Kongelige juveler – De herligste overraskelsene i 2018

2018 var året for mange, herlige overraskelser når det gjelder kongelige smykker. Det er morsomt å følge historien, særlig når det gjelder store smykker som tiaraer. Slike smykketyper har gjerne en utsøkt design, utført at de best håndverkerne som benytter vakreste, største og fineste edelstener. I fjor fikk vi altså se smykker som ikke hadde vært sett på mange tiår, og som vi smykkeentusiaster fryktet var godt tapt. Heldigvis var ikke det tilfellet.

Eugenies tiara kalles kokoshnik. Det vil si at den er som lukket glorie.
Eugenies tiara kalles kokoshnik. Det vil si at den er som lukket glorie.

Prinsesse Eugenies smaragdtiara

For eget vedkommende kom det største øyeblikket da prinsesse Eugenie av York viste seg som brud. 12. oktober skulle hun vies til Jack Brooksbank og da jeg fikk det første glimtet av henne i bilen på vei til St. George’s chapel i Windsor, trodde jeg ikke mine egne øyne. På hodet bar hun en diamant- og smaragdtiara som ikke hadde vært sett på 81 år! Selv trodde jeg den var slaktet ned og stenene brukt til noe annet for lenge siden. Men nei, her var den. At et smykke ikke har var brukt på så mange år, sier litt om størrelsen til dronning Elizabeths smykkesamling.

Her kan du lese mer om smaragdtiaraen

Hertuginne Meghans brudetiara hadde lang familiehistorie.
Hertuginne Meghans brudetiara hadde lang familiehistorie.

Hertuginne Meghans bryllupstiara

Men det var ikke den enste godbiten som dalte ned til oss fra dronning Elizabeths himmelske smykkeskrin, eller snarere smykkehvelv. I mai giftet prins Harry seg med den amerikanske skuespillerinnen Meghan Markle. Hun hadde jo ingen tiara selv å pynte seg med, så spekulasjonene gikk ut på om hun ville få låne en av kongefamilien, eller om man kanskje ville kjøpe en helt ny til henne.

Hjertet klappet da hun kom opp midtgangen. Hennes diamanttiara var et bortgjemt smykke som ikke hadde vært sett offentlig på 67 år. Opprinnelig bestilt av dronning Elizabeths smykkeglade bestemor, dronning Mary, men ingen hadde vært fristet til å ta den frem etter hennes død i 1953.

Her kan du lese mer om Meghans bryllupstiara

Hertuginne Kates juveler forteller hele kongefamiliens historie.
Hertuginne Kates juveler forteller hele kongefamiliens historie.

Hertuginne Kates perle- og diamantkjede

Kate, hertuginne av Cambridge, er Storbritannias fremtidige dronning og har fått en enestående tilgang til dronning Elizabeths smykker. Årets overraskelse der i gården kom under gallamiddagen på Buckingham Palace, som ble holdt til ære for det nederlandske kongeparet. I tillegg til perle- og diamanttiaraen, som hennes svigermor prinsesse Diana, gjorde så berømt, glitret det rundt halsen til hertuginnen et perle- og diamanthalsbånd de fleste dro kjensel.

Smykket hadde vært en av dronningmorens favoritter, men hadde ikke vært sett siden hun døde i 2002. Halskjedets historie går lenger tilbake enn dronningmoren. Opprinnelige var smykket en bryllupsgave til prinsesse Alexandra av Danmark da hun giftet seg med den britiske kronprinsen i 1863. Det var de som senere ble foreldrene til dronning Maud.

Du kan lese om hertuginne Kates halskjede her

Dronning Maxima med Stuart-tiaraen fra 1897.
På statsbesøk til Storbritannia valgte Maxima passende nok Stuart-tiaren, siden den store diamanten har fått navn etter en tidligere engelsk dronning.

Dronning Maximas gedigne tiara

På den samme gallamiddagen som hertuginne Kate stilte med halskjedet, viste dronning Maxima med det nederlandske kongehusets største og mest kostbare tiara. Trolig svært tung også for smykket har ikke vært sett siden 1972. Maximas svigermor, Beatrix, bar aldri Stuart-tiaraen, som den heter.

Tiaraen ble laget i 1897 til dronning Wilhelmina og er en del av et sett som også består av et gedigent halskjede og en like gedigen sløyfebrosje. Navnet Stuart har tiaraen etter den store diamanten som er montert foran på tiaraen. Den tilhørte sin tid britiske dronning Mary 2. (1662-1694) som var av kongeslekten Stuart.

Dianas tiara i bruk for første gang på over 20 år. Hennes niese Celia McCorquodale bar smykket da hun giftet seg med George Woodhouse.
Dianas tiara i bruk for første gang siden 1993. Hennes niese Celia McCorquodale bar smykket da hun giftet seg med George Woodhouse.

Dianas bryllupstiara

Om ikke akkurat kongelige, så er Spencer diamanttiara uløselig knyttet til prinsesse Diana (1961-1997). Hun kom fra en Storbritannias fremste adelsfamilier, og som selv hadde en pen smykkesamling. Så da lady Diana Spencer som brud kom oppover midtgangen til St. Pauls-katedralen, hadde hun funnet frem familietiaraen til å feste brudesløret. Men også i sine 15 år som Prinsessen av Wales brukte Diana tiaraen ofte. Etter at hun døde i 1997 har ikke smykket vært sett offentlig, før datteren til Dianas søster giftet seg i juni i år.

Dronning Letizia med løkketiara. Et ualminnelig vakker smykke.
Dronning Letizia med løkketiara. Et ualminnelig vakker smykke.

Dronning Letizias løkketiara

Etter den dramatiske abdikasjonen i 2014, der kong Juan Carlos motvillig sa fra seg tronen til sin sønn, og som gjorde Felipe og Letizia til Spanias nye kongepar, har Leitiza stadig fått benytte flere av sin svigermors smykker.

Under det kinesiske statsbesøket viste dronning Letizia seg med løkketiaraen. Den er laget så tidlig som i 1879 og er blant kongefamiliens eldste smykker. Les mer om Letizias løkketiara.

Prinsesse Maries tiara er laget av det franske juvelerfirmaet Mauboussin.
Prinsesse Maries tiara er laget av det franske juvelerfirmaet Mauboussin.

Prinsesse Maries nye tiara

Det er sjeldent det blir laget en ny tiara nå til dags. Er man ikke kongelig er det ikke ofte man får bruk for en, men er man kongelig derimot … I slutten av august kom det franske presidentparet på statsbesøk til Danmark og dronning Margrethe inviterte til gallamiddag på Fredensborg slott like utenfor København, og der stilte prinsesse Marie med en flunkende ny diamant- og safirtiara.

Det var det franske juvelerfirmaet Mauboussin som står bak, i samarbeid med prinsessen. Smykket er bare et lån, men Marie kan låne det ofte hun vil. Les mer om Maries nye tiara.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *