Haralds passende prinsesser

Haralds passende prinsesser. Frem til forlovelsen med Sonja i mars 1968 ble kronprins Harald koblet til den ene europeiske prinsessen etter den andre. Fra Haralds ståsted må det har virket absurd. Han og Sonja hadde truffet hverandre allerede i 1959, og da var det i grunnen gjort. Men mange, inkludert kong Olav, håpet og trodde at han skulle finne seg en ekte prinsesse. Her er de fremste syv kandidatene.

Dronning Sonja og Kong Harald i 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.
Dronning Sonja og Kong Harald i 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

En ny og mer demokratisk vind som feide over Europa da Den andre verdenskrigen var over. Det kom blant annet til uttrykk da de norske prinsessene skulle velge ektefelle. Både Ragnhild og Astrid valgte å gifte seg borgerlig. Helt uproblematisk var det likevel ikke, begge mistet retten til å bli kalt «kongelig høyhet», men de var fortsatt kjære medlemmer av familien.

Jakten begynner

Men prinsessene Ragnhild og Astrid hadde som kvinner den gang ikke arverett til tronen, så det var ikke så «farlig» at de giftet seg borgerlig. Men når det gjaldt selveste tronarvingen, Harald, var det annerledes. Kong Olav var overbevist om at det norske folk ikke ville godta en at Harald giftet seg med noe annet enn en prinsesse.

-Det hersket en oppfatning om at kongelige burde gifte seg kongelig. Og om de ikke gjorde det, fikk det konsekvenser. Det så man jo både i Sverige og Danmark. Og kong Olav hadde sett det i sin nærmeste familie, sa Annemor Møst til et intervju med Familien. Hun dekket i mange tiår kongestoff for VG.

Harald med sine to søstre, Astrid og Ragnhild i 1950. På bildet til høyre er Harald fylt 20.
Harald med sine to søstre, Astrid og Ragnhild i 1950. På bildet til høyre er Harald fylt 20.

Olav sørget også for at Harald deltok i det meste av prinsessebrylluper og andre kongelige begivenheter. Harald manglet ikke muligheter til å bli kjent med egnede dronningemner, mener Møst.

Sonja forandret alt

I Hellas var særlig dronning Frederika ivrig etter å få kongelige svigerbarn. Hun hadde to døtre og en sønn som skulle «plasseres». Og i 1959 kom hele den greske kongefamilien på privat besøk til Oslo. De bodde Skaugum og nå trodde de fleste at prinsesse Sofia, eller hennes yngre søster Irene, ville ende opp som norsk kronprinsesse.

Den greske kongefamilien på besøk på Skaugum sensommeren 1959.
Den greske kongefamilien på besøk på Skaugum sensommeren 1959. Foran fra venstre: Prinsessene Irene og Sofia, kong Paul, dronning Frederika og kong Olav. Bak står prinsessene Astrid og Ragnhild og kronprinsene Konstantin og Harald.

Det ingen visste var at Harald hadde truffet Sonja Haraldsen noen måneder tidligere på en privatfest, og invitert henne som sin dame til Krigsskolens avslutningsball. Egentlig var døren allerede lukket for noen annen for Harald.

Men det var også andre som mente at unge kongelige burde treffe hverandre. I 1960 holdt dronning Louise av Sverige, stebestemoren til de fire Hagaprinsessene, et stort ungdomsball med prinser og prinsesser fra hele Europa som gjester. Dronning Ingrid av Danmark skulle gjøre noe lignende et par år senere. Men dronninglige anstrengelser til tross, det førte ikke til noen kongelig forlovelse for kronprins Harald.

Bare Sonja for Harald

Etter hvert som den ene etter den andre av «Haralds prinsesser» giftet seg i løpet av første halvdel av 60-tallet, ble det jo tydelig at det ikke kom til å bli noen kongelig brud på Harald.

29. august 1968 ble Sonja Haraldsen og kronprins Harald endelig gift.
29. august 1968 ble Sonja Haraldsen og kronprins Harald endelig gift.

Til slutt gjorde Harald selv det klart at enten ble det Sonja Haraldsen eller så ville dynastiet dø ut med ham, innforstått at han ville bli konge, men ikke få en legitim arving. Slik gikk det ikke. Nesten ni år etter det første møtet, annonserte kong Olav 19. mars 1968 at hans sønn, kronprinsen, og frøken Sonja Haraldsen, var forlovet. 29. august samme år ble de endelig mann og kone.

Haralds passende prinsesser

Prinsesse Birgitta av Sverige 

Født 19. januar 1937 som nest eldste barn av prins Gustaf Adolf av Sverige og prinsesse Sibylla av Sachsen-Coburg og Gotha. Hun var, og er, en livlig, sporty og utadvendt prinsesse, som utdannet seg til gymlærer.

Prinsesse Sibylla. Foto: kungahuset.se
Prinsesse Sibylla. Foto: kungahuset.se

25. mai 1961 ble Birgitta viet til kunsthistoriker og prins Johann Georg von Hohenzollern, kalt Hansi, og flyttet med ham til München i Tyskland. Ettersom hun giftet seg med en prins, har Birgitta beholdt retten til å kalle seg «Hennes kongelige høyhet» og står fortsatt som medlem av det svenske kongehuset, som den eneste av de fire søstrene.

Birgitta er en ivrig golfspiller og flyttet til Mallorca for flere tiår siden. Birgitta og Hansi fikk tre barn sammen. Da Hansi døde i 2016, hadde paret bodd fra hverandre i flere tiår.

Prinsesse Sofia av Hellas

Født 2. november 1938 som eldste datter av kong Pavlos fra Hellas og prinsesse Frederika av Hannover. Hun er også storesøster til eks-konge Konstantin av Hellas. Sofia er utdannet sykepleier.

Prinsesse Sofia av Hellas.
Prinsesse Sofia av Hellas.

14. mai 1962 ble hun gift med den fremtidige spanske kongen, Juan Carlos. Sammen har de tre barn, det yngste barnet og eneste sønn er nåværende kong Felipe av Spania.

Prinsesse Sofia av Hellas og prins Juan Carlos Spania på sin forlovelsesdag.
Prinsesse Sofia av Hellas og prins Juan Carlos Spania på sin forlovelsesdag.

Sofia har måttet tåle noen offentlige ydmykelser i sitt ekteskapelige liv. Ikke minst da det ble kjent at Juan Carlos hadde vært på elefantjakt med sin elskerinne. Paret holder likevel sammen og var blant gjestene da Sonja og Harald feiret sine 80-årsdager.

Du kan lese mer om dronning Sofia her.

Prinsesse Alexandra av Kent

Født 25. desember 1936 som datter av britiske prins Georg, hertug av Kent, og prinsesse Marina av Hellas. Faren døde i en flyulykke i 1941.

Prinsesse Alexandra av Kent.
Prinsesse Alexandra av Kent.

24. april 1963 giftet Alexandra seg med adelsmannen Angus Ogilvy, og sammen fikk de to barn. Helt uten skandaler har ikke livet vært for Alexandra. Angus måtte trekke seg fra forretningslivet på midten av 70-tallet etter at firmaet hans ikke overholdt sanksjonene mot Rhodesia. Datteren Marina ble gravid i 1989 uten å være gift, noe som resulterte i midlertidig brudd med foreldrene.

I 2003 ble prinsesse Alexandra tildelt den aller høyeste ære i Storbritannia da hun ble utnevnt til ridder av hosebåndsordenen. Det var et sterkt bevis på at dronningen har satt stor pris på den innsatsen Alexandra har gjort for kongefamilien. Året etter, i 2004, døde Angus.

Prinsesse Irene av Nederland

Født 5. august 1939 som datter nummer to til dronning Juliana av Nederland og hennes tyske gemal prins Bernhard. Av de etter hvert fire søstrene var det Irene som utviklet seg til å bli en glamorøs prinsesse.

Prinsesse Irene av Nederland.
Prinsesse Irene av Nederland.

På begynnelsen av 60-tallet begynte spekulasjonene å gå om hvilken prins som kunne passe for henne. Som tingene utviklet seg, var det bare Irene av de fire søstrene som fant seg en prins. Det skulle likevel vise seg å bli så feil som det kunne. Hennes utvalgte var prins Carlos Hugo av Bourbon-Parma, som var katolikk og tungt involvert i kampen om den spanske tronen.

Det var utenkelig at Carlos Hugos hustru kunne være noe annet enn katolikk, om han og Irene skulle bli kongepar av Spania. Så uten å informere hverken familie eller regjering konverterte Irene i all hemmelighet til katolisismen sommeren 1963. Da paret giftet seg i Roma 29. april 1964, kom ingen medlemmer av brudens familie.

Prinsesse Irene av Nederland.
Prinsesse Irene av Nederland.

Carlos Hugo hadde jobbet hardt for å bli anerkjent som Spanias neste konge, men ble ignorert av Franco. Da den gamle diktatoren døde i 1975, var det Juan Carlos som ble monark, som forventet. Det tok luften ut av bevegelsen for Carlos Hugo, og han ga opp sitt krav i 1979. Da var også ekteskapet hans på hell. Irene og Carlos Hugo ble skilt i 1981.

Irene flyttet med de fire barna tilbake til Nederland etter skilsmissen. Carlos Hugo døde i 2010.

Du kan lese mer om prinsesse Irene her.

Prinsesse Désirée av Sverige

Født 2. juni 1938 som tredje barn og datter av prins Gustaf Adolf av Sverige og prinsesse Sibylla av Sachsen-Coburg og Gotha. Désirée gikk på en dannelsesskole i Frankrike og studerte språk i Sveits.

Prinsesse Desiree og baron Niclas i 1972.
Prinsesse Desiree og baron Niclas i 1972.

5. juni 1964 giftet Désirée seg med baron Niclas Silfverschiöld. Désirée er en praktisk anlagt dame. Det så man i hennes eget bryllup, der hun like godt lånte brudekjolen til søsteren Birgitta. Hun har knapt representert siden hun giftet seg, og har levd med sin mann på Koberg slott. Désirée og Niclas har tre barn sammen. Niclas døde i 2017.

Prinsesse Tatiana Radziwiłł

Født i Frankrike 28. august 1939 som eneste datteren til polske prins Dominic Radziwiłł og prinsesse Eugenie av Hellas. Hun tilbrakte noen år av sin barndom sammen med den greske kongefamilien i eksil i Sør-Afrika under Den andre verdenskrig.

Prinsesse Tatiana Radziwill på sin bryllupsdag.
Prinsesse Tatiana Radziwill på sin bryllupsdag i 1966

I løpet av den tiden ble prinsesse Tatiana nær venn med sin slektning prinsesse Sofia fra Hellas, nå dronning Sofia av Spania, og de to har forblitt livslange venner. Tatiana ble invitert til mange kongelige begivenheter, som bryllupet mellom kong Konstantin og dronning Anne Marie av Hellas i 1964, der hun ble knyttet til kronprins Harald av Norge.

Det ledet ingen steder hen, og 26. mars 1966 giftet prinsesse Tatiana seg med dr. John-Henri Fruchaud på Det kongelige slottet i Athen. Paret bosatte seg i Paris, hvor de fikk to barn, Fabiola og Alexis.

Prinsesse Benedikte av Danmark

Født 29. april 1944 som nest eldste datter av kong Frederik 9. og Ingrid av Sverige. Benedikte er søster av dronning Margrethe av Danmark og dronning Anne-Marie av Grekenland. Hun er utdannet innen mote og søm, men har hele tiden hatt jobb som representant for Det danske kongehuset. Prinsessen er svært interessert i ridning.

Prinsesse Benedikte av Danmark.
Prinsesse Benedikte av Danmark.

Gift 3. februar 1968 med tyske prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg.  Paret bosatte seg i hans slott i Tyskland, der de oppdro sine tre barn. Richard døde i 2017. 

Du kan lese om prinsesse Benediktes bryllup her.

Prinsesse Irene av Hellas

Født 11. mai 1942 som yngste datter av kong Pavlos fra Hellas og tyske prinsesse Frederika av Hannover. Hun er også lillesøster til eks-konge Konstantin av Hellas og dronning Sofia av Spania. Da Hellas ble okkupert under Den annen verdenskrig måtte kongefamilien flykte, og derfor ble Irene født i Cape Town, Sør-Afrika.

Prinsesse Irene av Hellas.
Prinsesse Irene av Hellas.

Hun viste seg tidlig som svært musikalsk, og i en periode var hun profesjonell konsertpianist. Irene er grunnlegger og president for organisasjonen World in Harmony.

Etter at monarkiet i Hellas ble avskaffet, flyttet hun til India sammen med sin mor. Etter Frederikas død i 1981 dro Irene til sin søster, dronning Sofia, i Madrid.

Etter over 40 år i utlendighet ble Irene i 16. mars 2018 spansk statsborger og ga med det opp sitt greske statsborgerskap. Irene er ikke gift.

Frederikas tre barn: Sofia, Irene og Konstantin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *