Key lime pie – en forfriskende dessertpai

Key lime pie er en amerikansk dessertpai laget av Key lime-saft, eggeplommer og søt kondensert melk. Den tradisjonelle versjonen bruker eggehvitene til å lage en marengslokk, men noen foretrekker krem med lime og vanilje.

Key lime pie pyntet med sitronmelisse.
Key lime pie pyntet med sitronmelisse. Foto: Ingvild Hasle

Retten er oppkalt etter de små Key-limene som vokser naturlig på Floridas sydspiss Florida Keys. Disse limene er mer aromatiske enn de vi finner i butikken her, men det går aldeles ypperlig med de vanlige limene også.

Ingredienser til Key lime pie

Kjeksbunn:
300 g digestivekjeks eller annen havrekjeks
150 g smeltet smør
2 ss brunt sukker

Limefyll:
4 lime
4 eggeplommer
1 boks søt kondensmelk (400 g)

Marengslokk:
4 romtempererte eggehviter
1 ts seddik
2 dl sukker
Frø fra en vaniljestang

Key lime pie med marengslokk.
Key lime pie med marengslokk. Når du steker marengsen så lenge blir den herlig sprø.

Slik gjør du!

Kle springformen med bakepapir i bunnen og en remse rundt kanten, eller smør paiformen med litt nøytral olje eller smeltet smør. Sett stekeovnen på 175 grader.

Kjør kjeks og sukker til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Tilsett smeltet smør og rør godt sammen. Fordel deigen i formen og 4 cm oppover kanten dersom du benytter springform. Stekes på midterste rille i 10-12 minutter hvis du benytter pai-/springform. Bunnen skal nå ha tatt litt farge. La bunnen avkjøles på rist mens du lager fyllet.

Vask to lime i lunkent vann og tørk dem med. Riv skallet (kun det grønne) fint med et zesterjern eller lignende. Del limen i to og press ut saften, og gjør det samme med de to resterende limene. Du skal nå ha ca. 1 ½ dl limesaft.

Ha eggeplommene i en bolle og pisk godt sammen. Tilsett kondensert melk og rør til alt er godt blandet. Ha deretter i limesaft og skall. La blandingen stå å trekke i ca. 10 minutter og sil den deretter om du vil. Ha blandingen i paiskalletog stek på midterste rille i 15-20 minutter. Paien er ferdig når den har en fast hinne oppå, men fortsatt er bløt inni. Avkjøl paien på rist, og sett den deretter i kjøleskapet i minst 2 timer.

For å lage marengslokket visper du eggehviter til hardt skum i en helt ren bolle. Ha i eddik mens du visper. Bland sukker og vaniljesukker, som du tilsetter litt etter litt mens du visper. Når massen er blank, smidig smører du den over paien. Stek paien i stekeovnen på 100 °C nederst i ovnen i 75-80 minutter.

Pynt med revet limeskall og sitronmelisse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *