Kongelige juveler 2019 – de herligste overraskelsene

Kongelige juveler 2019, det ble virkelig noen fine overraskelser i året som gikk. Her på bjerget overrasket prinsesse Astrid da hun ga et armbånd etter dronning Maud til sin grandniese prinsesse Ingrid Alexandra, da hun stod til konfirmasjon 31. august. En vakker gest ikke minst siden det i 2019 var 150 år siden dronning Maud ble født.

Blant de utenlandske overraskelsene stod dronning Elizabeth i særstilling da hun viste seg i et helt nytt smaragdhalsbånd – hun har seks fra før av!

1 Ingrid Alexandras konfirmasjonsgave

Fra sin grandtante, prinsesse Astrid, fikk Ingrid Alexandra et armbånd som Astrid ofte har brukt til gallamiddager. Opprinnelige er smykket en orden gitt av dronning Victoria til sin sønnedatter Maud da hun stod til konfirmasjon.

På et tidspunkt har Mauds sønnedatter, prinsesse Astrid, montert nålen på en gullring og båret det som armbånd. Nå er det altså Mauds tippoldebarn som er smykkets eier. Du kan lese mer om armbåndet her og se bilder av gavebordet her.

Armbåndet prinsesse Ingrid Alexandra er laget etter en tilsvarende medalje.
The Victoira & Albert familieorden gitt til prinsesse Helena i 1862. Dronning Maud fikk en lignende, som igjen ble gitt til Ingrid Alexandra i konfirmasjonsgave. Foto: The Royal Collection.

2 Prinsesse Sofias turkistiara

Da prins Carl Philip stod ved alteret i Storkyrckan i Stockholm 13. juni 2015 og så Sofia Hellqvist komme opp midtgangen som hans brud, kunne han beundre hennes nye tiara. Smykket var laget av diamanter og motivet var palmetter toppet med smaragder, og var en gave fra kong Carl Gustaf og dronning Silvia.

Sofia som brud med sin spesiallagde tiara.

Siden har prinsessen båret tiaraen uten smaragder og med perler i stedet for smaragder. Men til årets Nobelprisutdeling i Stockholm dukket hun opp med en fjerde versjon: nemlig med turkiser.

Prinsesse Sofia med turkis- og diamanttiara.
Prinsesse Sofia med turkis- og diamanttiara.

3 Prinsesse Isabellas arvesmykke

Det morsomme med kongelige smykker er å følge ferden gjennom generasjoner. Til prins Joachims fødselsdag i mai viste prinsesse 12 år gamle prinsesse Isabella seg med en liten diamantbrosje med perler og en konkylieperle. Det viste seg at smykket stammet fra hennes tippoldemor dronning Alexandrine.

En brosje – tre prinsesser: Alexandrine, Margrethe og Isabella.

Du kan lese om brosjens historie her.

4 Dronning Elizabeths smaragder

11. desember inviterte dronning Elizabeth de utenlandske diplomatene til gallamiddag på Buckingham Palace. Det som vekket oppmerksomhet var et ukjent diamant- og smaragkjedet som glitret rundt monarkens hals. Og det er utrolig, for 93-åring har allerede fire hun bruker og to hun ikke bruker!

Dronning Elizabeth med smaragd- og diamantsmykker.
Dronning Elizabeth med diamant og smaragdsmykker.

Halskjedets historie er ikke offentlig kjent, men vi vet at dronningmoren arvet to smaragdkjeder i 1942 av den styrtrike bryggeriarvingen mrs. Greville, og dette er mest sannsynlig det ene av dem.

Du kan lese om alle dronning Elizabeths smaragdhalsbånd her.

5 Fyrstinne Grace’ diamanthalsbånd

I sommer stod det to bryllup i Monaco. Det som vekket størst oppmerksomhet var bryllupet mellom prinsesse Carolines datter Charlotte Casiraghi og Dimitri Rassam. Til den store bryllupsfesten viste den smellvakre bruden seg med et diamanthalsbånd som hadde tilhørt hennes bestemor, fyrstinne Grace.

Charlotte Casiraghi og Dimitri Rassam på sin bryllupsdag.
Charlotte Casiraghi og Dimitri Rassam på sin bryllupsdag. Bruden med fyrstinne Grace’ diamanthalsbånd.

Du kan lese om bryllupet og smykket her.

6 Fabergé-tiara solgt for syv millioner!

Gjennom hele året holdes det juvelauksjoner og særlig de to store auksjonshusene Sotherby’s og Christies omsetter edle stender for millioner hvert år. Smykkene er av ypperste kvalitet og kommer ofte fra berømte firmaer som Cartier eller Chaumet. Men noen ganger kommer det gjenstander fra det russiske juvelerfirmaet Fabergé, som er berømte og beundret for påskeeggene de laget for tsarfamilien i perioden fra 1884 til 1917.

Akvamarin- og diamanttiara laget av Fabergé.
Akvamarin- og diamanttiara laget av Fabergé.

Fabergé laget mest gjenstander og ikke så ofte smykker og enda sjeldnere tiararer. Men i våres kom det faktisk opp to tiaraer på auksjon. Den som fikk mest oppmerksomhet var et nesten ukjent smykke, som opprinnelig hadde tilhørt storhertuginne Alexandra av Mecklenburg-Schwerin (som for øvrig var kusine av dronning Maud og kong Haakon).

Du kan lese om smykket her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *