Ira von Fürstenberg 80 år

Enhver ivrig leser av ukeblader vil fra tid til annen komme over prinsesse Ira von Fürstenberg. Og for de som husker tilbake til 50- og 60-tallet, var sensuelle Ira en superkjendis, ikke minst etter at hun stod brud som 15-åring. Hun var også svært nær på å bli fyrstinne av Monaco. 18. april fyller jet-setdronningen 80 år.

Iran von Fürstenberg på 60-tallet.
Iran von Fürstenberg på 60-tallet.

Hennes fyrstelige høyhet prinsesse Virginia Caroline Theresa Pancrazia Galdina zu Fürstenberg ble født 18. april 1940 i Roma. Faren var en østerisk fyrste, mens moren kom fra Agnelli-familien. Det er de som eier Fiat. Ira, som hun ble kalt, fikk, med alle sine familieforbindelser, en internasjonal oppdragelse, men familien hadde sitt hjem i Venezia. Der vokste Ira opp et «palazzo», med mor, far og to yngre brødre.

Bruden var 15!

Ira ble berømt bare 15 år gammel da hun stod brud. I dag virker det grotesk, og det var ikke helt ukontroversielt da heller. Brudgommen, prins Alfonso von Hohenlohe, var 31 år og kunne minne om Erroll Flynn med sitt tilbakestrøkne hår og tynne bart. Han kom fra en gammel, fin familie, men som hadde mistet det meste etter Den andre verdenskrigen.

Prinsesse Ira von Fürstenberg som nyforlovet - 15 år gammel!
Prinsesse Ira von Fürstenberg som nyforlovet – 15 år gammel!

Ira var vel det som på den tiden ble beskrevet som et «deilig pikebarn»: mørke øyne, store lepper og en figur som gikk inn og ut akkurat der den skulle. Prins Alfonso hadde fått øye på henne på et ball og ble bergtatt. Ira var også interessert og svarte ja da prinsen fridde. Foreldrene godtok frieriet etter noen betenkningsrunder, men ettersom Ira var så ung, trengte hun dispensasjon fra Paven for å gifte seg. Det fikk hun.

Ira von Fürstenberg på vei til sitt bryllup 17. september 1955.
Ira von Fürstenberg på vei til sitt bryllup 17. september 1955.

Fort slutt og snart noe nytt

Bryllupet i Venezia ble en internasjonal mediebegivenhet. Det var det mest glamorøse som hadde funnet sted der på flere hundre år, og langs kanalene og på broene stod det tett i tett av folk for å se gondolene med bruden seile forbi.

Du kan se filmklipp her.

I fjor samarbeidet hun om en biografi og 65 år etter det famøse bryllupet ser hun på det nokså usentimentalt. «Jeg var nysgjerrig, som jeg fortsatt er i dag. Jeg trodde jeg skulle møte flere nye mennesker og oppleve en ny verden». Etter en bryllupsreise til USA, slo paret seg ned i Mexico City der Alfonso bestyrte en bilfabrikk.

To barn, sønnene Christoph og Hubertus, fulgte i rask rekkefølge, men selv det var ikke nok for å holde ekteparet sammen.  Før hun var ferdig med tenårene, ville Ira ut av ekteskapet. Hun hadde truffet en annen mann, den internasjonale playboyen, brasilianske Francesco «Baby» Pignatari. De giftet seg i 1960. Hun var 20, han 45.

Dumpet via venn

Dermed begynte Iras nye liv som hustru til en fantastisk rik industrimann, men som også var svært rastløs. Hun hyret den verdenskjente arkitekten Oscar Niemeyer til å designe hjemmet deres, men ekteskapet varte ikke lenge nok at det ble bygget.

Ira von Fürstenberg og Baby Pignatari

Alfonso ble rasende på Ira da hun fant seg en annen og tok med seg barna til Europa og gjorde alt for å hindre Ira i å treffe dem. Under et av mange forsøk på å finne guttene, fikk hun et telegram fra Baby som ba henne komme til Paris.

-Jeg dro til Paris, og han hadde sendt en venn som også jobbet for ham. Han sa til meg: «Baby vil ha skilsmisse», fortalte Ira til Financial Times i fjor.

– Jeg følte meg forferdelig. Det var den verste tiden i livet mitt. Jeg hadde forlatt barna mine og mistet en mann som jeg elsket.

Paret ble skilt i 1964. Ira var 24 år og ekteskap nummer to var over. Hun bestemte seg for aldri å gifte seg igjen.

-Fra da har jeg hatt det fint: mange kjærester, mye moro, men ingen alvorlige forhold.

Ira er en kvinne med mange talenter, stort pågangsmot og en enorm bekjentskapskrets. Livet var fullt av muligheter. Som en vakker, og dyktig, kvinne har hun har vært Vogue-modell, B-filmstjerne, pr-sjef i moteindustri og mye annet.

Ira von Fürstenberg fra en film på 60-tallet.
Ira von Fürstenberg fra en film på 60-tallet.

Nesten fyrstinne av Monaco

På 1980-tallet var det likevel snakk om et tredje ekteskap for prinsessen. Hun og hennes tremenning, fyrst Rainier av Monaco, begynte å treffe hverandre. Rainers hustru fyrstinne Grace omkom i en bilulykke i 1982. Da var Rainier 59 år.

Prinsesse Ira og fyrst Rainier under Røde Kors-ballet i Monaco i 1985. Hun var hans borddame, og det satte ryktene i gang om at de skulle gifte seg.

Tre år senere, under det årlige Røde Kors-ball i Monaco sommeren 1985 satt Ira ved hans side under banketten. Der man tre år tidligere hadde sett Grace, strålte Ira, kledd i en kongeblå kjole og pyntet med turkiser, smaragder og diamanter. Men så begynte sønnen Christoph å snakke om at moren skulle gifte seg med Rainier, og da fikk fyrsten kalde føtter og gjorde det slutt, angivelig. Det kan neppe ha vært hele historien, men uansett, fyrst Rainier giftet seg ikke, og ikke Ira heller.

Tragedien 

Dessverre har ikke Ira fått barnebarn. Hennes eldste sønn Christophe døde i fengsel i Thailand i 2006 49 år gammel. Han hadde ikke kommet seg ut av landet i tide og forfalsket datoen på sitt visum. Det ble oppdaget på flyplassen og han ble satt i fengsel, på en celle med 40 andre. Christophe hadde nettopp vært gjennom en dramatisk slankekur, som kanskje kan forklare at han etter en uke døde av massiv organsvikt.

Ira i blått med sine to sønner Christoph og Hubertus.
Ira i blått med sine to sønner Christoph og Hubertus.

Den andre sønnen Hubertus er forretningsmann, fotograf og popsanger. Han er også en dyktig slalåmkjører og har representert Mexico tre ganger i De olympiske leker. 

Ira har i de siste årene jobbet som smykkedesigner.  -Jeg bestemte meg for at jeg skulle lage noe av de vakre steinene jeg hadde sett i Nepal. Sakte ble livet mitt sentrert rundt det å lage gjenstander, og nå er det viktigst for meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *