Henriks gaver til Margrethe

HENRIKS GAVER: Kledd i sort tok dronning Margrethe det siste farvel med sin mann, prins Henrik. Da de giftet seg 50 år tidligere, var hun kledd i hvitt. Begge gangene bar hun de samme perleøredobbene, de som hadde vært hans bryllupsgave til henne. Et vakkert minne om deres samliv.

Henriks gave til Margrethe da de giftet seg i 1967 var disse perle- og diamantøredobbene.

Prins Henrik – en mann med utsøkt smak

Han elsket det som var originalt, vakkert og kreativt. Det kom til uttrykk på mange måter, ikke minst når prinsen skulle gi sin hustru smykker. Heldigvis delte Margrethe Henriks dristige smak og pyntet seg gjerne med gaver han hadde forært henne ved livets merkedager.

Du kan lese om prins Henrik her.

Henriks gaver til forlovelsen og bryllupet

Den første store gaven fra Henrik var forlovelsesringen. Han hadde fridd til henne sankthansaften 1966, men fikk ikke gitt henne ringen før i oktober. Smykket er på ingen måte noen diskret sak, men en oppsiktsvekkende «kladeis» bestående av to store diamanter, som hver skal være på seks karat. Slike ringer, med to like store stener, kalles «Moi & Toi», eller meg og deg, på fransk, og er en ikke uvanlig modell til forlovelsesringer. For dronning Margrethe har ringen vært en del av hennes daglige smykker i hele hennes gifte liv.

Margrethes forlovelsesring er imponerende.

Bryllupsgaven var altså perle- og diamantøredobber. Den delen som er festet til øret, ser ut til å være formet som en blomst. Anhengene er to diamanter som ender med en perle. De er riktig søte, men selv om dronningen ikke har brukt dem så ofte, så har de vært tatt frem ved viktig anledninger, ikke minst da hun ble utropt til dronning 15. januar 1972. Når hun ellers pynter seg med dem, har det som regel vært sammen med et annet smykke hun fikk fra Henrik da hun fylte 40.

Henriks bursdagsgaver

Til hennes 40-årsdag forærte Henrik sin kone et fireraders perlekjede, én rad for hvert tiår.  Perlekjeder ser jo ganske like ut, og du skal være ekspert for å skille de gode perlene fra de ikke fullt så gode. Men Henriks perlekjede har en artig vri og er ikke vanskelig å kjenne igjen, for her er store og små perler trædd annenhver gang. Riktig fiffig og smakfullt.

Henriks gaver har vært rike. Her er Margrethe med perlene hun fikk til sin 40-årsdag. Foto: Rigmor Myskov.

Dessverre vet vi ikke hva som var Henriks gave da Margrethe fylte 50 i 1990. Men til en av festene bar hun et halskjede av perler, gull og smaragder som kunne være i prinsens smak, og som jeg gjetter er hans gave til henne. Perlene holdes sammen av to gullblader og er pyntet med tre smaragder. Matchende øredobber hører også med.

Kan dette smykkesettet var Henriks 50-årsgave?
Foto: Tamara RJMB

Sølvbryllupsgave i gull

I 1992 feiret Henrik og Margrethe sølvbryllup, og Henrik overrasket sin sølvbrud med et smykkesett av perler, gull og rubiner. Det var en overraskelse, for den syrinfargede kjolen Margrethe hadde fått sydd til festen, var nok ikke ideell til smykkene. Men hun tok naturligvis halskjedet på og danset brudevalsen nok en gang med sin mann.

Designeren bak smykket heter Torben Hardenberg. Han har en fabulerende, teatralsk stil, det ser vi tydelig i de maskeformede gullstykkene mellom perlene. Selve midtstykket, som er formet som et hjerte med to figurer, kan tas av og brukes som brosje.

Sølvbrullypsgaven av Torben Hardenberg.

Henriks gaver til fødselsdager

Som den kunstnersjelen hun er, er dronning Margrethe glad i sterke farger. Skal man dømme etter klærne hun velger, er særlig turkis en favoritt. Derfor er det ikke til å undres over at Henrik har valgt nettopp stenen turkis når han har fått laget gaver til henne. Han tenker langsiktig også, for han har bygd opp et helt sett til henne i forbindelse med 60-, 70- og 75-årsdagene.

I 2000 fylte dronningen 60 år, og nok en gang gikk prins Henrik til Torben Hardenberg. Sammen laget de en symboltung brosje av gull og tre store turkiser, som prinsen hadde kjøpt i Egypt. Kvinnefiguren og hjorten på brosjen spiller på myten om Diana og hjorten. Diana er først og fremst kjent som jaktgudinnen, men en av hennes andre egenskaper er at hun sikrer kongelig arvefølge – og det passer jo svært godt. Mellom de to store turkisene titter to små kronhjorter frem, de symboliserer sønnene Frederik og Joachim.

-Det er også et livsbånd viklet rundt brosjen, forklarer Hardenberg til B.T. -Og så står det 60 på brosjen, for det var jo 60-årsdagen hennes. Det finnes flere særegenheter i brosjen, fordi jeg tror hemmeligheten ved kongelige smykker er at du ikke helt nøyaktig ser hva det er, fortsetter han.

Brosjen kan deles i to og anhenget kan hektes av. Den kan også brukes som anheng i et kjede. At et smykke kan brukes på mange måter, er også typisk for kongelige smykker. De er gjerne svært kostbare, og det er en stor fordel om  de kan tilpasses flere antrekk og anledninger.

Det samme gjelder turkisøredobbene Margrethe fikk til 70-årsdagen. De kan deles i tre lengder.

– Dronningen sier at i full lengde bruker hun dem ved fine anledninger, halvlengde ved halvfine anledninger og de små til hverdags, avslører Hardenberg.

Turkisbrosjen uten anheng og korte øredobber.

Mangler tiara

På gallamiddagen på Fredensborg slott i 2015, da dronning Margrethe feiret at hun hadde nådd 75 år, viste hun seg for første gang med et smykke som så ut til å være et nytt kunststykke fra Hardenberg. Det var et halskjede med store turkiser innfattet i gull, i tillegg til at hun bar turkisøredobbene og brosjen. Det var imidlertid ikke laget av ham, men noe prinsen hadde fått laget et annet sted, uten at vi i dag vet hvor. Trolig kom smykket som en overraskelse på dronningen denne gangen også, for det passet egentlig ikke så godt til kjolen hun hadde valgt. Kjolens kalde blåfarge kolliderer med den intense turkisfargen. Men de var fra Henrik, så da måtte de på.

Hva hun fikk til gullbryllupet 10. juni i 2018, er ikke kjent. Da var Henriks helse såpass dårlig at de kanskje ikke brydde seg om slikt. Det som åpenbart mangler til turkis- og gullsettet, er en matchende tiara. Jeg håper hun bestiller en, til minne om Henrik, eller at familien gjør det. Det hadde vært flott.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *