Kongelig gjenbruk

Kongelig gjenbruk er ikke så vanlig, men det forekommer. Alle ble rørt av at prinsesse Beatrice (31) brukte sin bestemors 60 år gamle gallakjole da hun stod brud. Men det er faktisk ikke første gang en prinsesse bruker en dronnings kjole til sitt bryllup.

Lykkelige prinsesse Beatrice på sin bryllupsdag. Kjolen er bestemors, men uten krinoline under og med puffermer – som trekker oppmerksomheten mot brudens smale midje.
Dronning Elizabeth på en filmpremiere i 1962 med en gallakjole laget av hennes faste designer Norman Hartnell.
Dronning Elizabeth på en filmpremiere i 1962 med en gallakjole laget av hennes faste designer Norman Hartnell.

Da prinsesse Madeleine giftet seg med Chris O’Neill i 2013 ble hun viet i en utsøkt blondekjole fra den legendariske moteskaperen Valentino. Men det var en kjole etter kontinental tradisjon. Det vil si at slepet ikke kan tas av fordi det ikke er dans etterpå, men at seremonien avsluttes av en bryllupslunsj. Så når Madeleine og Chris holdt sin bryllupsmiddag på Drottningholm slott på kvelden, hadde bruden skiftet til en ny kjole hun kunne danse i: dronning Silvias Nina Ricci-kjole fra 2001.

Prinsesse Madeleine i sin brudekjole fra Valentino.
Prinsesse Madeleine i sin brudekjole fra Valentino.
Prinsesse Madeleine på bryllupsfesten etter vielsen og dronning Silvia ved utdelingen av Nobelprisene i 2001.
Prinsesse Madeleine på bryllupsfesten etter vielsen og dronning Silvia ved utdelingen av Nobelprisene i 2001.

Mer kongelig gjenbruk

Når det gjelder andre kjoler så er kongelig gjenbruk ikke helt uvanlig. Men det er jo en del som skal klaffe. Kroppstørrelse må være nogenlunde den samme og kjolen må heller ikke virke altfor gammelmodig. Den ivrigste gjenbrukeren er miljøbevisste kronprinsesse Victoria. Hun har flere ganger hentet frem dronning Silvias klær:

Victoria og Silvia under utdelingen av Nobelprisene i henholdsvis 2018 og 1995. Kjolen er fra det franske motehuset Nina Ricci.
Mor og datter, samme kjole men med over 30 år i mellom. Det ser ut til at Victoria har tatt hattbåndet og knyttet det rundt halsen.
Victoria i 2017 og Silvia på begynnelsen av 80-tallet.
Silvia i 1984 og datteren Victoria 2017. 33 år i mellom.

Fra Nederland kan vi hente frem to tilfeller av kongelige bruk. Det gjelder tidligere dronning Beatrix’ kjoler. To ganger har det skjedd. Beatrix har en svært spesiell klesstil som ikke passer andre så godt kanskje.

Prinsesse Mabel med prins Friso (han som døde i en skredulykke) i 2005 og Beatrix og Claus på der forlovelsesdag i 1965.
To nederlandske dronninger i samme kjole: Beatrix og Maxima.
To nederlandske dronninger i samme kjole: Beatrix og Maxima.

Fyrstelig gjenbruk

Prinsesse Caroline av Monaco har iført seg klær fra franske motehus fra hun var myndig. Den klessamlingen må være noe av det ypperste som finnes. Hun var i mange år en nær venn av Karl Lagerfelt og en svoren tilhenger av Chanel og har en mengde kreasjoner fra den kanten. Caroline og en monegaskiske fyrstefamilien er svært rike og kan i grunne kjøpe det de har lyst på. Men av og til låner de litt av Caroline.

Charlotte Casiraghi i 2017 og hennes mor Caroline i 2000.
Carolines svigerdatter Beatrice Borromeo i 2017 og Caroline selv i 2007.
Caroline, Prinsessen av Hannover og hennes datter prinsesse Alexandra av Hannover.

Finnes det noen eksempler i den norsk kongefamilien? Ja. Så vidt jeg husker bar prinsesse Märtha Louise noen av kronprinsesse Sonjas kjoler da hun var helt ung. Kronprinsesse Mette-Marits mor har også ved en anledning båret sin datters kjole. Men dessverre har jeg ikke bilder fra noe av dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *