Harry og Meghan – kongelige uten kongehuset?

I august blir boken «Finding freedom» utgitt. Den handler om Harry og Meghan, Hertugen og Hertuginnen av Sussex’, liv i kongefamilien, fra de giftet seg våren 2018, til de sa takk for seg i januar 2020. Her kan vi lese om spillet bak kulissene og hva som ledet fra det ene til det andre.

Forsiden til boken "Finding Freedom and the making of av modern royal family" (Å finne friheten og hvordan skape en moderne kongelig familie).
Forsiden til boken «Finding Freedom and the making of av modern royal family» (Å finne friheten og hvordan skape en moderne kongelig familie). Boken kommer ut 11. august.

Paret hevder at de ikke har noe med forfatterne å gjøre, men informasjonen er såpass detaljert at alle fall noe er nødt til å komme fra enten Harry eller Meghan. Britisk presse sliter i alle fall med å tro dem. Venner av paret har samarbeidet.

Og såpass avslørende er det som kommer frem at boken kan ha «torpedert» forholdet mellom brødrene Harry og William. Og dronning Elizabeth, og prins Philip, spør seg nok selv om de noensinne får se sitt oldebarn Archie igjen.

Harry og Meghan viser frem sin nyfødte master Archie Mountbatten-Windsor. Foto: NUNN ROTA.
Harry og Meghan viser frem sin nyfødte master Archie Mountbatten-Windsor.
Foto: NUNN ROTA.

Uten begrensninger

Hvordan kunne det gå så galt, og på så kort tid? Så vidt jeg kan forstå av kommentarfelt i britiske aviser, og ellers på nettet, får Meghan det meste av skylden for parets brudd med Storbritannia og kongefamilien. Det kan virke som om hun ser på kongelighet som en vare hun kan bruke etter eget hode.

Stemmer i Storbritannia anklager henne også for å ha fordreid hodet på Harry. Bortsett fra moren, har hun ikke latt Harry møte hennes familie. Gamle venner av Harry er det ikke så mange igjen av og nå har han ikke nærkontakt med sin egen familie heller.

Sårene etter Diana

Harry har lenge ikke følt seg helt hjemme i sin kongelige rolle, og er mer enn villig til å markere avstand. Moren hans, prinsesse Diana, døde 31. august 1997, og Harry fylte 13 år 15. september. Han var ikke stor nok til å få med seg den såpeoperaen som ekteskapet til Diana og Charles utviklet seg til. Men det han har gjort nå er gjøre livet sitt til en endeløs føljetong som vil være til glede for pressen, men sorg for hans familie. De syns det vanskelig å forstå nødvendigheten av å gå offentlig med det som måtte være av konflikter.

Hertugen og Hertuginnen av Sussex på vei ut av kirken 19. mai 2018. Meghans mor er svart og med en slik bakgrunn ble Meghan møtt med stor interesse og velvilje.
Hertugen og Hertuginnen av Sussex på vei ut av kirken 19. mai 2018. Meghans mor er svart og med en slik bakgrunn ble Meghan møtt med stor interesse og velvilje av de aller fleste. Foto: NUNN ROTA

Selv føler paret at de kjempet for å modernisere kongehuset og at de må få bruke sin rolle til å gjøre noe godt, til å være rollemodeller. For dronning Elizabeth blir dette så selvpromoterende at det er helt uakseptabelt. Alle forsøk fra paret på å ha en løsere tilknytning til kongehuset ble avvist. Enten godtar man dette opphøyde, privilegerte livet med begrensninger, eller så får man leve helt privat (og privilegert). Meghan og Harry så mer for seg opphøyd (og privilegert liv) uten begrensninger.

Kongelighet til salgs

I boken kommer det frem at det var i desember 2019 at dronning Elizabeth innså at alt ikke stemte med barnebarnet og hans amerikanske kone. Etter å ha fortsatt ikke hørt om prins Harry, Meghan og Archie ville tilbringe julen på Sandringham, som alle i hennes familien gjør, brøt den 93 år gamle monarken med tradisjon og bestemte seg for personlig å ringe ekteparet.

Det er normalt ikke den veien det går. Selv om Elizabeth er bestemor, er hun også dronning – noe ingen i familien glemmer. Hun kan ikke ha fått noe ordentlig svar, for hun skal ha blitt svært overrasket da hun noen dager senere kunne lese at Sussex-familien planla å tilbringe Archies første jul et annet sted, og i det var det også inkludert en seks ukers tenkepause i Canada for å «utarbeide fremtiden». Nå vet vi at allerede på dette tidspunktet hadde hertugparet besluttet å forlate det kongelige livet.

Dronning Elizabeth under sin årlige juletale. Harry og Meghan skal ifølge boken ha blitt såret over at det ikke var noe bilde av dem på skrivebordet. Foto: STEVE PARSONS
Dronning Elizabeth under sin årlige juletale. Harry og Meghan skal ifølge boken ha blitt såret over at det ikke var noe bilde av dem på skrivebordet. Foto: STEVE PARSONS

Våren 2019 hadde Meghan og Harry registrert varemerket «Sussex Royal». Tanken var å begynne å tjene egne penger og bli uavhengig. Men hva har Harry og Meghan egentlig å selge enn sin kongelighet? For dronning Elizabeths er noe slikt utenkelig, men man kan kanskje forstå at Harry ser annerledes på det. Han har ikke bedt om å bli født prins, og han kan aldri komme seg bort fra det, så da må det vel være opptil han hvordan han vil gjøre det?

Suboptimal oppførsel

Tidlig i januar kom pressemeldingen fra Harry og Meghan om at de ikke lenger ville være «senior royals», en melding som ikke var godkjent av hoffet. Buckingham Palace var ikke sene med å reagere, vel vitende om at saken ville dra ut i pressen så lenge de ikke fikk avklart saken. I tillegg hadde de (og har) den enda mer ødeleggende skandalen rundt prins Andrews bekjentskap med Jeffrey Epstein.  «Dette er samsatte problemstillinger det vil ta tid å arbeide seg gjennom», lød beskjeden fra hoffet, som dermed avslørte at Harry og Meghan overhodet ikke samarbeidet. Dronningen på sin side var «skuffet og såret» av parets «suboptimale» oppførsel. Men hun er en praktisk kvinne og for å få en avklaring insisterte hun på at rådgiverne måtte komme med en plan i løpet av 72 timer.

Brødrebrudd

Britisk presse har lenge skrevet at forholdet mellom svigerinnene Meghan og Kate er kjølig. Det er ingen hemmelighet at det var en scene mellom dem dager før bryllupet, og at det var iskaldt kunne hvem som helst se sist gang de opptrådte sammen offentlig i mars i år. Det var under en gudstjeneste i Westminster Abbey. Kate så ikke på Meghan en eneste gang.

Harry og Meghan viser frem sin nyfødte master Archie Mountbatten-Windsor. Foto: NUNN ROTA.
Siste gang Meghan og Kate «møttes» var under en gudstjeneste i Westminster Abbey. Som vi ser må både Williams bror og onkel (Edward) sitte bak hertugparet av Cambridge.
Foto: NUNN ROTA

Harry skal også ha blitt fornærmet og såret over at William var tilbakeholden da Harry sa han ville gifte seg med Meghan. Kort tid før forlovelsen i 2017 tok William Harry til side og sa han burde bli bedre kjent med «denne jenta». I Harrys ører hørtes det svært nedsettende ut og i boken står det at Harry syns broren var en snobb. William forsøkte også å stagge sin bror raske fart mot alteret ved å spørre «Er du sikker på dette?». Det falt heller ikke i god jord. Og William er garantert ikke glad for å lese at hans samtaler med broren blir offentliggjort.

Ikke bare Meghan

Forfatterne av boken har snakket med flere av Harry og Meghans nære venner. De forteller at Kate og William ikke fikk Meghan til å føle seg velkommen da hun først flyttet til Storbritannia. Det kan jo være at i det øynene deres møttes forstod at her var det lite kjemi. Men man skal ha i mente at kongefamilien vet hvor sårbare de er. Alt for ofte har de erfart at folk de møter på sin vei ikke holder tett. Det skal nok gå lang tid før noen i kongefamilien blir fortrolig med deg – uansett hvem du er og hvordan de blir kjent med deg.

Men Harry har ikke vært fornøyd med sin rolle. «Lenge før Meghan ville Harry endre ting. Han ønsket å kontrollere sitt image». Han kunne si: «Hvorfor kan vi ikke bruke sosiale medier eller spille inn videoer og gå rundt pressen?»». Begge av Dianas sønner har et vanskelig forhold til pressen, som de mener gjorde livet uutholdelig for moren, og som bidro til dødsulykken i Paris 31. august 1997.

Isolerte seg

Svært fort ble det Harry og Meghan mot resten av verden, inkludert familien. De følte seg herset med av William og Kate, for at de alltid måtte komme etter dem. I så fall er det en pussig holdning å ha, for de må jo vite at Kate og William, som vordende kongeparet, blir ansett som viktigst når jobbene som skal tildeles og hva som skal gjøre. Det kan ikke ha vært ukjent for hverken Harry eller Meghan, men tilsynelatende provoserende. I boken blir det antydet at de følte at kongefamilien utnyttet deres popularitet.

Vanskelig forhold til pressen

Det var meningen at Cambridge-paret og Sussex-paret skulle jobbe sammen og dele kontor. De bodde til og med i samme slott, Kensington Palace, om enn i hver sin leilighet. Men det gikk ikke lang tid før de flyttet fra hverandre på alle måter og pressen begynte å lure på hvordan det egentlig sto til mellom brødrene og deres koner. Det viste seg at de var inne på noe.

Meghans forhold til britisk presse er svært vanskelig. Noe hun reagerer på er hvordan de har sluppet til hennes far og halvsøsken. Her er det søsteren som advarer britene om Meghans dårlige personlighet.

En annen stor forskjell mellom parene er deres forhold til media. Meghan kunne ikke forstå, kan fortsatt ikke forstå, at hoffet ikke går ut dementerer det som er uriktig, eller strammer pressen opp når de kritisk eller aller verst, lar hennes familie slippe til. Kate og William, og resten av kongefamilien, forsøker å ha et slags arbeidsfellesskap med pressen – men på behørig avstand. Bare i svært, svært sjeldne tilfeller kommentere de presseoppslag, vel vitende om at skulle de avsanne hvert rykte som oppstod, vil de også bekrefte når de ikke gjør det. Det er vanskelig å vinne en kamp med pressen, noe Meghan skal komme til å erfare med søksmålet hun har gått til mot «Mail on Sunday» for å ha offentliggjort et privat brev hun skrev til faren. Saken kommer opp senere i år.

Krevende kvinne

Meghan skal ikke ha vært lett å jobbe for, og en privatsekretær og flere assistenter sa opp i løpet av kort tid. Ifølge en tidligere assistent skal paret ønsket å endre ting og gjøre ting annerledes. «Men det gikk galt da det ble «oss mot resten av verden». De så ikke ut til å forstå at de hadde begynt på noe svært negativt: Angrepet på pressen, pratet om miljøvern mens de selv tok privatfly; det ble så selvskadende».

Ifølge en kilde: “Meghan er helt klart en som vet hva hun vil og er svært selvsikker. Men det gjorde henne veldig vanskelig å jobbe for. Noen ganger kunne hun vise stor omsorg og være kjempesøt, men andre ganger var hun veldig selvopptatt og manglet selvinnsikt. Hun kunne si: «Hvorfor må vi gjøre dette?» Eller ganske enkelt: «Jeg gjør ikke dette». Hun forsto ikke at det ikke at det bare var opptil henne hvilke jobber som måtte gjøres, men at jobben hennes var å representere dronningen der det passet».

Ville modernisere kongehuset

I disse knappe to årene mellom bryllupet og deres «oppsigelse», opererte Harry og Meghan stadig mer uavhengig. De ga ikke hoffet beskjed om at Meghan var i ferd med å føde, og bestemte dagen Archie skulle døpes uten å konferere med dronningen, som igjen betydde at hun ikke kunne komme fordi hun hadde andre forpliktelser. Det er vel første gang at hun ikke har vært til stede ved en av sine etterkommeres dåp. Det virker ubegripelig og arrogant om det er tilfelle.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor  ble døpt i det private kapellet i Windsor Castle.  Hans foreldre tok seg ikke bryet med å varsle dronningen i tide, som da ikke kunne delta. Foto: CHRIS ALLERTON
Archie Harrison Mountbatten-Windsor ble døpt i det private kapellet i Windsor Castle. Hans foreldre tok seg ikke bryet med å varsle dronningen i tide, som da ikke kunne delta.
Foto: CHRIS ALLERTON

En kilde sier til avisa The Telegraph: «Det var absolutt denne økende uroen blant de ansatte som syns Harry og Meghan opptrådde som om de var større enn institusjonen. Hva i helvete er det de tror at de er?!»

Fra Harry og Meghans synvinkel gikk det pripne, utdaterte og diskriminerende kongehuset glipp en gylden mulighet med dem til å endre se til det bedre, godt støttet av fordomsfulle medier som paret mener har en vendetta mot dem.

Så dro de til USA, med lille Archie, som ikke har vært i Storbritannia siden november. Derfra hadde de tenkt å sette sine planer ut i livet, som var å bli et superpar som skulle reise rundt å fremme gode saker som likestillingen mellom kjønn og raser, økologi, naturvern. Men så kom Corona og da ble hendelsene i januar 2020 satt i et skarpt perspektiv. Med tusenvis som døde i Storbritannia er det få som syns Meghan og Harry egentlig har noe å komme med, og i alle fall kan representere dem.

Finner Harry og Meghan friheten?

Mens Sussex-paret har kjempet for å etablere seg i statene, har livet for resten av kongefamilien fortsatt. Selv mens hun var i selvisolasjon, sammen med prins Philip på 99, på Windsor Castle, har dronning Elizabeth fortsatt å jobbe seg gjennom innholdet i de røde boksene sine, samt å holde jevnlig kontakt med statsministeren og regjeringssjefene for Samveldet. Hun har til og med klart å delta på en mini «Trooping the Color», prinsesse Beatrice’ bryllup og slått sir Tom Moore til ridder. På avstand får man bedre oversikt og det må ha blitt klart for Harry og Meghan at monarkiets hjul slutter aldri å gå rundt, uansett hvilke hindringer som kommer i veien.

Prinsesse Beatrice' bryllup 17. juli 2020. Bruden hyller sin bestemor ved å bære hennes kjole og hennes egen bryllupstiara.
Prinsesse Beatrice’ bryllup 17. juli 2020. Bruden hyller sin bestemor ved å bære hennes kjole og hennes egen bryllupstiara.

Hva de også kanskje forstår er at mens kongefamilien har delt denne vanskelige Corona-tiden med sitt folk, har Meghan og Harry sittet i sin luksusvilla i Los Angeles. De er nå blitt temmelig irrelevante for britene som kongelige, og det er vanskelig å tenke seg at de kan komme tilbake.

Harry og Meghan har kommet på kant med mangt og mange, men de har i alle fall hverandre. Foto: NUNN ROTA

One thought

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *