Kongeåret 2020

Selv om Covid har begrenset de kongeliges utfoldelse like mye som for resten av oss, har ikke kongeåret 2020 vært uten drama – tvert imot.

H.M. Kongen leder Statsråd 13. mars 2020. H.K.H. Kronprinsen er til stede på Slottet. For å sikre smittevernet er Statsrådet beslutningsdyktig, men ikke fulltallig, og oppsettet er uvanlig. Foto: H.M. Dronningen og Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Norge

Begravelse

2020 begynte usigelig trist for den norske kongefamilien. 3. januar ble Ari Behn begravet i Domkirken i Oslo. Som kjent hadde han tatt livet sitt 1. juledag 2019.

50. statsbesøk

I Norge dro kongeparet på sitt 50. statsbesøk. Det var kong Abdullah og dronning Rania av Jordan som fikk Sonja og Harald på besøk. Covid-19 var blitt kjent før de dro 2. mars, og da de kom tilbake ble det karantene på dem. Kongeparet valgte å tilbringe store deler av vinteren og våren på Kongssetra før de i midten av mai flyttet til Kongsgården.

Kongen operert

At kongen ikke har vært i god form har ikke vært vanskelig å se, og 26. september ble han innlagt på Rikshospitalet og fikk skiftet en hjerteklaff. Operasjonen gikk som den skulle, men kongen ble naturligvis sykemeldt en stund. Det betydde en at kronprins Haakon ble regent, og kom for første gang til å åpne Stortinget.

Konfirmasjon

Ellers så var det to konfirmasjoner i kongefamilien i år: Leah Isadora Behn 29. august og prins Sverre Magnus 5. september.

Leah Isadora Behn på sin konfirmasjonsdag med sin nye Telemarks-bunad, som var en gave fra kongeparet. Du kan lese mer kongelige bunader her.

Drama og alvor i kongeåret 2020

Spania

3. august valgte kong Juan Carlos å dra eksil, etter 10 år med skandaler. Han ble født i 1938 i Roma i eksil, fordi den spanske kongefamilien hadde forlatt Spania i 1931, så vi kan si at ringen er sluttet. Du kan lese om det her.

Thailand

For fire år siden døde kong Bhomibol etter å vært konge siden 1946, og hans høyst mislikte sønn kom på tronen. Den nye kongen vil helst bo i Tyskland med kone, konkubine og sitt harem på ca. 20 kvinner, men nå ser de ellers så kongetro thaiene til å murre over kongen. Du kan lese om det her.

Danmark

25. juli ble prins Joachim i all hast innlagt på sykehus i Toulouse etter å ha fått blodpropp til hjernen. Heldigvis gikk det bra. Prinsen har hentet seg inn igjen og fortsatt sitt arbeid som forsvarsattache ved ambassaden i Paris.

Like etter at Joachim forlot sykehuset, dro broren hans ned til Frankrike for å besøke ham på familieslottet Caïx. Som man ser er prinsen preget av sykdom.

Storbritannia

I januar sjokkert hertugparet av Sussex, Harry og Meghan, verden med at de ikke lenger ville være kongelige, men heller så for seg et profesjonelt liv i USA, langt unna den pågående britiske pressen. Så kom Covid, og den parkerte paret ikke minst i forhold til britene. I sommer kom boken «Finding Freedom», som de lot som de ikke hadde noe det minste med, men det viste seg jo at det hadde de. Nå har de ikke vært i Storbritannia på snart et år, og hvordan forholdet til britene og kongefamilien skal bli fremover, lover nok ikke så godt. Du kan lese om bruddet her.

Luxembourg

I januar ble det kjent at arbeidsforholdene ved hoffet i Luxembourg var særdeles dårlige, og skylden ble lagt på storhertuginne Maria Theresa. Som en konsekvens av en rapport utarbeidet av regjeringen, ble hun fratatt all innflytelse. Du kan lese om det her.

Nederland

Nå på slutten av året ble det offentliggjort en meningsmåling over populariteten til kong Willem-Alexander av Nederland som viste et dramatisk fall. Han hadde nemlig gjort en megatabbe for kongelige: å ikke solidarisere seg med folket. For mens nederlendere ble bedt om å ikke dra utenlands på sommerferie, som resten av verden, dro den nederlandske kongefamilien til sitt sommerhus i Hellas. Der kom det for dag at avstand holdt de ikke, og at kongen hadde kjøpt seg en jetbåt til 2 millioner euro. Da de dro på en ferietur til i oktober, ble de tvunget til å returnere umiddelbart og kongen ba om unnskyldning på TV. Du kan lese om saken her.

Kongeåret 2020 endte ikke godt for Willem-Alexander og Maxima. De ble nødt til å be om unnskyldning for sin ferieiver på TV.

Store gleder i kongeåret 2020

Mye ble avlyst år. Særlig sørgelig var det at dronning Margrethes 80-årsdag ikke ble feiret som planlagt. Den danske dronningen vet å lage flotte fester. Den alternative feiringen ble likevel veldig fin og minneverdig. Her kan du se en videosnutt av de europeiske kongehusene som gratulerer henne dagen, og her kan du se og høre talen hun holdt.

Belgia

I flere år hadde Delphine Boël hevdet at hun var kong Alberts datter. Albert nektet, men ble til slutt felt av en DNA-test. Heldigvis viste den belgiske kongefamilien seg som en moderne familie – til slutt – og inviterte Delphine på slottet og ga henne, og hennes barn, kongelige titler. 2020 er året da Belgia ganske overraskende fikk en ny prinsesse.

Droning Paola, kong Albert og prinsesse Delphine – endelig sammen.

Bryllup

Det ble flere beskjedne kongelig bryllup i år. Det var ikke mulig å ha gjester. Likevel, prinsesse Beatrice av York enkle bryllup i sommer etterlot seg et sterkt inntrykk. I en omsydd kjole fra bestemor dronning Elizabeth, sa hun ja til sin Edoardo Mapelli Mozzi 17. juli.

7. juli giftet datter av avdøde kong Hussein Jordan og dronning Noor, prinsesse Raiyah bint Hussein, seg med den britiske journalisten Ned Donovan. Du kan leses om bryllupet her.

12. september så vi årets største bryllup da erkehertuginne Gabriella av Østerrike og prins Henri av Bourbon-Parma giftet seg. Gabriella er barnebarn storhertuginne Josephine-Charlotte av Luxembourg, og sånn sett i familie med den norske kongefamilien.

Bruden med en tiara fra Luxembourg.

Hellas

I kongeåret 2020 var også et år der et bryllup ble utsatt, mens et annet prins overraskende gikk av stabelen. Det greske kongeparets yngste sønn Phillipos giftet seg borgerlig 12. desember med Nina Flohr i brudens hjemby St. Moritz i Sveits. Den religiøse seremonien skal paret feire senere i Hellas.

Prinsesse Theodora har to ganger utsatt bryllupet sitt med den amerikanske advokaten Matthew Kumar. Så får vi se om hun i 2021 kan feire det bryllupet hun ønsker seg.

Prinsesse Theodora av Hellas med sin forlovede Matthew Kumar.

Fødsel

Etter syv års ekteskap fødte kronprinsesse Stephanie av Luxembourg en sønn og tronarving 10. mai. Du kan lese om saken her.

Triste hendelser i kongeåret 2020

Skilsmisse

I Storbritannia ble det annonsert 11. februar at prinsesse Annes sønn, Peter Phillips, og hans kone Autumn Phillips hadde separert seg og skulle skilles. Paret giftet seg i 2008, og har to døtre sammen. Paret bor fortsatt på eiendommen til prinsesse Anne.

Uken etter, 17. februar, ble det kjent at prinsesse Margarets sønn jarl Snowdon (David Armstrong-Jones) og grevinne Snowdon (Serena) skulle skilles etter over 25 års ekteskap. Du kan lese om deres bryllup fra 1993 her.

Død

Flere kongelige har fått Covid. Både fyrst Albert og prins Charles fikk påvist viruset tidlig, uten at det medførte større ubehag for dem. Vi vet også av arveprins Christian av Danmark og prinseparet Sofia og Carl-Philip har testet positivt. Men i mars ble viruset dødelig for prinsesse Marie-Therese av Bourbon-Parma. Du kan lese om henne her.

Neste år

Det kommer til å skje mye spennende på kongefronten i 2021. Blant annet kan se frem til to kongelige fødsler: Prinsesse Eugeneie av York venter barn på nyåret, og Sofia og Carl-Philip av Sverige blir foreldre for tredje gang i månedsskiftet mars/april.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *