Keiserskifte i Japan

Keiser Akihito ved sin kroning i 1990.
Keiser Akihito ved sin kroning i 1990. Nå er hans keisertid omme.

Keiserpalasset i Tokyo ligger som en borg midt i byen omgitt av en stor mur, vollgrav og park. Parken kan benyttes av alle, men over vollgraven, bak trærne og murene, inne i palasset, forbereder hoffet nå en historisk seremoni: keiserskifte i Japan. Tidlig på kvelden tirsdag 30. april vil keiser Akihito tre inn i statsrommet for å abdisere.

Et vakttårn ved det japanske keiserpalasset i Tokyo.
Et vakttårn ved det japanske keiserpalasset i Tokyo.

Den ti minutter lange seremonien utføres etter eldgamle shintoisme-ritualer og når den er over, er også Akihitos regjeringstid over, en regjeringstid som har vart siden 1989.

Keiserskifte i Japan: To enkle, men guddommelige, seremonier

Morgenen etter vil hans eldste sønn, Naruhito, gå inn i det samme rommet. Han arver et sverd, en juvel og et speil; tre «hellige skatter» fra den mytiske solgudinnen Amaterasu. Disse er bevisene på hans nye verdighet som keiser. I tråd med de tre gjenstandenes mytologiske status, forblir de skjult i sine esker, selv når de blir overlevert den nye keiseren.

Krysantemum er et kongelig symbol i Japan og keiserens flagg består av en slik blomst stilisert.
Krysantemum er et kongelig symbol i Japan og keiserens flagg består av en slik blomst stilisert.

Kledd i flere lag silkeklær og sort hodeplagg, vil den 126. keiseren av Krysantemumtronen lese en kort erklæring som skal sette tonen for hans regjering. På vegne av det japanske folket vil statsminister Shinzō Abe ønske den nye keiserens tiltredelse velkommen.

Med disse to enkle seremoniene, uten den offentlige pomp og prakt vi forbinder med vestlige monarkier, vil Naruhito-epoken begynne. Keiserskiftet er inntrådt.

Forsoningens og fredens mann 

Akihito kom på tronen i 1989 da hans far Hirohito døde. Akihito har med andre ord vært Japans keiser i 30 år, en tid som har vært preget av økonomisk usikkerhet og en demografisk omveltning. Japans befolkning blir stadig eldre og får få barn

Keiser Akihito og keiserinne Michiko. Han i dress og hun i kimono.
Keiser Akihito er en beskjeden mann, men han har likevel maktet å modernisere keiserhuset. Ikke minst da han i 1959 giftet seg med en borgerlig kvinne, Michiko.

Akihitos ble den første japanske monarken i moderne som besøkte Kina. Japan okkuperte store områder før Den annen verdenskrig og utsatte befolkningen for fryktelige overgrep. Krefter ytterst på høyresiden var imot besøket, mens kineserne på sin side krevde en unnskyldning for japanske grusomheter før og under krigen. Akihitos besøkte tidligere slagmarker og det han sa om Japan rolle i denne tiden, betydde mye. For selv om Akihito veier sine ord gullvekt, har han vært klar på at Japan må være sin historie bevisst, og på den måten har han vært med på å helbrede de historiske sårene som krigen forårsaket.

Det japanske keiserparet på øya Saipan i Stillehavet, minnes de falne fra Den annen verdenskrig.
Det japanske keiserparet på øya Saipan i Stillehavet, minnes de falne fra Den annen verdenskrig. Her bukker de på det stedet japanske soldater hoppet for å unngå fangenskap. Men Akihito og Michiko hedret også de amerikanske falne.

Fra gud til symbol

Grunnloven, som kom på plass etter krigen, forbyr keiseren å fremstå som guddommelig – noe han ble betraktet som tidligere. Han skal være et «symbol på staten og menneskers enhet». Noe annet Grunnloven forbyr, er for Japan å løse konflikter med makt, og det er dette som Akihito føler seg spesielt forpliktet ovenfor. I fjor sa den 85 år gamle keiseren at han fant «dyp trøst» i det faktum at Japan ikke hadde kriget i hans tid på tronen.

Naruhito og Michiko i 2014 sammen med den amerikanske presidenten Barack Obama. Bak ser vi statsminister Abe og kronprins Naruhito.
Naruhito og Michiko i 2014 sammen med den amerikanske presidenten Barack Obama. Bak ser vi statsminister Abe og kronprins Naruhito.

Akihitos regjeringstid er også interessant fordi med ham ble japanere kjent med hvordan et symbolsk statsoverhode fremsto. Han ser ikke ned på vanlige mennesker, men prøver å se ting fra deres perspektiv. Det kan man se på hvordan han og Michiko snakker med ofre for naturkatastrofer. Det var nok en viktig grunn til at folket var medfølende med ham da Akihito i 2016 antydet at han ønsket å abdisere.

Keiser Akihito ved sin krysantemumtrone.
Keiser Akihito ved sin krysantemumtrone. Nå forlater han den fredelig til fordel for sin sønn.

Keiser Akihito har klart å modernisere det keiserlige systemet, først ved å gifte seg med en kvinne utenfor den keiserlige familien og aristokratiet, og ved å skape en rolle for seg selv. På sitt beskjedne vis er keiser Akihito en bemerkelsesverdig mann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *