Hannes amerikanske eplepai

Hannes amerikanske eplepai er full av epler og rosiner.
Hannes amerikanske eplepai er full av epler og rosiner.

Hanne er litt av en kunstnersjel, det syns i alt hun gjør, som her til denne denne paien jeg har kalt «Hannes amerikanske eplepai». Her har hun brukt pepperkakeformer og frihånd for å få til det fine lokket.

-Jeg var litt spent for jeg hadde aldri gjort det før. Men trikket er kald deig og masse mel på bordet slik at deigen ikke fester seg, forklarer hun.

Slik lager du Hannes amerikanske eplepai

Hanne brukte to porsjoner med vanlig paideig. Du kan også kjøpe ferdig paideig.

I porsjon består av 100 g mykt smør, 3 dl hvetemel samt noen spiseskjeer kaldt vann. Elt alt fort sammen og sett det i kjøleskapet.

Fyll:

6 + 2 epler
1 dl mandler eller valnøtter, grovhakket
2 ss smør
2 dl sukker
2 ss kanel
1 dl eplejuice
2 dl rosier
1 egg

Kjevle ut eller klem ut en porsjon paideig i formen. Stek på 180 grader midt i ovnen i 8-10 minutter til deigen har fått farge. Ta paien ut.

Del 6 epler i båter og stek dem i smør sammen med nøttene til de får farge. Ha på sukker og kanel. Stek til sukkeret smelter. Hell på eplejuicen og kok til det tykner. Rør inn rosinene.  Del de to andre eplene i biter og rør dem inn epleblandingen.

Legg epleblandingen i den stekte paibunnen.  Den andre porsjonen av paideigen kjevler du slik at den blir så stor at den kan dekke paiformen. Du kan lage mønster om du vil. Hanne brukte hjertepepperkakeformer og skar ut noen blader på frihånd. Men uansett hvor mye arbeid du vil legge ned i dette (og det blir jo flott om du gjør det), så må du alle fall lage noen hull i pailokket slik at fuktigheten kommer ut.

Deretter pensler du pailokket med sammenpisket egg og strø så over litt sukker. Stek eplepaien i ovnen på 180 grader til pailokket er gyllent. Dette tar ca 12-15 minutter.

Og som alltid, krem eller vaniljeis smaker særlig godt sammen med eplepai og eplekaker.

Vil du prøve andre eplekakeoppskrifter? Hva med denne:

Saftig, laktosefri eplekak

4 thoughts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *