Kongelige skandaler i Belgia

I Belgia er det ikke bare en kongelige skandale, men to! I flere år nå har kong Albert av Belgia vært involvert i en farskapssak. Som jeg skrev om for en stund tilbake, har belgisk høyesterett pålagt den abdiserte kongen å komme med en DNA-prøve.

Kong Haralds fetter i farskapssak.

Delphine Boel og kong Albert - far og datter?
Delphine Boel og kong Albert – far og datter?

Historien bak er den 51 år gamle kvinnen Delphine Boel, som hevder at Albert er faren hennes, og hun vil at han skal anerkjenne det. Det vil kong Albert ikke. Han nekter også å avgi noen prøve, selv da høyesterett for tre måneder siden påla ham å gjøre det. Ingenting skjedde og det så ut som om kongen ville få dagsbot på 5000 Euro inntil han ga seg. Slik ble det ikke. I stedet har kongens advokater gjort seg klare for andre runde i høyesterett.

Tror Albert er faren

Man kan jo undres på hvorfor han ikke bare gir den prøven. Enten så er han faren eller ikke. Er han faren får det neppe noen praktiske eller økonomiske konsekvenser, selv om Albert vil fremstå som en temmelig kald fisk. Er han ikke faren, ja da er det mest ille for Delphine. Enkelte stemmer i belgisk presse hevder at det er Alberts kone, Paola, som motsetter seg noen anerkjennelse av Delphine.

Kong Albert abdiserte i 2013. Nå har han og Paola mer tid sammen.
Kong Albert abdiserte i 2013. Nå har han og Paola mer tid sammen. Det blir antydet i belgisk presse at Paolo er motvillig til at Albert skal anerkjenne Delphine.

Det er naturligvis vanskelig å vite hva belgierne tenker, men de jeg har snakket med og som følger saken nøye, regner det for sannsynlig at Albert og Delphine er far og datter. Så om det blir resultatet, blir neppe folket særlig forbauset.

En god venn fra området sier det slik: Dette er ellers en sak med kun tapere og ingen som vinner.  Hun (Delphine) er blitt en bitter kvinne som ikke lenger blir respektert av sine nærmeste, unntatt kanskje moren – men hun har jo mye å tape hun òg! 

Familiens sorte får

Men det er mer som er vondt og vanskelig i det belgiske kongehuset. Prins Laurent (55), som er Alberts sønn og yngre bror av den nåværende kongen Philippe, har kanskje ikke vært det mest respekterte medlemmet av kongefamilien. Han har blant annet mistet deler av sin apanasje fordi han ankom, i uniform, til den kinesiske ambassaden uten å ha fått tillatelse til dette fra regjeringen.

Prins Laurent av Belgia og hans kone prinsesse Claire da paret var blant gjestene til det kongelige bryllupet i Luxembourg i 2012.
Prins Laurent av Belgia og hans kone prinsesse Claire da paret var blant gjestene til det kongelige bryllupet i Luxembourg i 2012.

I disse dager skaper han overskrifter fordi han – antageligvis – skal ha tapt bortimot 50 millioner Euro etter en mislykket handel i Libya. Laurent driver en veldedig organisasjon mot avskoging og hadde et prosjekt i Libya, under Gaddafi.  Det gikk ikke godt og nå skriver Laurent i et klagebrev til statsministeren i Belgia at han har tapt alle disse pengene fordi regjeringen ikke støtter Libya, og at han vil ha kompensasjon.

Laurents kone Claire, som er meget avholdt og populær, har ikke vært å se i offentligheten på en god stund, og ryktene går, som å forvente, at forholdet mellom ektefellene ikke er så godt. Forklaringen, ifølge Laurent, er at han ikke lenger kan betale klærne hennes lenger og at hun derfor blir hjemme

Dronning Mathilde og kong Philippe  av Belgia
Det stormer i familien, men det belgiske kongeparet, Mathilde og Philippe, er høyt respektert.

Kongeparet, Philippe og Mathilde, holder fortet. De fremstår som svært skikkelige og ikke en del av den såpeoperaen andre familiemedlemmer bakser i.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *