Katharina den stores smaragd på rekordsalg

15. mai ble en sjeldenhet lagt ut på auksjon gjennom auksjonsfirmaet Christie’s i Geneve. Keiserinne Katharina den stores smaragd skulle skifte eier. Prisantydningen var på mellom 20 og 30 millioner kroner. Da auksjonen var over stod det 4, 3 millioner USD på prislappen eller 37, 3 millioner norske kroner.

Katharina den stores smaragd.
Katharina den stores smaragd satt i et moderne halskjede. Foto: Christie’s

Ingen kjærlighet

Katharina den store ble født som prinsesse Sophie av Anhalt-Zerbst i Prøysen i 1729. Hun hadde ikke en eneste dråpe russisk blod i årene, likevel skulle hun komme til å bli landets absolutte hersker i 34 år.

Bare 14 år gammel ble Sophie utpekt til å gifte seg med sin nære slektning Peter, arving til den russiske trone. To år senere, i 1745, giftet de seg og Sophie tok navnet Katharina.

Katharina den store i sin kroningsskrud. Maleri.
Katharina den store i sin kroningsskrud.

Ekteskapet var helt uten varme og brøt snart sammen. Paret fikk to barn, men bare den eldste sønnen Paul 1. (1754-1801) levde opp. Sin mann hadde Katharina ingen respekt for og i 1762 arrangerte hun et kupp og innsatte seg selv om hersker. Peter ble satt i fengsel og seks måneder senere ble han myrdet, beleilig nok.

Katharina den stores smaragd

Catherine var en lidenskapelig samler, både i skala og kvalitet. Hun nøt hvordan juveler uttrykte og forsterket hennes makt og rang som keiserinne, og særlig glad skal hun ha vært i smaragder. På et tidspunkt anskaffet hun seg en stor, rektangulær sten på 107 karat, den nest største smaragden i samlingen.

Katharina den stores smaragd slik den opprinnelig så ut.
Katharina den stores smaragd slik den opprinnelig så ut.

Katharina brukte stenen som en brosje, satt i en ramme av diamanter med et dråpeformet anheng. Smykket forble i tsarfamiliens private samling frem til slutten av 1800-tallet.

I 1874 ble brosjen gitt, som bryllupsgave, av tsar Alexander 2. til hertuginne Marie av Meckleburg-Schwerin. Hun giftet seg med hans sønn nummer to, storfyrst Vladimir Alexandrovitsj. Fra da av ble hun kjent som Maria Pavlovna d. e. eller storfyrstinne Vladimir av Russland.

En grådig dame

Maria Pavlovnas smykkesamling var legendarisk. Medlemmene av tsarfamilien hadde nærmest fri adgang til statskassen og ingen benyttet seg mer av det enn Maria Pavlovna. Hun elsket smykker, selskaper og gambling og følte ikke hun skulle ha noen begrensninger på å leve slik hun ønsket.  

Storfyrstinnen var ikke noe spesielt begavet menneske, eller hyggelig, men snarere arrogant og svært standsbevisst. Strengt tatt er det liten grunn til å huske henne, og grunnen til at man fortsatt gjør det er selvfølgelig at storfyrstinnen var nær historiske hendelser, og hennes smykkesamling.

Maria Pavlovna d. e. ved et kostymeball i 1903. Smaragdbrosjen er festet til kjolebrystet.
Maria Pavlovna d. e. ved et kostymeball i 1903. Kjolen og hodepyntet er smykket med ekte juveler. Smaragdbrosjen er festet til kjolebrystet.

Revolusjonen bryter ut

Den russiske revolusjonen i 1917 markerte slutten på tsar-Russland. I St Petersburg opplevde man voksende tilstand av anarki med vold og opptøyer og største delen av aristokratiet og borgerskapet forsøkte å flykte fra landet med alt de kunne bære, eller gjemme de mest dyrebare gjenstandene i sine palasser og herskapshus i håp om at de en dag ville komme tilbake. Men deres nå tomme hjem ble et lett bytte for kriminelle og revolusjonære som raskt ransaket dem.

Vladimir-palasset i St. Petersburg.
Vladimir-palasset i St. Petersburg der Maria Pavlovna gjemte smykkene sine.

Maria Pavlovna flyttet til sin villa i den sørlige russiske grensebyen Kislovodsk i Kaukasus og etterlot smykkene i safen i sitt St Petersburg-palasset. Men etter hvert som plyndringen fortsatte og kommunistene strammet grepet, fikk hun en britisk venn, Albert Stopford, til å bryte seg inn i huset under dekke av å være arbeider. Ved hjelp av en trofast tjener kom han seg til den hemmelige safen og reddet juvelsamlingen. Nå gjenstod det vanskeligste: å smugle dem ut av Russland.

Katharina den stores smaragd smugles ut

Takket være falsk identitet kom Stopford seg tilbake til Storbritannia med juvelene, inkludert Katharina den stores smaragd, gjemt i kofferten. Der deponerte ham dem, i storfyrstinnens navn, i en banksafe.

Storfyrstinne Maria Pavlovna ble den siste av tsar-familien Romanov til å forlate Russland. I 1919 innså hun at landet var tapt for henne, og etter en lang reise med skip, kom hun til Venezia. Der ventet den hengivne Stopford på henne med penger for å betale for hennes reise fra Konstantinopel – hun hadde ingenting.

Kort glede

Med juvelsamlingen kunne Maria Pavlovna se frem til et liv uten økonomiske bekymringer. Det var det ikke mange fra tsarfamilien forunt, av de som hadde overlevd revolusjonen. 19 medlemmer var blitt henrettet.

Men kort tid etter at hun var kommet i trygghet, fikk hun nyreproblemer og flyttet til sin favoritt spa-by Contrexéville i Frankrike. Hennes tilstand forverret seg og storfyrstinne Maria Pavlovna døde 6. september 1920.

Fordelt etter farge

I sitt testamente hadde hun fordelt sin smykkesamling til sine fire barn etter edelstener: Kiril fikk safirene, Boris smaragdene, Andrei rubinene og datteren Elena perler og diamanter. Elena solgte sin mors berømte perle- og diamanttiara til britiske dronning Mary og smykket er i dag favoritten til dronning Elizabeth.

Du kan lese om perletiaraen her.

Perle- og diamanttiara som i dag tilhører dronning Elizabeth.
Perle- og diamanttiara som i dag tilhører dronning Elizabeth.

Ny eier til Katharinas smaragd

I 1927 solgte Boris den spektakulære smaragdbrosjen på 107,72 karat til Cartier, men han beholdt smaragddråpeanhenget for sin kone Zinaida. Åpenbart forble stenen hos Cartier i de neste 27 årene. Ikke før i 1954 fikk smaragden nye eier da John D. Rockefeller Jr. kjøpte den. Men nå var stenen endret. For få bort uklarheter ble den slipt ned til 75,63 karat og fikk en dråpeform.

I 1971 ble stenen solgt på auksjon i Zürich i november, og et par ganger siden da også, før den nå selges igjen, og det er vel ikke usannsynlig at en styrtrik russer har kjøpt et stykke av sitt lands historie.  

2 thoughts

 1. Jeg har arvet samme sykdom som kronprins Aleksandrej av Russland.
  Begge mine foreldre må ha vært bærer av dette genet.
  Hemofoli eller trompozyntepani hører til tsar familien.
  Jeg har studert slekta, men man kommer ikke lenger enn til farfar.
  Det sies hans identitet er forandret. At han kom fra rike og velstående mennesker.
  Farfar døde iPolen. Var gift i Norge. Skrevet inn i Sverige.
  Min farmor fikk beskjed i 1948 at han var død. Kisten ankom aldri Polen til Norge
  Det finner jeg mistenkelig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *