Hvorfor vil ikke Meghan og Harry lenger?

På onsdag kom en pressemelding om at Harry og Meghan, hertugparet av Sussex, ikke ønsker å være blant kongehusets fremste representanter. De skrev også at de ville fortsette å samarbeide med Dronningen og dele tiden mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

Meghan og Harry på sin bryllupsdag. Frem mot bryllupet «hygget» britisk presse seg med Meghans dårlige forhold til sin familie.

Britene er sjokkert og ikke så lite skuffet over dem, hertugen og hertuginnen av Sussex. Bare 19 måneder etter det vakre bryllupet i Windsor, der de ble hyllet og tiljublet, er det over. De vil ikke være kongelige mer, i alle fall i en liten grad.

Vel har Meghan måttet tåle mye negativt i britisk presse, som kan være brutal. Allerede før bryllupet slapp de Meghans familie til i avisen på en måte som må ha vært sårende for Meghan. Bortsett fra moren, var ingen av dem invitert til bryllupet. I fjor trykket en av søndagsavisene et svært privat brev hun hadde skrevet til faren. Det er jo først og fremst farens feil, men Sussexene vet hvem skal klandre. Meghan hater nå pressen, og Harry har gjort det siden moren Diana døde.

Men paret er blitt møtt med stor velvilje og kjærlighet blant folk. Det ser likevel ikke ut til at det har vært lindrende. De finner seg ikke lenger i behandlingen

Les om Meghan og Harrys bryllup her.

Veien videre for Meghan og Harry

På mandag holder dronning Elizabeth (93) krisemøte på sitt slott Sandringham, sammen med kongefamiliens hovedpersoner: Charles og William, samt Harry selvfølgelig. Meghan, 38, forventes å delta i krisemøtet ved hjelp av en videokobling fra parets leide herskapshus på Vancouver Island helt vest i Canada. Der bor hun bor sammen med sin åtte måneder gammel sønn Archie.

Disse skal prøve å rydde opp og finne en vei som alle kan gå på videre og som innebærer at Harry og Meghan trolig kommer til å slutte som kongelige. Selv om pressemeldingen kan gi inntrykk av at paret vil fortsette å representere dronningen, men i mindre grad, er det grunn til å tvile på det. Blant annet fordi de ikke gjorde som de fikk beskjed om, nemlig å ikke sende ut pressemeldingen, fra selveste dronning Elizabeth. Slik bygger ikke tillit, og er vel heller ikke ment slik.

Meghan og Harry jula 2017. By Mark Jones - Cropped from Flickr version:
Meghan og Harry jula 2017. Foto: Mark Jones.

Kate og Meghan snakker ikke sammen

Faktum er at Meghan har kommet på kant med kongefamilien. Det er kommet frem i helgen at hun ikke har snakket med sin svigerinne Kate, på et halvt år. Meghans rolle ville i fremtiden være å støtte Kate, det kan hun ikke tenke seg. Meghan har siden hun har vært en liten jente vært samfunnsengasjert og vil forme sin egen rolle i verden. Å være en del av et gammelt og tradisjonsbundet maskineri som det britiske kongehuset er, passer hennes natur neppe. Og Meghan har heller ikke slått rot i Storbritannia. Meghan liker seg ikke og vil tilbake til Canada, der hun har bodd de siste årene, og har mange venner.

Familien er jo glade i Harry, og han i dem også, så de vil jo sikre seg at han, Meghan og Archie, får det så bra som mulig. I uken som kommer skal disse prøve å formulere en arbeidsplan for å prøve å berolige hertugen og hertuginnen av Sussex – som krever en vei ut av sine kongelige liv.

Hvem skal betale?

Noe av det som er vanskelig er eskorten, politibeskyttelsen, som fremtredende medlemmer av kongefamilien har døgnet rundt. Det koster naturligvis veldig mye penger, og om de ikke en gang representerer, vil neppe britene tåle at paret utgjør en slik utgift. Og selv om Harry trolig er god for vel 200 millioner kroner (han arvet ca 10 millioner pund fra sin mor, pluss smykker, og noen millioner pund fra dronningmoren), kan de fort på bein å gå på om det må betale sikkerheten selv.

Paret ønsker også å bli økonomisk uavhengig. Hvordan de skal få til det, uten å utnytte sin kongelige status, skal bli interessant å se. Det har vært forsøkt før, og endt med knall og fall.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *