Kalv i gelé

Kalv i gelé er en litt gammeldags rett av kalv, men den er både vakker og smakfull. Den serveres kald og kan lages dager i forveien.

Kalv i gelé
Kalv i gelé

Slik lager du kalv i gelé

1,5 kg kalveskank (skåret i skiver som til Ossobuco)
2 gulrøtter
1 løk
5-6 nellik
5-6 stk. laurbærblad
8-10 pepper
1 ts. salt (etter smak)
1-2 ss. vineddik (etter smak)

For å klare kraften:

2 eggehviter + skall
100 g kjøttdeig
150 g blandede finhakket grønnsaker (løk, gulrot, selleri)

Slik gjør du:

Legg kjøttet i en stor kjele og hell vann over så det så vidt dekker kjøttet. La det koke og skum grundig. Tilsett deretter de andre ingrediensene, unntatt salt og eddik, og kok sakte under lokk i minst 2 1/2 time. Ta kjøttet opp og lavkjøl. Sikt kraften over i en i en liten kjele og la den koke til den smaker sterkt og godt.

Bland eggehviter, eggeskall, kjøttdeig og grønnsaker sammen og bland det i kraften. Varm den sakte igjen og la den syde kokepunktet i ca. 20 minutter. Sikt deretter kraften gjennom en klut. Den skal nå være klar.

Krydre kraften med salt og eddik. Siden kalvebeina inneholder mye gelatin skulle det ikke være nødvendig med gelatin, men om du vil være på den sikre siden kan du legge 2-3 oppbløtte plater i den varme kraften.

Plukk kjøttet av bena og skjær det i ganske små terninger. Legg dem deretter i en form (eller flere små) og hell kraften over. Avkjøl over natten.
Når kalv i gelé skal spises, dyppes formen i kokende vann og hvelves over på et fat.

Server Kalv i gelé det med rugbrød, sterk sennep og rødbeter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *