Hertuginne Meghan – stor glede, stor sorg

Da Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon giftet seg i 2001, fikk vi i tillegg til en ny kronprinsesse en ny kjendis – nemlig hennes far. En slik berømmelse var uventet for Sven O. Høiby, men ikke uvelkommen. Tvert imot, han nøt oppmerksomheten i fulle drag. Det ble til at hans datter holdt en avstand til ham, og han ble ikke en del av hennes nye liv som kronprinsesse. 

Nå har hertuginne Meghan fått et lignende problem. Hennes far, Thomas Markle (74), uttaler seg ustanselig til britisk presse om at datteren holder ham utenfor sitt liv, og i en stadig mer sint og krenket tone.

Meghan Markle, nå Hertuginnen av Sussex, og faren hennes Thomas Markle.

En gang var Meghan og faren hennes Thomas nære venner. Nå snakker de ikke sammen.

Da Meghan og prins Harry ble kjærester, var Thomas Markle en sky person, som holdt seg i sin vesle hytte i Mexico og ikke ville snakke med noen. Men han lot seg overtale til å føre sin datter til alters. Inntrykket ellers var at han var en privat person, som hadde tenkt å leve sitt lille liv uavhengig datterens inntreden i de kongeliges rekker.

Slekta er verst

Fra sitt første ekteskap har faren to barn, Samantha (f 1964) og Thomas jr. (f 1966). De ble ikke invitert til bryllupet i mai, enda de er brudens halvsøsken. Riktignok hadde de ikke hatt mye med hverandre å gjøre i oppveksten, og i løpet av de siste ti årene har ikke Meghan truffet noen av dem. Med en kirke som rommer 800 gjester skulle man likevel tro det hadde vært mulig å finne plass til dem.

Du kan lese min artikkel om bryllupet ved å klikke på denne setningen.

Maghan Markle på hennes bryllupsdag. Hun kom opp kirkegulvet alene.
Meghan Markle valgte å gå den første delen av midtgangen alene som brud.

Såpass raus kunne Meghan og Harry ha vært, selv om motviljen var sterk hos bruden. Det er ikke til å komme fra at det ble ukledelig for Meghan. Som man kunne forutse, følte Samantha og Thomas jr. seg offentlig ydmyket, og Meghan og det britiske hoffet burde skjønt at slikt gjør folk uberegnelige. Siden har især Samantha ikke nølt med rakke ned på Meghan både i skrift og tale. I forbindelse med at Meghan og Harrys barn blir født i april, kommer Samantha ut med en bok der hun visstnok tegner et «riktig» bilde av Hertuginnen av Sussex.

Bunnpunkt for hertuginne Meghan

Fristelsen til å bli kjendis skulle vise seg å bli for sterk også for Thomas Markle sr. Få dager før bryllupet i mai 2018 ble det publisert noe som så ut til å være snikfotografering av faren som var ute og prøvde bryllupsklær. Men så viste det seg at fotograferingen var arrangert og Markle fikk en slant for oppmøtet. Det ble skandale. Å tjene penger på sin datter var ikke sympatisk. Han fikk hjertetrøbbel og trakk seg fra vielsen. Enden på visa ble at Meghan kom alene halvveis opp kirkegulvet. Der møtte hun prins Charles, som fulgte henne helt til alters.

Meghan Markle hadde en fremtredende rolle i TV-serien "Suits".
Meghan Markle hadde en fremtredende rolle i TV-serien «Suits». Hun har dermed en bakgrunn som en kvinne som har forsørget seg selv.

Etter bryllupet har Meghans forhold til faren gått fra ille til verre. Senere den sommeren opptrådte han på britisk TV, der han la ut om sitt personlige forhold til Meghan og svigersønnen. I juli fortalte han dette til avisa The Mail on Sunday: «Datteren min ville ikke vært noen ting uten meg. Jeg gjorde henne til den hertuginnen hun er i dag». Med det mente han trolig at da han vant 750 000 $ i 1990, gikk deler av summen til å betale en svært dyr utdannelse for Meghan.

Bunnpunktet mellom far og datter ble nådd i februar i år da The Mail on Sunday publiserte et håndskrevet brev fra Meghan til faren. Der skriver hun at hans stadige kontakt med pressen knuser hjertet hennes i tusen biter. Å vise, enn si publisere, andres personlige brev er så simpelt at det knapt finnes ord. Og hva kan grunnen være? Det kan i alle fall ikke være for å nærme seg sin datter og håpe på en forsoning. Siste nytt i den saken er at Meghan vurderer å saksøke avisen for brudd på åndsverksloven.

Problemet med hertuginne Meghan

Man skulle tro at Meghan ville ha høstet mye sympati hos britene med en så umulig familie. Hun er åpenbart forelsket i Harry, og han i henne. Nå skal de ha barn sammen, og alt burde være fryd og gammen. I tillegg er hun en vakker kvinne som kler seg elegant, og sånn sett er hun en flott representant for Dronningen og sitt nye land. 

Prins Harry og Meghan Markle på sin forlovelsesdag 27. november 2017.
Prins Harry og Meghan Markle på sin forlovelsesdag 27. november 2017.

Slik er det utrolig nok ikke helt. Riktignok er svært mange glade for at Harry endelig fant en kvinne han ville gifte seg med, og gleder seg over at de har det så bra sammen. Men det er heller ikke til å unnslå at det eksisterer en understrøm av motvilje mot den nye hertuginnen. Det kommer tydelig til uttrykk i deler av pressen og i avisenes kommentarfelt. Meningen der ser ut til å være at Meghan er en selvsentrert skuespiller som er ute etter å mele sin egen kake. At hun, før hun ble kjent med Harry, tydelig uttrykte sorg over at Storbritannia ville melde seg ut av EU, er med på å gjøre henne kontroversiell i et splittet land. Og kanskje kan hennes amerikanske vesen lett virke selvskrytende på britene.

En forside fra tabloidavisa The Sun Meghan Markle og prins Harry.
Overskriften til denne avisen lyder: «Ikke fall for lillesøsteren min Harry. Hun kommer til herse med deg». Det er åpenbart Samantha Markle som har vært på ferde.

Sarah, hertuginne av York, var i fra 1986 – 1992 gift med prins Andrew. De var dypt forelsket, men etter seks år holdt ikke Sarah ut lenger. At Andrew, som var marineoffiser, var borte i lange perioder fra hjemmet, var en viktig årsak. Men også den konstante latterliggjøringen av henne i pressen, gjorde henne overbevist om at hun aldri kom til å passe inn i den kongelige rollen.

Blir presset stort nok på Meghan, er det dessverre en mulighet for at hun også kan komme til å tenke at dette behøver hun ikke å finne seg i.

Ukloke valg

Men det kan virke som om Meghan gjør noen uheldige valg også. Nylig var hun i New York på en såkalt «baby shower». Det betyr at den vordende moren har en sammenkomst med venner som gir henne gaver hun trenger når babyen er født. Meghan var ikke i New York mer enn en helg. Hun kom flyvende inn i privatfly, tok inn på et luksushotell og inviterte til en fest med sine venner. Som en del av underholdningen spilte en harpist, og gjestene fikk et lite kurs i blomsterdekorering. 

Hertuginne Meghan gravid
Av de ting hertuginne Meghan er blitt kritisert er at hun ustanselig stryker sin gravidemage!

Ifølge Daily Mail kostet festen alt i alt 3 millioner kroner, noe som nesten ikke er til å tro. Meghan, eller kongehuset, skal ikke ha betalt dette selv, men en rik venn. Det høres tilsynelatende greit ut, men det er ikke lurt for en kongelig å komme i takknemlighetsgjeld til noen. De lever et privilegert liv, og det må de gjøre med verdighet og troverdighet. Behandler man sin kongelige posisjon som en vare som kan omsettes, da ødelegger man ikke bare for seg selv, men for den institusjonen man representerer. I tillegg er det umusikalsk å bruke så mange penger på en helg.

Som man ser, kan det ikke være lett å være Meghan. Gleden er stor over livet med Harry og barnet de venter. Men familien hennes gjør det vanskelig for henne og må oppfattes som fryktelig illojal. I tillegg møtes hun av motvilje i sitt nye hjemland, noe britisk presse stadig minner henne om.

2 thoughts

 1. Kære Monica.
  Dejlig blog, du har. Jeg er selv ret interesseret i de ældre kongelige slægter,
  Jeg «forsker» dog mest i Glücksborg-slægten, som jeres nuværende norske kongeslægt også kommer fra. Jeg læser dog med stor glæde, det du lægger ud om andre kongehuse.
  Venlig hilsen
  Mie Lobedanz, Odense, Danmark.

  1. Kjære Mie. Det var veldig hyggelig å høre. Glücksborg-slekten er naturligvis artig for oss her i Skandinavia, og jeg, i likhet med deg, følger dem nøye. Må si jeg nok liker det danske kongehuset aller best. Dronning Margrethe er en spennende dronning og et interessant menneske. Jeg syns også kronprinsparet er veldig søte. Utover det er jeg svak for Balkan: Hellas (vel, det er jo Glücksborg), men også Serbia (Jugoslavia og Romania) syns jeg er spennende.
   Vennlig hilsen Monica, Oslo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *