Ingrid og Frederiks bryllup i 1935

Ingrid og Frederiks bryllup i 1935. Bruden var 25, mens brudgommen hadde fylt 36. Det var to voksne mennesker som sa ja til hverandre i Storkyrkan i Stockholm 24. mai. De hadde en stor oppgave foran seg, og tolv år senere ble de Danmarks kongepar.

Ingrid og Frederiks på sin bryllupsdag 24. mai 1935.
Ingrid og Frederiks på sin bryllupsdag 24. mai 1935.

«Inför Gud, den allvetande, och i denne församlings närvaro, fråger jag dig, Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg: Will du have denna Ingrid Victoria Louise Margareta til din äkta hustru och älska henne i nöd ock lust?» Slik startet seremonien der prinsesse Ingrid av Sverige og kronprins Frederik av Danmark ble viet. Da de begge hadde svart ja, hadde Danmark fått en ny kronprinsesse. 

Ingrid og Frederiks bryllup i 1935.

Det var 11 år mellom ektefellene, og de hadde nok møtt hverandre ved noen anledninger tidligere, men de hadde neppe mye å snakke om så lenge Ingrid var et barn. Først på nyåret 1935 det ble alvor mellom dem, og de forlovet seg 25. mars. Ikke mer enn to måneder senere stod altså bryllupet.

Et praktfullt bryllup

Bryllupet mellom Ingrid og Frederik var det første, store kongelige bryllupet i Sverige siden 1869. (Da var det Frederiks besteforeldre, den senere kong Frederik 8. og prinsesse Lovisa, som hadde giftet seg). Riktignok hadde prinsesse Margareta giftet seg i 1919 og prinsesse Astrid ble borgerlig gift med Leopold av Belgia i 1926 (kirkelig vielsen ble holdt i Brüssel), men nå var det en fremtidig kongsdatter som skulle gifte seg med en fremtidig konge, og da ble det ikke spart på noe.

Det var fest fire dager til ende som inkluderte lunsjer, middager og mottagelser og arrangementer, som te hos det danske kongeparet som hadde ankommet Stockholm med kongeskipet Dannebrog, og en musikalsk soaré og souper for nesten 1000 mennesker på Stockholm slott. Det hele ble avsluttet med vielsen, kl. 11.30 som ble etterfulgt av en bryllupslunsj for omkring 300 innbudte gjester.

Det nygifte danske kronprinsparet i vogn gjennom Stockholms gater.
Det nygifte danske kronprinsparet i vogn gjennom Stockholms gater.

Bryllupet ble overført på radio, men likevel ble det anslått at en kvart million mennesker hadde dratt inn til Stockholm sentrum for å få et glimt av de nygifte. Politiet kunne senere rapportere om at 93 hadde besvimt.

Ingrid og Frederiks bryllup i 1935

Storkyrkan var smykket med blå blomster, særlig riddersporer i alle nyanser. Blant gjestene var naturlig nok det norske kronprinsparet. Märtha var jo født svensk prinsesse og kjente Ingrid godt fra oppveksten, og Ingrid hadde også vært blant kronprinsesse Märthas brudeterner i 1929. Den danske avisen Dagens nyheder kunne at Märtha var kledd i lys, røykfarget crepe georgette-ensemble, muligens det samme hun bar da kong Harald ble døpt i 1937.

Du kan lese min artikkel om Märtha og Olavs bryllup her.

Ingrid ankommer Storkyrkan sammen med sin far Gustaf Adolf.
Ingrid ankommer Storkyrkan sammen med sin far Gustaf Adolf.

Til slutt kom bruden ført til alters av sin far kronprins Gustaf Adolf. I favnen hadde hun en stor bukett hvite liljer og myrt. Bak henne gikk de tre brudebarna: prinsessene Ragnhild og Astrid, på henholdsvis 5 og 3 år i blå kjoler og margeritter i håret, og sønnen til Folke Bernadotte Gustaf

Kronprinsesse Ingrid med sine brudebarn, prinsessene Ingrid og Astrid og Gustaf Bernadotte
Kronprinsesse Ingrid med sine brudebarn, prinsessene Astrid og Ragnhild av Norge, og Gustaf Bernadotte.

Brudekjolen var i hvit, blank tykk silke, langermet og med en høy utringning, fritt for broderier, kniplinger og sløyfer. Eneste pynten var margeritt-brosjen Ingrid hadde fått noen dager i forveien av sin far, til minne om Ingrids mor, og et perlekjede. Prinsessen bar ingen tiara, men hadde festet brudesløret med en krans av appelsinblomster. Sløret hadde vært en bryllupsgave til hennes mor, kronprinsesse Margareta, i 1905, og hun hadde testamentert det til sin eneste datter.

Du kan lese min artikkel om kronprinsesse Margaretas liv og tragiske døde her.

Midt på hodet bar prinsesse Ingrid en krone av myrt. Myrten hadde kronprinsesse Margareta i sin tid tatt med seg fra Storbritannia og avleggere av planten finnes den dag i dag.

Du kan lese min artikkel om margerittbrosjen her.

Ingrid tok var på kronen av myrt hun bar som brud.
Ingrid tok var på kronen av myrt hun bar som brud.

For to småjenter kan en vielse bli lang og kjedelig. Prinsesse Astrid på tre stilte seg opp ved siden av bruden, tok i kjolen hennes for å se bedre når Frederik satte ringen på Ingrids finger. Ragnhild trippet over hele brudeslepet for det var noe hun ville se nærmere på.

Dekket med gullservise

I det Ingrid og Frederik trådte ut av Storkyrkan ble de møtt av det som er blitt beskrevet som et skybrudd av riskorn, så satte de seg i vognen som tok dem gjennom Stockholm og tilbake til Stockholm slott for brudelunsj.

Bordene var dekket med gullservise og pyntet med roser. Hovedbordet var hesteskoformet med plass 26 gjester, mens resten av gjestene satt ved småbord. Menyen lød på skilpaddesuppe, piggvar, lammerygg med grønnsaker, frossen jordbærsuffle som avsluttet med dessert og konfekt.

Ved tretiden tok de karret gjennom byen. Den stanset ved kongeskipet Dannebrog som skulle ta det danske kronprinsparet tilbake til Danmark.

Ingrid og Frederiks bryllup i 1935. Nå er festligheten over i Sverige og kronprinsparet er på vei til kongeskipe Danebrog i sjaluppen Vasaordenen, for å dra til Danmark.

Frederik og Ingrid fikk tre barn sammen: Margrethe (1940), Benedikte (1944) og Anne-Marie (1947). I 1947 døde kong Christian 10 og Danmark fikk kong Frederik 9. og dronning Ingrid.

One thought

  1. Før han giftet seg med Ingrid var kronprins Frederik forlovet med en annen, men forlovelsen ble hevet! Hvem var han forlovet med?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *