Kronprins Frederik 50 år

Kronprins Frederik i full militær galla. Han kommer til å bli en flott konge. Foto: Steen Evald.
Kronprins Frederik i full militær galla. Han kommer til å bli en flott konge. Foto: Steen Evald.

I februar mistet Frederik sin far. Det betyr at den nå 50 år gamle tronarvingen er Danmarks fremste mann. Selv dagen feires med all mulig dansk pomp og prakt 26. mai med mange kongelige gjester. 

Den glade latteren og det milde blikket, kronprins Frederik har mye av gutten i seg selv om også han er blitt grå i håret. 26. mai runder han 50 år, eller halvtreds som de sier i Danmark, og må nå sies å være godt voksen. Mer enn moden for kongetronen, men den ligger nok noen år frem i tid. Dronning Margrethe av kategorisk avvist å abdisere. «Man får sitte til man faller av pinnen».

Oppkalt etter morfar

Frederik er det første barnet til daværende prinsesse Margrethe, som var tronarving til den danske trone, og prins Henrik. Den vesle prinsen ble oppkalt efter sin morfar, kong Frederik 9., og fortsatte dermed den danske tradisjon med at tronarvingen enten får Frederik eller Christian som navn. Men det er sjelden at ett navn er nok for en kongelig, og Frederik heter i tillegg André Henrik Christian. André Henrik har han etter sin farfar og far, og Christian etter oldefaren, kong Christian 10. Året etter, i 1969, fikk Margrethe og Henrik en gutt til, prins Joachim.

Frederik på sin dåpsdag 24. juni 1968 i sin mors armer mens morfar, kong Frederik 9., står ved siden av.
Frederik på sin dåpsdag 24. juni 1968 i sin mors armer mens morfar, kong Frederik 9., står ved siden av.

Kong Frederik døde 14. januar 1972, kun 73 år gammel og hans 32 år gamle datter ble dronning Margrethe 2. Den vesle sønnen hennes, Frederik, ble kronprins. Da hadde han ennå ikke fylt fire år.

Som dronning hadde Margrethe mange forpliktelser og det er ikke til å komme fra at hennes to sønner ikke så henne så ofte som de skulle ønske.

Tøff type, følsom mann

Kronprins Frederik 50 år. Han tok i sin ungdom en krevende militær utdannelse.
Kronprins Frederik 50 år. Han tok i sin ungdom en krevende militær utdannelse. Ved siden av sitt morsmål dansk, snakker Frederik fransk, engelsk og tysk flytende.

Kronprinsen har fått en grundig utdannelse, både sivilt og militært. Han har hovedfag i statsvitenskap, men den utdannelsen som har vært viktigst for ham, er hærens krevende kampdykkerutdannelse. At han maktet å fullføre, betrakter han som sin «gjenfødelse» – et vendepunkt i livet. Her beviste Frederik at han er svært sterk både fysisk og mentalt – at han kunne få til noe selv uten å bli hjulpet av tittelen sin. Frederik har mot til å kaste seg ut i en fallskjerm, men også mot til å vise sårbarhet, som da han med tårer i øynene så Mary Donaldson komme opp midtgangen i kirken som hans brud.

Fant kjærligheten i Sydney

Kronprins Frederik og Mary Donaldson den første tiden som kjærester.
Kronprins Frederik og Mary Donaldson den første tiden som kjærester.

I 2000 var De olympiske sommerlekene i Sydney i Australia. Frederik er svært sportsinteressert og fulgte med den danske kontingenten. En kveld dro han og noen venner på en pub kalt Slip Inn. Der var også 28 år gamle Mary Donaldson. De kom i prat, uten at Mary forsto at mannen hun likte så godt var Danmarks fremtidige konge. Først et stykke utpå kvelden ble hun fortalt hvem han var. Men da var det var «skaden skjedd». De var blitt forelsket.

Australia ligger som kjent et godt stykke unna Danmark. Likevel maktet de å holde kontakten, og Frederik dro nedover såpass ofte at dansk presse til slutt forsto at det måtte være noe i Australia som var ekstra tiltrekkende. 15. januar 2001 ble navnet hennes offentliggjort, og livet ble aldri mer det samme for Mary, eller for kronprins Frederik.

Kronprinsfamilien

Frederik og Mary som nygift 14. mai 2004.
Frederik og Mary som nygift 14. mai 2004.

14 mai 2004 giftet Frederik og Mary seg med all den pomp og prakt det danske kongehuset kan oppvise, og det er ikke lite. Kongelige gjester fra både regjerende og avsatte kongehus var invitert, og det glitret i diamanter og raslet i silke.

Siden har paret fått fire barn. Arveprinsen Christian kom i 2005, Isabella i 2007 og tvillingene Vincent og Josephine i 2011. Frederik har selv fortalt at han så lite til foreldrene i oppveksten, og at han ikke spiste middag med dem før han var voksen. Slik er det ikke hos kronprinsfamilien. Der er alles dagligliv tett bundet sammen.

-At finde den riktige kvinde og blive gift og få de børn, som jeg nu har været å heldig at få, er noget, jeg i sin tid kun kunne drømme om. At den drøm blev til virkelighet, er det, jeg påskønner mest, sa Frederikg nylig til Billedbladet.

Kong Frederik 10.

Frederik og Mary med barna sine: Christian, Vincent, Josephine og Isabella.
Frederik og Mary med barna sine: Christian, Vincent, Josephine og Isabella.

En dag får han kongekronen, og blir kong Frederik 10., men ikke så lenge moren lever. Dronning Margrethe har flere ganger sagt at hun ikke kommer til å abdisere. Å være monark er et liv og ikke en jobb. Regjeringstiden til kong Frederik 10. ligger nok noen år frem i tid, men når den dagen kommer får Danmark en velutdannet og varm monark.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *