Keiserinne Farahs smaragdtiara

Keiserinne Farahs utsøkte smaragdtiara har i over 40 år ligget urørt i hvelvene i nasjonalbanken i Teheran. Etter at Sjahen og Farah måtte dra i eksil i januar 1979, har Iran vært en islamsk republikk og ingen får lenger anledning til å bære tiaraen, eller noen av de andre storslagne smykkene fra sjahtiden.

Keiserinne Farah av Iran med sin smaragdtiara.
Keiserinne Farah av Iran med sin smaragdtiara. Bilde er tatt på slutten av 1950-tallet da hun var helt nygift.

Farah Diba var sjah Muhammeds tredje hustru, og det var hun som kom til å gi ham den etterlengtede sønnen og arvingen. Farah ble en svært synlig førstedame og hennes juveler var praktfulle. Stenene var stor, utsøkte og unike og verdens fremste juvelerfirmaer ble engasjert for å skape dem. Smaragddiademet ble laget av den legendarisk, amerikanske juveleren Harry Winston i 1958, like i forkant av ekteskapet mellom Sjahen og Farah Diba.

Stenene er tatt fra den keiserlige samlingen og består av diamanter i forskjellige farger, og syv rundslipte smaragder. Den keiserlige smykkesamlingen var i sin tid så stor og kostbar at den var en del av Irans valutareserver. Det forteller adskillig om hvilken kvalitet disse stenene har.

Keiserinne Farahs smaragdtiara

Nederst på tiaraen ser vi en rad med baguette-slipte (rektangulære), hvite diamanter satt i platina, formet som øvre delen av et hjerte. Over sitter en dobbelt rad med rosa, gule og hvite diamanter. Diamantene antas å være fra 1800-tallet og av indisk av opprinnelse. De to største er på 15 karat.

Keiserinne Farahs smaragdtiara

Tiaraen er toppet med syv, store og ovale cabochon-slipte smaragder (cabochon betyr at stenene ikke ha har fasetter, men er rundslipte). De er sannsynligvis fra Sør-Amerika. Smaragdene varierer i størrelse. De to minste er på 10 karat hver, mens den størst i midten er på 65 karat. Smaragdene er innrammet av diamanter som antas å være fra Sør-Afrika.

Keiserinne Farahs favoritt

Det imponerende smykket sies ofte å ha vært keiserinne Farahs favoritt, og hun kom til å bære det ved mange viktige hendelser. Det passet spesielt godt med de store og frisyren, som hun ble så berømt for, den såkalte Farah Diba-frisyren.

En helt ung keiserinne Farah, med smaragdtiaraen.
En helt ung keiserinne Farah, med smaragdtiaraen.

Men selv om tiaraen ble tett forbundet med Farah, tilhørte smykket kronjuvelene og den iranske staten. De fulgte dermed ikke med henne og keirserfamilien da de måtte flykte fra landet i 1979.

Mens smaragdtiaraen ikke lenger smykker en kvinne, er juvelene trygge i Nasjonalbanken i Iran, der det blir utstilt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *