Kong Konstantin 80 år. Tapte tronen – beholdt kjærligheten

Bare 23 år gammel ble Konstantin konge av Hellas. 27 år gammel måtte han forlate sin trone. Først etter over 40 år i eksil bosatte kong Konstantin og dronning Anne-Marie seg på ny i Hellas. Kongens store dag blir nok ikke feiret like storslagent som tenkt, trolig bare med sin kone gjennom 56 år som selskap. Det er han nok godt fornøyd med.

Dronning Anne-Marie og kong Konstantin i 1966.
Dronning Anne-Marie og kong Konstantin i 1966.

Kong Konstantin ble født 2. juni 1940 i Athen som nest eldste barn til prins Pavlos og prinsesse Frederika av Hellas. Fra før hadde paret en datter, Sofia (i dag spansk dronning). Konstantin var bare ett år gammel da Italia og Tyskland invaderte Hellas, og familien måtte flykte. Først bodde de i Egypt og siden i Sør-Afrika til krigen der de var til krigen var over. Der fikk Konstantin også en lillesøster i 1943, hun heter Irene.  

Kong Pavlos og dronning Frederika med sine tre barn: Konstantin, Sofia og Irene.
Kong Pavlos og dronning Frederika med sine tre barn: Konstantin, Sofia og Irene.

I 1947 døde barnløse kong Georg 2. og hans yngre bror Pavlos ble konge, dermed ble Konstantin kronprins bare syv år gammel. Pavlos ble ingen gammel mann på tronen dessverre. I mars 1964 døde Pavlos av kreft 62 år gammel. Ennå ikke 24 ble Konstantin konge. Det var svært ungt, og for ungt skulle det vise seg.

Det var sterke politiske spenninger i Hellas og landet slet med seneffektene etter borgerkrigen 1944–49 mellom kommunister og ikke-kommunister. Men i utgangspunktet var de fleste grekere positivt innstilt til Konstantin. Ung og kjekk og i tillegg hadde han tatt olympisk gull i seiling i 1960, første greske gullmedalje siden 1912. I september 1964 giftet kongen seg med sin fjerne slektning prinsesse Anne-Marie av Danmark.

Nygift: Anne-Marie og Konstantin, det unge greske kongeparet. Tiaraen, Khedivens tiara, hadde vært en bryllupsgave til hennes mormor i 1905.

Kong Konstantin sitter ikke lenge

Hellas nye kongepar, med en 24 år gammel konge og en 18 år gamle dronning, tiltrakk seg stor begeistring, både nasjonalt og internasjonalt. Likevel gikk det fort galt. Allerede i 1965 kom det til konflikt mellom Konstantin og den valgte statsministeren. Derfra gikk det fra vondt til verre.

0. mai 1969 fødte Anne-Marie sin første sønn, tronarving Pavlos.. Her ser vi han etter dåpen i favnen på sin mor. Fra høyre: dronning Frederika, prinsesse Sofia, prinsesse Irene og kong Konstantin som holder prinsesse Alexia.
20. mai 1969 fødte Anne-Marie sin første sønn, tronarving Pavlos. Her ser vi han etter dåpen i favnen på sin mor. Fra høyre: dronning Frederika, prinsesse Sofia, prinsesse Irene og kong Konstantin som holder prinsesse Alexia.

I april 1967 tok det militæret makten i et kupp, og noen oppfattet at Konstantin ikke satte seg så kraftig til motverge som han kunne, men dette er en lang og komplisert historie det ikke lar seg gjøre å gå inn på her. I desember forsøkte Konstantin seg på et motkupp. Det mislykkes og hele kongefamilien flyktet til Roma. Konstantin hadde sittet på tronen i knappe fire år, og alt var nå over. Han var 27 år og Anne-Marie 21. De hadde allerede fått to barn: Alexia (1965) og Pavlos (1967).  Nummer tre, prins Nikolaos, kom til verden i Roma i 1969.

Prins Nikolaos blir døpt, 1969.
Prins Nikolaos blir døpt, 1969.

Monarkiet avskaffes

På papiret var Hellas et monarki og Konstantin regnet nok med å vende tilbake når demokratiet ble gjeninnført. Men monarkiets tid var over for grekerne. I 1973 og 1974 var det to folkeavstemninger i Hellas om monarkiets fremtid. Det ble nei begge ganger, og Konstantin forble i eksil i nesten førti år. Han besøkte Hellas kort i februar 1981 for å delta i begravelsen til sin mor, og senere i 1993 og 2004.

Kong Konstantin fikk støtte fra Sjahen av Iran. Her er han sammen med keiserinne Farah, og Anne-Marie og Fredrika på hver side.
Kong Konstantin fikk hjelp fra Sjahen av Iran. Her er han sammen med keiserinne Farah, og Anne-Marie og Fredrika på hver side.

Etter Roma hadde Konstantin og Anne-Marie et kort opphold i København, før de slo seg ned i London, der de bodde frem til 2013. Da fikk to barn til i Storbritannia: Theodora (1983) og Philippos (1986). Konstantin har gjentatte ganger uttalt at han anerkjenner Den Hellenske republikk og mener at grekerne vet best selv hvilken styreform de vil ha.

Kong Konstantin godt kjent i Hellas

Kongeparet bor i dag i den mondene havnebyen Porto Heli i Sør-Hellas. Det er der de ferier dagen, men pga corona er det bare sønnen Nikolaos og hans kone Tatiana som feirer med dem.

Andreas Megos bor i Athen og skriver mye om landets tidligere kongefamilie i gresk presse. Han har møtt kong Konstantin og hele den greske kongefamilien flere ganger.

Den greske kongefamilien i 1986 i forbindelse med Philippos dåp.
Den greske kongefamilien i 1986 i forbindelse med Philippos dåp.

-Kongen er en åpen person, villig til å snakke med alle, han har mye humor, et veldig lyst sinn og en virkelig gresk karakter, alltid med et smil, sier Andreas. Han forteller videre at kongen, så vel som de andre medlemmene av kongefamilien, er selv i dag godt kjent i Hellas og respekteres av det greske folket

Konstantin og Anne-Marie med barn og barnebarn.

-Siden kong Konstantin og dronning Anne-Marie i de siste fem årene har bodd permanent i Hellas har det greske folket fått anledning til å bli bedre kjent med dem på en helt annen måte, sier Andreas Megos.

Andreas har skrevet lang artikkel om kong Konstantin med en rekke flotte bilder. Du kan se den her.

Kong Konstantins dårlige helse

Kongen har hatt flere helseproblemer de siste årene. I 2016 fikk han hjerneslag, men kom seg raskt.  Imidlertid ble mange overrasket da han ble rullet inn i rullestol under feiringen av kronprins Frederik av Danmarks 50-årsdag i mai 2018.

Kong Konstantin har ikke god helse og sitter ofte i rullestol. Her er han endelig hjemme i Hellas og feirer sitt eldste barnebarn prinsesse Maria-Olympia.
Kong Konstantin har ikke god helse og sitter ofte i rullestol. Her er han endelig hjemme i Hellas og feirer sitt eldste barnebarn prinsesse Maria-Olympia.

Anne-Marie sa i et intervju i 2001: «…Vi har haft vanskeligheder, men vi har klaret dem, fordi vi står sammen om alt. Det er klar, alting har ikke formet seg, som vi havde ventet. Men det gør det vist aldrig for nogen mennesker.

Skæbnen? Jeg vil ikke sige, den har været hård. Han man et lykkelig familieliv, og det har vi virkelig, hvad blade og eller aviser så en har skrevet, så kan man klare alt. Det er baggrunden for og rygraden i det hele. Og hvis vi ikke havde et lykkelig familieliv, så havde vi da ikke fået fem barn».

Pga Corona blir det ingen stor fest på kongen. Han er hjemme i Porto Helo

Konstantin og Anne-Marie på 70-tallet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *