Kongelig bryllup i Beograd 2017

Lørdag 7. oktober 2017 sto det et kongelig bryllup i Serbias hovedstad Beograd, det første siden 1922. Denne gangen var det prins Filip som seg med Danica Marinković. 

Kongelig bryllup i Beogrd 7. oktober 2017: Prins Filip gifter seg med Danica Marinković. Dronning Sofia av Spania ses bak.

I 1922 var det brudgommens oldefar, kong Alexander 1, som giftet seg med rumenske prinsesse Marie. Det var en feiring med stor pomp og prakt og ble sett på som en viktig politisk allianse. Men, da var Serbia (senere Jugoslavia) et monarki. Siden 1945 har Jugoslavia, og siden Serbia, vært republikk og et kongelig bryllup blir nødvendigvis en mer beskjeden forestilling. Men som kan se av bildene, Filip og Danica, fikk en flott fest!

Kongelig bryllup i Beograd i 1922: kong Alexander seg med rumenske prinsesse Marie. Alexander døde etter et attentat i 1934.

Kronprins Alexander 2. (f 1945) er kongefamiliens overhode og det var hans nest eldste sønn, prins Filip (f 1982), som giftet seg med Danica Marinković (f 1986). Begge er serbere, men oppvokst i utlandet og bor og jobber i London, men er mye og ofte i Serbia.

Vielsen stod i den vakre Saborna-kirken.

Den serbiske kongefamilien har en lang og dramatisk historie, der mye har gått fryktelig galt. Kronprins Alexander ble født i London under krigen, dit foreldrene hans hadde flyktet da landet ble okkupert av tyskerne. Men i motsetning til i Norge, fikk ikke kongefamilien vende tilbake da krigen var vunnet. Tito og kommunistene hadde overtatt, og ville ikke vite av kong Petar og familien hans.

Men etter kommunismens fall vendte Alexander tilbake til Jugoslavia på begynnelsen av 90-tallet. Han fikk tilbake flere av familiens eiendommer, og frister nå en halvkongelig tilværelse der sammen med sin andre kone, kronprinsesse Katharina. Sine tre sønner fikk Alexander med sin første kone, prinsesse Maria av Orléans-Braganza.

Kronprinsesse Victoria var blant gjestene

Under seremonien i kirken. Vi ser dronning Sofia stå mellom kronprins Alexander og hans nåværende kone Katherine.

Bryllupet var ingen offisiell begivenhet, men likevel dukket noen kongelige gjester opp, blant annet kronprinsesse Victoria av Sverige og dronning Sofia av Spania. Sistnevnte må elske bryllup! Er det en kongelig vielse, så kan man alltid regne å se den spanske dronningen.

Sveriges kronprinsesse Victoria står ved siden av bruden, prinsesse Danica. Victoria var blant vitnene, og hadde dermed en liten rolle under vielsen.  
Prins Filip og prinsesse Danica mellom brudgommens foreldre, prinsesse Maria av Orléans-Braganza og kronprins Alexander.
For en kake! Prinsesse Danica og prins Filip kutter den imponerende bryllupskaken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *