Kong Juan Carlos trekker seg helt tilbake

Spanias tidligere monark, kong Juan Carlos I, sier at han ønsker fullstendig å trekke seg tilbake fra det offentlige livet fra og med 2. juni, fem år etter at han abdiserte.

Juan Carlos har i de siste fem årene vært preget av dårlig helse, som også var en grunn for at han abdiserte.
Juan Carlos har i de siste fem årene vært preget av dårlig helse, som også var en grunn for at han abdiserte.

I et brev, som mandag 26. mai ble offentliggjort på den kongelige spanske nettsiden, rettet til hans sønn, kong Felipe VI, skriver Juan Carlos: «Jeg tror øyeblikket er kommet for en ny side i livet mitt og jeg vil fullføre min pensjonisttilstand og helt trekke meg fra et offentlig liv.

November 1975. Kong Juan Carlos avlegger sin ed og Spania er igjen en monarki siden 1931.
November 1975. Kong Juan Carlos avlegger sin ed og Spania er igjen en monarki for første gang siden 1931.

Juan Carlos la til at han begynte å tenke på total pensjonering da han ble 80 år i fjor og ble hedret i det spanske parlamentet. Det arrangementet sammenfalt med årsdagen for landets grunnlov av 1978 grunnlov og som markerte Spanias overgang fra diktatur til demokratisk styre, noe som Juan Carlos var en viktig bidragsyter til.

Juan Carlos trekker seg tilbake

Juan Carlos hadde nok ikke tenkt å abdisere, men helsen hans har nok hatt godt av hvilen og han og Sofia kan i alle fall glede seg over at både Felipe og Leonor tar godt vare på fremtiden til det spanske monarkiet.
Juan Carlos hadde nok ikke ønsket å abdisere i 2014, men helsen hans har nok hatt godt av hvilen og han og Sofia kan i alle fall glede seg over at både Felipe og Leonor tar godt vare på fremtiden til det spanske monarkiet.

Juan Carlos har i de siste årene vært preget av helseproblemer og han går med besvær med to stokker. Men til tross for det har han opprettholdt en travel dagsorden. I fjor var både han og hans kone dronning Sofia blant gjestene da kongeparet feiret sin 80-årsdag. Han og Sofia var også Spanias representanter da storhertug Jean av Luxembourg ble begravet. Da kunne tidligere så spreke kongen knapt gå.

Juan Carlos abdiserte i 2014 etter en rekke skandaler.

Du kan lese om skandalene her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *