Juan Carlos, Spanias konge, fyller 80 år

Juan Carlos på høyden av sin makt og anseelse.
Juan Carlos på høyden av sin makt og anseelse.

Få konger har nytt slik beundring og respekt som kong Juan Carlos, men hans enestående gode omdømme ble betydelig svekket av en korrupsjonsskandale og en jakttur.  Samlivet med dronning Sofia ble avslørt som bare en fasade, og helsen hans begynte å skrante. I 2014 hadde det blitt så mye at han valgte å abdiserte for å redde monarkiet.

 

Brorens fryktelige ulykke

Juan Carlos ble født 5. januar 1938 i Roma. Grunnen til at han ble født i Italia og ikke i Spania, var at den spanske kongefamilien ble kastet ut i 1931. En opprivende borgerkrig fulgte, som endte med at fascisten general Franco ble diktator i 1936.  Kongefamilien fikk likevel ikke vende tilbake. Franco var riktignok monarkist, men ville ikke ha noen konkurranse. Monarkiet fikk vente til etter hans død.

Juan Carlos og hans yngre bror Alfonso. Alfonso omkom i en vådeskuddulykke da han var 15.
Juan Carlos og hans yngre bror Alfonso. Alfonso omkom i en vådeskuddulykke da han var 15.

Den gamle kongen, Alfonso 13., døde i 1941. Sønnen hans, Juan, var altfor liberal etter Francos smak, men Juan fikk overtalt Franco til å la de to sønnene hans, Juan Carlos og hans yngre bror Alfonso, få sin utdannelse i Spania. Så mens mor, far og to søstre bodde i Estoril utenfor Lisboa i Portugal, gikk guttene på kostskoler i nabolandet.

Da guttene var hjemme hos familien i Portugal i påsken 1956, inntraff katastrofen: 15 år gamle prins Alfonso skjøt seg selv gjennom tinningen. I pressemeldingen forklares dødsfallet med at det var et uhell. Revolveren hadde gått av da prinsen rengjorde den. Men andre historier har også versert. Én går ut på at det var 18 år gamle Juan Carlos som fyrte av revolveren, uten å være klar over at den var ladd. En annen historie forteller at Juan Carlos åpnet døren inn til rommet der broren satt, og kommet til å skumpe til ham så han klemte på avtrekkeren. Brødrene var alene, og hva som egentlig skjedde, er det bare Juan Carlos som vet. Uansett kan man jo tenke seg hvor fryktelig det må ha vært for ham, og at det må prege ham for resten av livet.

Juan Carlos gifter seg

14. mai 1962 giftet Juan Carlos seg i Athen med greske prinsesse Sofia.
14. mai 1962 giftet Juan Carlos seg i Athen med greske prinsesse Sofia.

Mens Juan Carlos ble prøvet ut av Franco i Madrid, det var også andre prinser Franco vurderte, styrket han sitt kandidatur ved å gifte seg med greske prinsesse Sofia i 1962. På den tiden var Hellas monarki og Spania republikk. Det skulle endre seg totalt innen få år, men akkurat da hadde den spanske kongefamilien problemer med finansene. Den avsatte dronning Victoria Eugenie (enke etter Alfonso 13. og kusine av dronning Maud) måtte selge smaragdene sine for å betale for Juan Carlos’ frieri til Sofia. Sjahen av Iran kjøpte dem.

Den nåværende kongen Felipe ble døpt i februar 1968 med sin oldemor dronning Victoria Eugenie som gudmor. Bak ser vi Juan Carlos' foreldre: Juan og Maria.
Den nåværende kongen Felipe ble døpt i februar 1968 med sin oldemor dronning Victoria Eugenie som gudmor. Bak ser vi Juan Carlos’ foreldre: Juan og Maria.

Juan Carlos og Sofia flyttet til Madrid og fikk to døtre, Elena og Cristina, og i 1968 kom tronarvingen Felipe. Da han ble døpt i februar 1968, fikk Victoria Eugenie komme tilbake til Spania for første gang siden 1931. Hun døde 15. mars 1969, og dagen etter erklærte Franco Juan Carlos som Prins av Spania og hans etterfølger. Det unnet han ikke den gamle dronningen å oppleve.

En moderne konge

I 1969 erklærte general Franco Juan Carlos som sin etterfølger og utnevnte ham til Prins av Spania.
I 1969 erklærte general Franco Juan Carlos som sin etterfølger og utnevnte ham til Prins av Spania.

Franco var overbevist om at Juan Carlos ville fortsette hans ultrakonservative linje. Utad fremsto det også slik, men prinsen traff opposisjonspolitikere i all hemmelighet. I 1975 døde Franco, og Juan Carlos overtok som Spanias første konge på 44 år.

Det første Juan Carlos gjorde, var å ignorere Francos tilhengere.  I stedet la han forholdene til rette for et parlamentarisk demokrati. Men hans største prestasjon, som for alltid vil sikre Juan Carlos en gyllen posisjon i spansk historie, kom seks år senere, i 1981. Noen offiserer syntes Spania var på ville veier med alt dette demokratiet, og de forsøkte seg på et kupp. Da stilte Juan Carlos i full uniform på TV og gjorde det klart at dette støttet han ikke. Det han støttet, var den demokratisk valgte regjeringen. Hele kuppet falt sammen, og Spania kunne utvikle seg i fred som et sunt demokrati. Selv kommunistlederen var takknemlig for kongens prinsipper og besluttsomhet. – I dag er vi alle monarkister, sa han.

Juan Carlos og Sofia helt ferske konge og dronning. Med barna Elena, Cristina og Felipe.
Juan Carlos og Sofia helt ferske konge og dronning. Med barna Elena, Cristina og Felipe.

I tiårene som fulgte, nøt kongefamilien enorm respekt. Ikke noe vondt kunne sies om dem, og aller minst om kongen. I mars 2004 opplevde Madrid koordinerte bombeeksplosjoner på flere morgenpendlertog. 191 mennesker ble drept og 1 460 skadet. I en svært følelsesladet statsbegravelse gikk kongen rundt og uttrykte sin medfølelse med de etterlatte og kysset dem på hender og kinn. Det var sterkt å se ham sørge sammen med sitt folk. Juan Carlos var Spanias mest beundrede mann.

Fallet

Juan Carlos og Sofia på 80-tallet. Muligens har deres ekteskap ikke vært så lykkelig, men som kongepar har de vært en stor .
Juan Carlos og Sofia på 80-tallet. Muligens har deres ekteskap ikke vært så lykkelig, men som kongepar har de vært en stor suksess.

Juan Carlos har hatt mange karslige hobbyer. Han er pilot, både av helikopter og vanlige fly. Han elsker båter, både de som går fort og seilbåter. Hvert år holder han en regatta ved Mallorca, kalt Cope del rei (kongepokalen), der kong Harald har deltatt flere ganger. I tillegg elsker han å kjøre Harley Davidson-motorsykkel. Historiene, eller kanskje legendene, er mange om folk som har fått hjelp av en fremmed mann på landeveien, som senere har vist seg å være kongen. I tillegg var kongen en svært tiltrekkende mann. Det gikk rykter om hans kvinnehistorier i pressekretser, men de færreste skrev om det.

Jakt var også noe Juan Carlos elsket, og det var nettopp en jakt som ble starten på hans fall. Spania ble hardt rammet av finanskrisen i 2008, og kongen fortalte at han ikke fikk sove om natten fordi han var så bekymret for sine landsmenn. Men da det i 2012 kom frem at han hadde deltatt i en ekstravagant elefantjakt i Botswana mens Spania sto på kanten av en økonomisk avgrunn, mistet han mye troverdighet. Jaktturen ble oppdaget fordi kongen brakk hoften og måtte dra hjem. Ikke nok med det, med på turen var ikke hans kone, men tyske prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Ifølge en bok som kom ut i 2015, hadde de et ti år langt forhold bak seg.

Kongen kommenterte ikke reisefølget sitt (de har visstnok ikke truffet hverandre siden), men han kom utrolig nok med en erklæring. «Det skal ikke gjenta seg», sa han da han kom ut av sykehuset. For å roe gemyttene ga Juan Carlos opp sin yacht, Fortuna, til 200 millioner kroner og godtok en reduksjon i apanasjen. Det var likevel ikke nok. Det spanske folket var skuffet. De hadde stolt så på ham, og nå følte de seg bedratt.

I 2014 hadde Sofia og Juan Carlos vært gift i 50 år, men noen feiring ble det overhodet ikke. Det forteller kanskje sitt om forholdet mellom de to, som ifølge en bok om dronning Sofia ikke har hatt noe samliv siden midten av 70-tallet.

Korrupsjonsskandale

Den største og mørkeste skyggen over Juan Carlos’ regjeringstid har likevel vært korrupsjonsanklagene rundt hans datter Cristina, og ikke minst hennes ektemann Inaki Urdangarin, en tidlige olympisk bronsemedaljevinner i håndball.  Inaki ble tiltalt og til slutt dømt for skattesvik og underslag av over 50 millioner kroner av offentlige midler. Cristina ble det første medlemmet av den kongelige familien som måtte stille i retten. Skandalen rullet og gikk i flere år, og selv om ingen mistenkte Juan Carlos for å ha noe med dette å gjøre, ble hele kongefamilien skitnet til av saken. De var nødt til å gjøre noe for å skape en avstand til Cristina og Inaki.

Juan Carlos har i de siste fem årene vært preget av dårlig helse, som også var en grunn for at han abdiserte.
Juan Carlos har i de siste fem årene vært preget av dårlig helse, som også var en grunn for at han abdiserte.

Samlet sett ble Juan Carlos en belastning for monarkiet, noe som var det siste han ønsket. Da helsen i tillegg var dårlig, valgte han å abdisere til fordel for sin sønn Felipe i juni 2014.

Nå hviler monarkiets fremtid på Felipe og hans kone Letizia, en glamorøs tidligere TV-journalist i CNN. Paret, som har to døtre, Leonor og Sofia, har vært gift siden 2004, og kan i alle fall vise til et lykkelig ekteskap – noe som må være en lovende start.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *