Ingrid Alexandras historiske konfirmasjonsgave

Ingrid Alexandras konfirmasjonsgave. På gavebordet til prinsessen lå det en gave fra prinsesse Astrid med en lang familie historie. Et armbånd med en stor kamé formet som et dobbeltportrett av en mann og en kvinne. Det viste seg å opprinnelig være en familieorden som dronning Victoria hadde gitt Maud da hun ble konfirmert i 1887.

The Victoira & Albert familieorden gitt til prinsesse Helena i 1862.  Dronning Maud fikk en lignende, som ble gitt til Ingrid Alexandra i konfirmasjonsgave. Foto: The Royal Collection.
The Victoira & Albert familieorden gitt til prinsesse Helena i 1862. Dronning Maud fikk en lignende, som ble gitt til Ingrid Alexandra i konfirmasjonsgave. Foto: The Royal Collection.

Dette er altså en gave som strekker seg over syv generasjoner, for dronning Victoria er Ingrid Alexandras tipptipptippoldemor. Og ettersom det 200 år siden Victoria ble født i år, passet det jo ekstra godt at konfirmantens grandtante ga henne gaven.

Her kan du se armbåndet fra Astrid på konfirmantens gavebord, se slide 8.

Prinsesse Astrid med sin farmors orden som armbånd: Foto: Sven Gjeruldsen, Det kongelige hoff.
Prinsesse Astrid med sin farmors orden som armbånd:
Foto: Sven Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Første gang portrettnålen ble gitt var i 1856 da dronning Victoria og prins Albert ville markere deres eldste datter, Vicky, konfirmasjon. Brosjen/nålen er et dobbeltportrett av foreldrene, Victoria og Albert, satt i en ramme av diamanter og med en krone øverst. Brosjen ble gitt som et minne om dagen.

Alle tiders konfirmasjonsgave

Dronning Maud da hun ble konfirmert 7. april 1887, 17 år gammel. Foto: Det kongelige hoff.
Dronning Maud da hun ble konfirmert 7. april 1887, 17 år gammel. Foto: Det kongelige hoff.

I 1887 ble prinsesse Maud av Wales konfirmert, og det er trolig da hun fikk hun brosjen av sin farmor.

På dette tidspunktet var brosjen gjort om til en orden, i fire klasser, som skulle bæres skrått over brystet i et hvitt silkebånd, eller som en sløyfe på brystet.

Alle Victorias døtre fikk ordenen og etter hvert alle hennes kvinnelige barnebarn, ikke minst døtrene til Victorias eldste sønn og arving, han som ble kong Edvard 7. og som er far til Maud.

Du kan lese mer om denne ordenen her og hvem som fikk den

Ingrid Alexandras konfirmasjonsgave

Vi har ikke noe synlig bevis på at Maud fikk «Victoria & Albert-ordenen» på sin konfirmasjon. Ikke før åpningen av parlamentet i 1901, da hennes far endelig var blitt konge, kan vi se at hun bærer ordenen: Kledd i sorg over dronning Victorias død i januar, bærer hun et hvitt bånd over brystet der familieordenen er festet og ligger over hoften. Det var en hyggelig nikk til sin nylig avdøde bestemor.

Prinsesse Maud og prins Carl av Danmark ved parlamentsåpningen i 1901, året dronning Victoria døde.
Prinsesse Maud og prins Carl av Danmark ved parlamentsåpningen i 1901, året dronning Victoria døde. Over brystet bærer hun sin bestemors orden og vi kan se over hoften hennes hviler brosjen som prinsesse Ingrid Alexandra har fått i gave av prinsesse Astrid.

Dronning Maud døde i 1938, men smykkene etter henne ble ikke fordelt før i 1968. Da hadde kronprins Harald giftet seg og familien syns det passet å gjøre opp den delen av boet. Det ble prinsesse Astrid som arvet brosjen. Hun kunne jo ikke bære den som en orden, for det var jo ikke henne som hadde mottatt den. Prinsesse Astrid hadde likevel lyst til å bruke smykket og fikk laget et armbånd, som hun nå har gitt til sin grandniese prinsesse Ingrid Alexandra.

Takk til historiker og forfatter Trond Norén Isaksen for hjelp og innspill. Du kan følge ham på her på facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *