Japans kronprinspar gift i 30 år

I år kan Japans kronprinspar feire at de har vært ektepar i 30 år. Prins Fumihito giftet seg med Kiko Kawashima 29. juni 1990. Parets liv ble dramatisk endret da det ble klart at storebror Naruhito ikke ville få noen sønn og tronarving.

Japans kronprinspar da de giftet seg i 1990.
Japans kronprinspar da de giftet seg i 1990.

Prins Fumihito fridde til Kiko i 26. juni 1986, mens de begge var studenter ved Gakushuin-universitet i Tokyo, men ikke før i september 1989 ble forlovelsen offentlig kjent. Kiko har senere fortalt at hun ble overrasket over frieriet, særlig fordi det kom mens de satt i bilen og ventet på at lyset skulle skrifte.

Kiko blir keiserlig prinsesse

Bryllupet fant sted i et tempel på det keiserlige palasset 29. juni 1990. Keiseren ga sønnen tittelen Akishino-no-miya (Prins Akishino) på bryllupsdagen, og som gift ble bruden Hennes keiserlige høyhet Prinsessen Akishino, uformelt kjent som prinsesse Kiko.

Collage av bilder fra bryllupet i 1990.
Collage av bilder fra bryllupet i 1990, både i vestlige klær og japanske.

Da de giftet seg var holdt brudgommen fremdeles på med sin doktorgrad på Gakushuin og han giftet seg før sin eldre bror, kronprins Naruhito. Tjenestemenn ved det keiserlige hoffet var imot ekteskapet av begge disse grunner, og det samme var prins Akishinos bestemor enkekeiserinne Nagako (hun mislikte også at sønnen giftet seg borgerlig, til en slik grad at Michiko fikk et nervesammenbrudd).

Det vanskelige, keiserlige livet

Men vanskeligst var nok at Kiko ble den første kvinnen fra middelklasse som giftet seg inn i den keiserlige familien. Noe som førte til at pressen ga henne det nedlatende tilnavnet «leilighetsprinsessen». Selv om keiserinne Michiko (mor til Fumihito) også ble født en borgerlig, kom hun fra en veldig velstående familie, mens Kikos far «bare» var dyktig akademiker. Selv har Kiko tatt en doktorgrad i psykologi, mens Fumihito har en doktorgrad i naturvitenskap. Med andre er ord er Japans fremtidige keiserfamilie svært velutdannet.

Japans kronprinsfamilie.

Japans kronprinspar

Paret fikk to døtre: Mako (f. 1991) og Kako (f. 1994). De så ut til å være fornøyd med det. Men da storebror fikk en datter etter åtte års ekteskap med Masako, og mye tydet på at det ble ikke flere», ble Kiko gravid på ny og fødte en sønn, Hisahito, i 2006. Kvinner er utlukket fra tronfølgen i Japan. Graviditeten kom 12 år etter forrige barn og Kiko var 40 år da hun ble mor for tredje gang. For de som følger keiserfamilien tett er ikke i tvil om dette svangerskapet kom til for å redde tronfølgen. Det er denne lille gutten som er den fremtidige arvingen til tronen og ikke keiserparets datter Aiko (f. 2001)

1.mai 2019 ble Naruhito keiser og han lillebror og kone, det nye kronprinsparet. Senere på høsten ble det holdt kroningsfestligheter i Tokyo. De kan lese om det her.

Japans keiserpar fulgt av kronprinsparet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *