Iguazú-fallene – en mektig opplevelse

Det var en gammel som gikk i oppfyllelse da fikk med egne øyne se Iguazu-fallene.
Det var en gammel drøm som gikk i oppfyllelse da jeg med egne øyne fikk se Iguazu-fallene.

I 1986 så jeg filmen «The Mission» og ble helt slått ut av den gripende åpningsscenen der en korsfestet mann blir sendt utfor noen mektige fossefall. Dette var jo før internettets tid, så jeg lurte lenge på hvor dette kunne være. Til slutt fant jeg det ut. I jungelen i Sør-Amerika, på grensen mellom Argentina og Brasil ligger de største fossefallene i verden: Iguazú-fallene.

Navnet Iguazú er satt sammen av ordene ì (vann) og guazú (stor). Så Iguazú betyr altså stort vann, og det er ikke å overdrive. Iguazú-fallene består av i alt 275 fossefall, hvorav de største er på hele 80 meter. Vannmengden varierer fra 1750 til 12 750 kubikkmeter pr. sekund. Ikke å undres over at dette naturens underverk befinner seg på Unescos verdensarvliste.

Filmplakaten fra "The Mission".
Filmplakaten fra «The Mission».
Iguazú-fallene er en av Sør-Amerikas og Argentinas største turistattraksjoner, og det er ikke vanskelig å komme dit. Det går flere fly fra Buenos Aires hver dag.
Iguazú-fallene er en av Sør-Amerikas og Argentinas største turistattraksjoner, og det er ikke vanskelig å komme dit. Det går flere fly fra Buenos Aires hver dag.

Mer enn fossefall

Da jeg for noen vintre siden dro på ferie til Buenos Aires i Argentina, var jeg fast bestemt på at jeg måtte oppleve de eventyrlige fossefallene. Jeg mente en dagstur ville greie seg, og sto opp klokken tre på natten for å rekke det første flyet. Det var ikke så gjennomtenkt. I den omkringliggende jungelen er det en fantastisk artsrikdom av fugler, insekter, dyr og vegetasjon, som er vel verd å få med seg. Da jeg kom til Iguazú, var klokka allerede nærmere åtte og fuglene hadde trukket seg inn i bladverket i jungelen for å søke ly for varmen. Jeg fikk heldigvis gleden av å beundre mange vakre sommerfugler, men hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde jeg nok tilbrakt i alle fall én natt i området for å få med meg dyrelivet også.

Det er ikke til å unngå at man blir våt og heldigvis fikk jeg kjøpt en plastikk-poncho.
Det er ikke til å unngå at man blir våt og heldigvis fikk jeg kjøpt en plastikk-poncho.
Iguazu-fallene etterlater et varig - det er ikke vanskelig å forstå.
Iguazu-fallene etterlater et varig minne – det er ikke vanskelig å forstå.

Et minne for livet

Jungelen er tett, så du hører fossefallene før du ser dem. Det bruser – høyt. Det er også vått. Regnskurer er ikke uvanlig, og spruten fra fossefallene når et godt stykke, så det er fornuftig å ha med regntøy. Det hadde ikke jeg tenkt på, men fikk kjøpt en plast-poncho. Iguazú er godt tilrettelagt med stier og gangbroer for turistene. Du kan også komme ganske nær innpå fossene med båt.

Og så står man der da. Foran fossene. Det er så stort, både i utstrekning og som personlig opplevelse. Førstedame Eleanor Roosevelt utbrøt da hun så vannmassene: «Stakkars Niagara»!

Av og til kommer det lister, og bøker, over ting man se her i verden. Blant de mest kjente eksemplene er Grand Canyon, Kristusfiguren i Rio de Janeiro og Den kinesiske mur. For egen del kan jeg garantere at Iguazú-fallene etterlater et inntrykk for livet.

2 thoughts

    1. Gjør det. Jeg var i Buenos Aires i en uke. Langt å reise selvfølgelig, men det var nå den tiden jeg hadde. Noe som jeg da ikke fikk gjort var å dra innover pampasen mot Andes-fjellene. Det skal visst være spektakulært.
      Jeg var i BA i nyttårshelgen, da er det både jul- og sommerferie der, så kanskje ikke helt ideelt. Nydelig mat. Biff og rødvin!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *