen Windsor like utenfor London. Nå et vanlig sted for kongelig bryllup, men da usedvanlig beskjedent sted å velge for en kongelig prins. Det var bare rundt 550 gjester, langt færre enn i bryllupet til Edwards brødre Charles og Andrew, men anslagsvis 200 millioner seere fra hele verden så bryllupet på TV.

Forklaringen er naturligvis at etter skandalene i det britiske kongehuset på 80- og 90-tallet, og etter Dianas død i 1997, var det slutt på overdådige bryllup for alle kongefamiliens medlemmer.

Edward og Sophie, Jarlen og Grevinnen av Wessex på sin bryllupsdag.
Edward og Sophie, Jarlen og Grevinnen av Wessex på sin bryllupsdag.

Etter ekteskapet var Sofies tittel: Hennes kongelige høyhet Grevinnen av Wessex. Vanligvis får kongelige prinser en egen hertugtittel når de gifter seg. I Edwards tilfelle er det meningen at han skal «arve» sin fars tittel, hertug av Edinburgh. Som tiden viste seg er dette det eneste ekteskapet til dronning Elizabeths barn som ikke har endt i en skilsmisse.

For mer informasjon om bryllupet, les her.

Et liv utenfor kongehuset?

Ettersom Edward og Sophie var så langt ute i arverekken ville de gjerne fortsette med sine yrker, Edward som filmprodusent og Sophie med sitt PR-byrå, R-JH Public Relations. Det gikk ikke godt. Da Edward filmet William mens han var på skole, noe den samlede britiske pressen hadde lovet å la være, ble det ramaskrik.

Enda verre ble det da Sophie i 2001 ble lurt av en journalist som lot som han var en sheikh og ønsket å kjøpe tjenester av hennes firma. Samtalen ble tatt opp på bånd, og det virket som om Sophie ikke var fremmed for å bruke sin kongelige status for å få kunder. Det ble en skandale og svært ydmykende for Sophie. Konklusjonen for både Edward og Sophie ble at de ga opp sine yrkeskarrière og har siden jobbet fulltid som kongelige.

Dronning Elizabeth bærer ikke nag og Sophie og Edward er nok de i familien hun ser mest til.

Her kan du lese om Sophie på det britiske kongehusets hjemmeside.

Grevinne Sophie av Wessex finner sin plass som kongelig

Jarlen og grevinnen av Wessex har to barn: Lady Louise Mountbatten-Windsor (f. 8. november 2003) og James Mountbatten-Windsor, Viscount Severn (f. 17. desember 2007). James er den yngste av de åtte barnebarna til Dronningen og hertugen av Edinburgh.

Familien Wessex, Louise, Sophie, James og Edward.
Familien Wessex, Louise, Sophie, James og Edward.

Grevinnen av Wessex er høy beskytter for over sytti organisasjoner. Hun er et hardtarbeidende, dedikert og diskret medlem av den britiske kongefamilien.

Jarlen og grevinnen av Wessex representerer ofte dronningen ved kongelige begivenheter på kontinentet, og er gjester hver gang det er kongelige bryllup på kontinentet, som da Haakon og Mette-Marit giftet seg i 2001 og Märtha og Ari året etter.  

Offisielt bilde av Grevinne Sophie av Wessex.
Offisielt bilde av Grevinne Sophie av Wessex.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *