Khedivens tiara

Khedivens tiara har smykket mange prinsessebruder. Første gang var i 1964 da Anne-Marie av Danmark ble gresk dronning. Siden har alle dronning Ingrids barn og tre av hennes kvinnelige barnebarn båret smykket som brud. I sommer skal prinsesse Theodora gifte seg og kommer garantert bære dette 115 år gamle smykket.

Khediven av Egypts tiara gitt som bryllupsgave til Margaret av Connaught i 1905.
Khediven av Egypts tiara gitt som bryllupsgave til Margaret av Connaught i 1905.

Stor gave fra ukjent konge

Britiske prinsesse Margaret av Connaught (1882-1920) fikk en rekke praktfulle og kostbare smykker da hun giftet seg med svenske arveprins Gustav Adolf i 1905. På den tiden var Storbritannia verdens desiderte supermakt, kongefamiliene var rike og hun var en fremtidig dronning, så det er ikke rart at Margaret fikk mye fint til bryllupet. Men noe av det vakreste, og mest kostbare, var en gave fra en ukjent utenfor Europa, nemlig khediven (kongen) av Egypt, som ga henne en diamanttiara laget at juvelerfirmaet Cartier! 

Tegninger av juvelene prinsesse Margaret av Connaught fikk til bryllupet i 1905.
Tegninger av juvelene prinsesse Margaret av Connaught fikk til bryllupet i 1905. Khedivens tiara ser du helt nederst
Kronprinsesse Margareta med khedivens tiara som brystsmykke.

En forklaring på at hun fikk en slik kostbar gave, var at Margaret og Gustaf Adolf hadde truffet hverandre nettopp i Egypt, og smykket var derfor en hilsen til dem fra khediven. Men gaven må også ses i lys av at det var Storbritannia som i realiteten regjerte i Egypt på denne tiden, og monarken ønsket å holde seg inne med dem.

Tiaraen består av åtte spiraler delikat formet som ranker, og kan rettes helt ut og bæres som dekorasjon på kjolelivet, som Margaret gjorde som nygift.

Kronprinsesse Margareta

I 1907 ble Margaretha, som hun ble hetende i Sverige, kronprinsesse, men hun kom aldri til å bli dronning. Etter influensa og ørebetennelse fikk hun blodforgiftning og døde 1. mai 1920, gravid med sitt sjette barn. Hun hadde skrevet testamente, og smykkene hennes ble fordelt til barna etter farge. Hennes eneste datter, prinsesse Ingrid, som bare var 10 år gammel, fikk diamanter og perler, med tiaraen fra khediven som den største og viktigste smykkearven etter moren.

Kronprinsesse Margareta av Sverige som nygift.
Kronprinsesse Margareta av Sverige som nygift.

I 1935 giftet Ingrid seg med kronprins Frederik av Danmark, den fremtidige Frederik 9. Ingrid bar tiaraen i løpet av sine år som kronprinsesse og dronning.

Prinsesse Ingrid av Sverige trolig i 1928.
Prinsesse Ingrid av Sverige trolig i 1928.

Dronning Anne-Marie

Prinsesse Margaretha av Sverige i 1958 med sin tantes tiara.
Prinsesse Margaretha av Sverige i 1958 med sin tantes tiara.

Mens khedivens tiara var i dronning Ingrids eie, lånte hun smykket til flere andre familiemedlemmer. Blant annet til sin niese, prinsesse Margaretha av Sverige, da hun var i Danmark for å feire dronning Margrethes 18-årsdag i 1958.

Seks år senere, i 1964 begynte en familietradisjon, som fortsetter den dag i dag, da Ingrid lot sin yngste datter, Anne-Marie, bære tiaraen som brud. Den 18 år gamle prinsessen giftet seg med kong Konstantin 2. av Hellas, og ble en svært ung dronning.

I TV-dokumentaren «De Kongelige Juveler» forteller prinsesse Benedikte hvordan tradisjonen startet:  «Da min yngste søster, Anne-Marie, giftet seg, tror jeg at moren min syntes tiaraen ville være passende for en brud. Den er veldig pen, lett – og Anne-Marie var veldig ung. Det var passende. Og siden hun fikk bruke den, fikk også vi eldre søstrene bære den. Og selvfølgelig var det en fantastisk ting å bære bestemors tiara med historien og alt sammen. Det var deilig, veldig deilig.»

Dronning Anne-Marie og kong Konstantin 2. på sin bryllupsdag i 1964.
Dronning Anne-Marie og kong Konstantin 2. på sin bryllupsdag i 1964. Bruden med khedivens tiara.

Da dronning Ingrid døde i 2000, var det dronning Anne Marie som arvet khedivens tiara.

Du kan lese om Benediktes bryllup her.

Tradisjonen følger khedivens tiara

Som ting har utviklet seg, har alle dronning Ingrids etterkommere båret khedivens tiara som brud. Etter Anne-Marie var det tronfølger prinsesse Margrethe i 1967 og prinsesse Benedikte i 1968. Deretter ble det barnebarnas tur.

Tronfølger prinsesse Margrethe og prins Henrik på deres bryllupsdag.
Tronfølger prinsesse Margrethe og prins Henrik på deres bryllupsdag. Hun med sin mormors tiara.

Først ute var Benediktes eldste datter, prinsesse Alexandra av Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Det var i 1998, og dronning Ingrid inviterte til stor bryllupsfest for henne på slottet Gråsten i Sør-Jylland. Anne-Maries eldste datter, prinsesse Alexia, giftet seg året etter, i 1999, i London.  Sist ut, så langt, var prinsesse Nathalie av Sayn-Wittgenstein-Berleburg i 2011.

Prinsesse Nathalie av Berleburg giftet seg med Alexander Johannesmann i 2008.
Prinsesse Nathalie av Berleburg giftet seg med Alexander Johannesmann i 2011.

Den siste av dronning Ingrids barnebarn er prinsesse Theodora av Grekenland. Hun skal gifte seg snart, og vil garantert bære denne tiaraen med så mye kongelig historie.

Så gjenstår det å se hvordan det går med neste generasjon. Det greske kronprinsparet har en datter, 22 år gamle prinsesse Maria-Olympia. Hun er i alle fall en opplagt kandidat.

One thought

  1. Den korrekte oversettelse av ordet khedive er tradisjonelt visekonge. Han var visekonge av Egypt på vegne av sultanen i Konstantinopel! Senere under Fuad ble tittelen konge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *