Keiserinne Masako 56 år

Keiserinnen Masako 56 år. 9. desember feiret hun sin første fødslesdag som nyslått keiserinnen. Hun forsøker fremdeles å hente seg inn fra depresjonen som rammet henne for 15 år siden, og sa mandag at hun var glad for å ha fullført sine oppgaver i forbindelse med sin mann, keiser Naruhitos, tronbestigelse, og lovet å fortsette arbeidet og hjelpe ham i hans arbeid for folkets vel.

Keiserinne Masako av Japan 56 år.
Keiserinne Masako av Japan 56 år, og dette offisielle bildet ble tatt som minne.

I en uttalelse fra hoffet i forbindelse med hennes 56-årsdag, takket Masako de som så varmt hadde tatt imot dem da de de ble Japans keiserpar 1. mai i år. «Alle smilene jeg har sett skal være meg et dyrbart minne, og de vil være min store moralske støtte i fremtiden», heter det i uttalelsen.

Keiserinnne Masako under kroningensfestlighetene.
Keiserinnne Masako under kroningensfestlighetene.

Masako var i sitt ugifte liv diplomat og er blant annet utdannet ved det amerikanske prestisjeuniversitetet Harvard. Med andre ord, en kvinne som burde ha de beste forutsetninger som keiserlig, men slik gikk det ikke. Det rigide japanske hoffet har nesten tatt helt knekken på henne og Masako har stort sett vært fraværende i offentlige opptredener i de siste 15 årene.

Hun utviklet tilpasningsforstyrrelser, en tilstand preget av depresjon og andre stressinduserte symptomer, etter å ha født parets eneste barn, prinsesse Aiko. Men ettersom jenter ikke kan arve tronen var de like langt, og Masako følte seg like mislykket.

Positive tegn

Det japanske keiserparet Naruhito og Masako. Offisielt bilde tatt i forbindelse med keiserinnens 56 års dag.
Det japanske keiserparet Naruhito og Masako. Offisielt bilde tatt i forbindelse med keiserinnens 56 års dag.

Naruhitos kroningsritualer spredte fra slutten av april til begynnelsen av desember, og Masako ble sett smilende og så riktig godt hun ved de offentlige opptredenene. Legene henne anser dette som et positivt tegn, men advarte samtidig folk mot å ha for høye forventinger. Det kunne forstyrre denne positive utviklingen.

Masakos lange fravær fra keiserlige feiringer og reiser skapte bekymring for om hun ville makte keiserinnerollen, i alle fall ikke på en slik måte som gjorde hennes svigermor Michiko, så elsket og populær.

Keiserinne Masako i tradisjonelle kroningsklær.
Keiserinne Masako i tradisjonelle kroningsklær.

Men Masako stod ved Naruhitos side på alle kroningsarrangementer, inkludert hans første offentlige hilsen som keiser da rundt 140 000 mennesker hadde samlet seg. Hun satt også ved siden sin mann da de i en åpen bil kjørte i den keiserlige paraden i november, og vinket entusiastisk til de 120 000 jublende menneskene som sto langs veien. Hun ble faktisk så overveldet av følelser og tørket tårer med et lommetørkle.

Keiserinne Masako 56 år

I pressemeldingen takket Masako Naruhito for hans omtanke og støtte og la til: «Jeg håper å oppfylle min plikt som keiserinne, mens jeg prøver å forbedre helsen min ytterligere, slik at jeg kan hjelpe Hans Majestet, og arbeide for folkets vel sammen med ham».

Det japanske keiserparet Naruhito og Masako. Offisielt bilde tatt i forbindelse med keiserinnens 56 års dag.
Keiserinne Masako kunne ikke ha funnet en mer støttene ektemann enn Naruhito.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *