Harry og Meghans nye liv

1. april er første dagen Harry og Meghans nye liv. Fra da av vil de ikke lenger representere dronningen, og for å symbolisere det vil de slutte å bruke «kongelig høyhet». Men ingen dokumenter er signert eller lover vedtatt, så avgjørelsen er ikke bindende. Det markerer likevel en ny fase i livet hertugparet av Sussex.

Harry og Meghan, hertugparet av Sussex, på sin siste jobb som kongelige.
Harry og Meghan, hertugparet av Sussex, på sin siste jobb som kongelige i Royal Albert Hall i London. Det var Mountbatten Music Festival og Harry er kledd etter en æresgrad han har i det militære. Det kan ha vært siste gang.

Umulig dobbeltrolle

Meghan og Harry vil ikke lenger representere dronningen. De slutter i jobben. Men det var ikke helt slik paret så det for seg da de annonserte 8. januar at de ikke lenger ønsket bli betraktet som «senior royals» (altså blant kongefamiliens hovedpersoner). Det Meghan og Harry hadde sett for seg var en dobbeltrolle, der de både representerte samtidig som de tjente egne penger.

Det ble imidlertid for kontroversielt, og ville garantert ha ført til beskyldninger om at de tjente penger på sin kongelige status, noe som vil gå utover verdigheten til monarkiet. At Meghan ikke ser det, er kanskje ikke så rart for hun har ikke «naturlig» forhold til kongefamilien. Hun har i hele sitt liv bodd i USA og har nok et mindre sentimentalt forhold til monarkiet, men Harry burde ha forstått at dette ville bli umulig.

Gjorde som de ville

Etter krisemøtet på Sandringham i midten av januar gjorde dronning Elizabeth, sammen med prins Charles og William, det klart at det ikke kunne bli tale om «både og» for Harry og Meghan.

Og det skapte irritasjon hos kongefamilien da Harry og Meghan 8. januar sendte ut en pressemelding om at de ville ut. De hadde før jul snakket med kongefamilien om at det kongelige livet ikke fungerte for dem. Men de var blitt bedt av dronning Elizabeth om å vente med å offentliggjøre dette og diskutere det med Charles først. Det gjorde de altså ikke. Og slikt skapte skuffelse og det ser ut til en viss splittelse også. Brødreparene William og Harry, og deres hustruer, ser ikke ut til å ha så hjertelig sammen lenger.

Hvorfor ønsker Meghan og Harry å trekke seg?

I en dokumentar fortalte paret om den intense interessen fra tabloidene. Meghan sa: «Det er ikke nok å bare komme seg gjennom det, det er ikke poenget med livet. Du må trives.» Noe hun åpenbart ikke gjorde. Harry har siden sagt at han ønsket at familien hans skal få et «mer fredelig liv».

Et presseoppslag i The Sun.
Et presseoppslag i The Sun.

Britisk presse kan være utrolig brutal. De nekter seg ingenting. Hertugparet av Sussex ble konfrontert med, og latterliggjort, for en svært kostbar fest Meghan lot bli spandert på seg og for bruk av privatfly. For ikke så snakke om at de har latt Meghans bitre slektninger slippe til med beskyldninger mot henne, og ikke minst at de trykket et privat brev hun hadde skrevet til faren.

gynnelsen på brevet Meghan skrev til sin far like etter bryllupet. Han offentliggjorde det i en britisk avis, og Meghan saksøker nå for brudd på copyright.
Begynnelsen på brevet Meghan skrev til sin far like etter bryllupet. Han offentliggjorde det i en britisk avis, og Meghan saksøker nå for brudd på copyright.

Samtidig med at de var på offisiell tur i Afrika lot de det bli kjent at de tok rettslige skritt mot enkelte medier. Det overskygget fullstendig oppdraget deres, noe hoffet neppe så på med glede.

Hvor skal Harry og Meghan bo?

Harry og Meghan, og deres sønn Archie Mountbatten-Windsor, vil til å begynne med å bosette seg i Canada. Meghan skal ha sagt at hun ikke kan tenke seg å flytte til USA så lenge Trump er president. Men hvis hun skal ta opp igjen sin skuespillerkarrière, har den 38 år gamle kvinnen ikke noen tid å kaste bort. Britisk presse regner det som sannsynlig at de om ikke altfor lenge flytter til Los Angeles, der også Meghans mor bor.

Prins Harry med sin sønn Archie.
Prins Harry med sin sønn Archie, like før jul. Den vesle gutten var ikke med til London nå i mars. Det betyr at det er nærmere et halv år siden Harrys familie så ham.

De beholder sitt hus ved Windsor slott, Frogmore Cottage. Men nå må de betale kommersiell husleie og betale tilbake de 2,4 millioner pund i skattebetalernes penger de brukte på renoveringen.

Hvordan vil de tjene penger?

De er jo verdenskjente, så sånn sett har de stort potensiale. «Problemet» for dem er at dronning Elizabeth har forbudt Harry og Meghan å bruke deres kongelige posisjon til å tjene penger. Det ville undergrave hele monarkiet, noe som Meghan og Harry ser ut til å ha litt vanskelig å forstå. De argumenterte på sitt nettsted at hoffet ikke har noen rett til å nekte noen å bruke ordet royal, i alle fall ikke i utlandet. Det vi trolig får se er at hertugparet av Sussex vil holde taler og skrive bøker. For Meghan frister nok en retur til skuespillerlivet. Men at dette skulle gi dem noe fredeligere liv er vanskelig å se.

I fem år spilte Meghan i TV-serien "Suits".
I fem år spilte Meghan i TV-serien «Suits».

Selv om de ikke lenger får penger fra sivilisten, vil prins Charles fortsette å gi dem penger. De snakker også om å lansere en veldedig stiftelse, som da trolig vil gi dem en lønn og dekke noen kostnader.

Harry og Meghans nye liv

Nå har det britiske kongehuset sagt at de skal revurdere løsningen om et år, og det gjelder naturligvis også for hertugparet. Dronningen har fortalt Harry at han og Meghan er høyt elsket av familien og at de vil ønske dem velkommen tilbake hvis de ønsket å jobbe kongelige i fremtiden. Hvis ikke så blir det altså et liv for dem i Nord-Amerika. Sønnen deres, Archie, vil jo være sammen med dem. Det vil bety at han ikke kommer til å gå på skole der, og heller ikke vil få noe nært forhold til Harrys familie, og det er jo synd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *