Kongen av Thailand i hardt vær

Kongen av Thailand (67) har forskanset seg på et hotell i Tyskland med 20 konkubiner, og tjenere, mens landet hans er rammet av korona. Nå begynner selv de svært kongelojale thaiene å miste troen på ham.

kongen av Thailand
Kongen av Thailand foretrekker å bo Tyskland. Det begynner å irritere thaiene.

For få uker siden arrangerte en liten gruppe aktivister en demonstrasjon mot kongen av Thailand, Maha Vajiralongkorn, utenfor hotellet i Bayern der kongen bodde, tjenere, livvakter og sitt harem på rundt 20 konkubiner. Aktivistene, som både var thaier og tyskere, hadde laget lysbilder som ble vist på veggene rundt der kongen selv kunne lese: «Hvorfor trenger Thailand en konge som bor i Tyskland?» De gjentok sin protest senere ved den thailandske ambassaden i Berlin.

Protesten mot kongen av Thailand i Bayern.
Protesten mot kongen av Thailand i Bayern.

Det gikk ikke upåaktet hen i Thailand. I løpet av få minutter fylte bilder fra den bayerske protesten sosiale medier der, og man skal ha i mente at det i Thailand er forbudt å fornærme monarken. Strafferammen strekker seg til 15 år for en slik «forbrytelse».

Du kan lese mer om kongen av Thailand på nettstedet Insider her.

Kongen av Thailand strammer grepet

Den forrige kongen, Bhumibol, som satt på tronen i 70 år, var en høyt elsket monark som kunne tjene som et symbol på nasjonal enhet. Men Vajiralongkorn, offisielt kjent som kong Rama 10., kan ikke glede seg over en slik respekt. Han var mislikt som kronprins, og har ikke klart å utnytte kongeverdigheten til å forbedre sitt rykte – tvert imot.

Bhumibol og Sirkit fikk fire barn, en sønn og tre døtre.
Bhumibol og Sirkit fikk fire barn, en sønn og tre døtre. Dessverre kan ikke kvinner arve tronen, så det er ikke så mange alternativer om man kaster den nåværende kongen av Thailand. Han har sønner, men gjort de fleste av dem arveløse.

Siden han han ble konge i 2016, har Vajiralongkorn tilbrakt lite tid i hjemlandet. Han har i mange år foretrukket å bo i sitt slott utenfor München, og det har han fortsatt med – kongekrone eller ikke.

Den thailandske grunnloven krever imidlertid at kongen må utnevne en regent når han er i utlandet. Den loven har Vajiralongkorn fått endret slik at han kan fortsette å regjere, når han er bortreist – og det er han som regel. Kongen i Thailand har mye politisk makt, men han styrer nå fra Tyskland. Han har også sørget for at han har total kontroll over kongehusets finanser.

Murring i Thailand

Det ser ut til at nå begynner thaiene å få nok. De har tatt sosiale medier i bruk for å uttrykke sin frustrasjon over Vajiralongkorn, alt fra når han blokkerer trafikken med sine kortesjer, til hans livsstil. Mange kritiserer også hans tilsynelatende likegyldighet overfor den nye pandemien hjemme.

Så langt har kongen sagt lite om koronakrisen. Han ble tvunget til å returnere til Bangkok i begynnelsen av april for en seremoni, men ble bare ett døgn før han hastet tilbake til haremet og et kjøligere klima. Det korte oppholdet satte sinnene i kok på sosiale medier. #WhyDoWeNeedAKing (#HvorforTrengerViEnKonge) ble raskt en populær Twitter-hashtag i Thailand, tvitret mer enn 1 million ganger. Om det er uttrykk for et gryende ønske om å få en republikk, eller å bare kaste kongen, er uklart.

Kone og konkubine borte

Men det spørs vel hvor mye Vajiralongkorn bryr seg. Han ser ikke ut til å kunne forestille seg at han kan gjøre noe kritikkverdig. I fjor avslørte den tyske avisen Bild at kongens tredje kone, Srirasmi, sitter i husarrest. (Thailandske myndigheter har blokkert internettilgang til avisa), og slektningene hennes er fengslet. Sineenat, som Vajiralongkorn gjorde til kongelig konkubine i en seremoni like etter kroningen, bare for å fornekte henne noen måneder senere, er sendt til fengsel. Siden hennes forsvinning er det ikke kommer mer informasjon om henne. Hun fikk et herskapshus av kongen, men det er nå revet.

Kongen av Thailand med sin offisielle konkubine Sineenat. Få måneder etter seremonien ble hun kastet ut og satt i husarrest.

Dagen før kroningen giftet kongen av Thailand seg for fjerde gang. Du kan se de offisielle bildene som ble tatt av dronningen her.

Ifølge kritikere har kongen samlet i en stor grad av kontroll over militæret, politiet og rettsvesenet som reiser alvorlige spørsmål om rettsstaten.

Populariteten til det thailandske monarkiet er under hardt press og Vajiralongkorn viser ingen interesse for å ta tak i problemene, tilsynelatende selvsikker på sin egen makt og at han fortsatt har støtte fra mektige institusjoner. Likevel, verdenshistorien har tidligere vist at selv den mektigste leder kan falle med en overraskende fart når deres støttespillere mister troen.

2 thoughts

    1. Hei Ann Kristin. Tronfølgen i Thailand er ikke helt enkel. Kongen har en rekke sønner med kone nummer to, men de har han gjort arveløse og de er oppvokst i Storbritannia og USA. Han har en sønn med kone nummer tre, 15 år gammel, man det virker som om han er noe tilbakestående. Jeg skal følge det nærmere opp i en artikkel :-).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *