Royal Telemark – kongelig bunad

Når prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i slottskapellet vil hun være kledd i en unik bunad fra Øst-Telemark. Med den nye, vakre bunad må man nesten kunne si at rødtrøya er blitt kongelig bunad. For nå er det faktisk fire kvinner i den norske kongefamilien som har båret eller bærer rødtrøya fra Øst-Telemark.

Prinsesse Ingrid Alexandra prøver sin nye bunad fra Øst-Telemark. Foto: Skjermdump NRK
Kongelig bunad: Prinsesse Ingrid Alexandra prøver sin nye bunad fra Øst-Telemark. Foto: Skjermdump NRK

Kronprinsesse Märtha var den første, selv om hennes tilknytning til fylket naturlig nok var ikkeeksisterende. Hun fikk i alle fall to bunader til sitt bryllup i 1929: Det var ørskogsbunaden (som også ble hetende Märtha-bunaden) og rødtrøya fra Øst-Telemark, brodert av selveste Anne Bamle.

Kronprinsesse Märtha med sin første østtelemarksbunad.
Kronprinsesse Märtha med sin første østtelemarksbunad.

Men kronprinsessens rødtrøye led en grim skjebne. I mai 1930 brant Skaugum og med den bunaden (og brudekjolen). Anne Bamle tilbød seg å sy en ny bunad. Bunad nr. 2 ble borte under krigen, og dermed gikk Anne Bamle i gang for tredje gang med å sy bunad til kronprinsesse Märtha. Nå kan det virke som om Märtha ikke var en stor bunadsentusiast. I alle fall finnes det ikke mer enn noen få bilder av henne som ser ut til å være tatt rett etter bryllupet.

Prinsessemønster

Østtelemarksbunad fra Almankås i Bø brodert med prinsessemønster.
Østtelemarksbunad fra Almankås i Bø brodert med prinsessemønster.

På Märthas bunad finner du rikt med broderier både på stakk og forkle. Opprinnelig var det nok ikke slik, men Anne Bamle hentet blomstermønster fra strømpene hennes mor brukte i bryllupet sitt, og overførte dem på bunaden. Siden kronprinsesse Märtha ble forbundet med denne varianten av østtelemarkbunaden, ble broderiene kalt prinsessemønster.

Prinsesse Märtha Louise fikk alle bunadene etter farmoren sin og hun har særlig vært glad i østtelemarksbunaden. Hennes kongelige bunad har også et sort liv med broderier.

Prinsesse Märtha Louise med farmors østtelemarksbunad.
Prinsesse Märtha Louise med farmors østtelemarksbunad.

Bunad fra mor

Da Sonja Haraldsen giftet seg med kronprins Harald 29. august 1969 fikk hun rødtrøyebunaden av sin mor, Dagny Haraldsen. Dronningens familie kommer fra Telemark, er det naturlig bunadene fra dette fylket hun bærer oftest. – Rødtrøye-bunaden fra Øst-Telemark er liksom mest min bunad. Den fikk jeg av min mor i forbindelse med bryllupet vårt. Familien min kommer fra Telemark, og da syns jeg det var naturlig for meg å velge denne bunaden, sa Sonja til magasinet «Bunad» i 2007.

Dronning Sonja med sin bunad fra Øst-Telemark: Foto: Svein Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Dronning Sonja med sin bunad fra Øst-Telemark: Foto: Svein Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kongelig bunad

Ingrid Alexandra prøver sin nye østtelemarksbunad. Foto: NRK
Ingrid Alexandra prøver sin nye østtelemarksbunad. Foto: NRK

Nå er der altså arveprinsesse Ingrid Alexandra som har fått bunad fra Østtelemark. Hennes bunad er en helt unik bunad som er skapt ved å ta utgangspunkt i kvinnedrakter fra før 1850. Stakken er sort og uten broderier, mens forkleet er i grønt ullstoff kalt fuglestoff, etter det innvevde fuglemønsteret i stoffet. Bunad.no forteller at forkleet er basert på et gammelt brudeforkle utstilt på Heddal bygdetun i fjor. Prinsessens forkleer pyntet med broderier og antikke franske blonder. Blant broderiene finner vi den norske riksløven og monogrammet til dronning Sonja og kong Harald. Forkleet og skjorta er sydd av konservator ved Norsk Folkemuseum Kari-Anne Pedersen. Det er perlebroderier på den røde jakka. Broderte vadmelssokker hører også med og dem er det selveste dronning Sonja som har brodert.

Det er kongeparet som gir Ingrid Alexandra bunaden. -Vi ville egentlig gi alle barnebarna en bunad. Det er typisk norsk, det er fantastisk arbeid, det er praktisk, estetisk og har en historie, sa dronning Sonja til NRK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *