Hertuginne Kates juveler

Hertuginne Kates juveler forteller hele kongefamiliens historie.
Hertuginne Kates juveler forteller hele kongefamiliens historie.

Hertuginne Kates juveler vekker stadig oppsikt, og beundring. Skjønt «hennes» er en tilsnikelse, for mesteparten er jo ikke hennes. Kate har fått en helt enestående tilgang til dronning Elizabeths enorme juvelsamling, og dermed også kongefamiliens historie. Hun er jo Storbritannias fremtidige dronning. 

Nylig var det nederlandske kongeparet, Willem-Alexander og Maxima, på statsbesøk til Storbritannia. Da tok Maxima frem en tiara som ikke hadde vært sett i alle sin prakt siden 1972, men like interessant var det å se hertuginne Kate av Cambridge. Hun hadde nemlig pyntet seg med glitrende og utsøkte perle- og diamantsmykker med over 150 år med kongelig historie bak seg.

Alexandras bryllupskjede

Alexandra og Edvard på sin bryllupsdag i 1863. De er foreldrene til dronning Maud.
Alexandra og Edvard på sin bryllupsdag i 1863. De er foreldrene til dronning Maud.

For første gang så siden 1985 så vi et halskjede som opprinnelige tilhørte dronning Alexandra (1844-1925). Hun var født dansk prinsesse og 1863 ble hun giftet bort til  dronning Victoria og prins Alberts eldste sønn, den senere kong Edvard 7.

Han var 21 år og hun 17, og i alle fall Edvard syns han var for ung for ekteskap. Men, hans foreldre mente han trengte å bli gift, og Alexandras foreldre var ivrig etter at datteren skulle gjøre et godt parti. Og for prinsesse Alexandra fra det lille, og nokså ubetydelige Danmark, var det litt av en prestasjon å bli med gift med arvingen til en supermakten Det britiske imperiet.

Dronningmorens favoritt

Dronningmoren dronning Elizabeth med Alexandras halskjede og Mrs Grevilles tiara.
Dronningmoren dronning Elizabeth med Alexandras halskjede og Mrs Grevilles tiara.
Edwards gave: Dette vakre settet var en del av Edwards gaver til Alexandra. Alt er fortsatt i det britiske kongehuset.
Edwards gave: Dette vakre settet var en del av Edwards gaver til Alexandra. Alt er fortsatt i det britiske kongehuset.

Til sin brud ga Edvard en tiara og et diamant- og perlesett bestående av halskjede, øredobber og brosje.

Disse utsøkte smykkene, laget av juvelerfirmaet Garrard, er fortsatt i det britiske kongehuset, for da Alexandra døde i 1925 sørget hennes svigerdatter Mary for at perlesettet forble i kongehuset.  Selv bar Mary aldri halskjede, i alle fall ikke offentlig, men brosjen brukte hun. Tiaraen brydde hun seg ikke om og den gikk ut av familie – dessverre.

I desember 1936 kom George 6. overraskende på tronen etter at broren hans abdiserte for å gifte seg med mrs. Simpson. Hans gemal, dronning Elizabeth, elsket Alexandras bryllupskjede og brukte det svært ofte. Hun døde i 2002, men hennes datter, dronning Elizabeth 2., har aldri båret disse smykkene offentlig. Dronningmorens 85 årsdag i 1985 var siste gang vi så smykket, før altså nå 33 år senere.

Dianas varemerke

Prinsesse Diana med perletiaraen og perleøredobbene. De var en privat gave.
Prinsesse Diana med perle-tiaraen og perleøredobbene. De var en privat gave.
Denne tiaraen bestilte dronning Mary i 1913 etter en gammel modell.
Denne tiaraen bestilte dronning Mary i 1913 etter en gammel modell.

Dronning Elizabeth 2.’s svigerdatter og påtenkte etterfølger som dronning, prinsesse Diana, fikk på ingen måte en slik adgang til sine smykker som vi ser Kate har fått, og for så vidt Meghan og Eugenie også. Men tidene har endret seg og muligens ser Elizabeth en stor mulighet i å innlemme Kate i familiens historie ved å la henne bruke tidligere generasjoners smykker.

Tiaraen Kate bar var en av prinsesse Dianas varemerker, for å si det slik. Opprinnelig bestilt av dronning Mary i 1913 etter en kjent modell. Tiaraeen kalles på engelske «lover’s knot tiara», som betyr sløyfe-tiaraen. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor, fordi hver dinglende perle er festet til en liten diamantsløyfe. Elizabeth arvet smykket etter dronning Mary i 1953 og hun bar det ofte som ung dronning. Den elegante tiaraen var bryllupsgave til Diana i 1981. Etter Dianas død i 1997 gikk den tilbake til kongehuset, og nå er det altså Dianas svigerdatter som er smykkets fjerde bruker.

Arvet etter Diana

Prinsesse Diana etterlot seg en stor privat smykkesamling og vi begynner nå så vidt å ane hvordan den er blitt fordelt mellom hennes to sønner. Den store safirringen, som var prins Charles’ forlovelsesgave, ble gitt til Kate. Også perleøredobbene som Kate bar har opprinnelige tilhørt Diana. De var en gave fra juvelerfirmaet Collingwood i 1981. Øredobbene var hele tiden en favoritt hos Diana og nå ser det ut til at de er blitt det hos hertuginne Kate også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *