Kronprinsesse Elisabeth av Belgia 18 år

Prinsesse Élisabeth Thérèse Marie Hélèn ble født 25. oktober 2001 og er altså nå blitt 18 år og myndig. Hun er det førstefødte barnet til det belgiske kongeparet, Philippe og Mathilde, og en del av dette bemerkelsesverdige «kullet» av fremtidige dronninger i de europeiske kongehusene. Både Norge, Sverige, Spania og Nederland vil ha monarker som er kvinner en gang i fremtiden. Som faren sa da hun ble født: «Jeg håper datteren min blir en stor dronning. Men fremfor av alt, en flott kvinne»

Kronprinsesse Elisabeth av Belgia
I forbindelse med at kronprinsesse Elisabeth av Belgia fyller 18 og blir myndig er det utsted et frimerke. Foto: Det kongelige hoff, Belgia.

Prinsessen ble døpt 9. desember 2001 i kapellet i kongefamiliens sommerslott Ciergnon. Etter hvert fikk hun tre søsken: prins Gabriel, født i 2003, prins Emmanuel, født i 2005, og prinsesse Eléonore, født i 2008.

Født som tronarving

21. juli 2013 ble hennes far, daværende kronprins Philippe, den nye belgiske kongen, og dermed fikk Elisabeth en ny tittel: Hertuginnen av Brabant, som er tittelen en kronprinsesse har i Belgia. For omtrent samtidig som i Norge, endret belgierne tronfølgerloven. I 1991, ti år før Elisabeth ble født, ble det vedtatt at monarkens førstefødte skulle være arvingen, uavhengig av kjønn. Når prinsesse Elisabeth en dag overtar etter sin far som statsoverhode i Belgia, blir hun landets første kvinnelige monark siden landet ble til i 1830.

I fjor feiret Philippe og Mathilde fem år på tronene. Det kan du lese om her!

Prinsesse Elisabeth av Beliga
I forbindelse med prinsesse Elisabeth 18 årsdag har det belgiske hoffet sendt ut bilder av den kommende dronningen. Foto: Det kongelige hoff, Belgia.

Som kommende dronning er det bare å gå i gang med kongelige oppgaver for Elisabeth, selv hun naturligvis ennå er mest skolejente. Hun har vært med sine foreldre på en rekke offisielle tilstelninger. Og mer blir det naturligvis nå som hun er myndig.

Prinsessen snakker fire språk!

Ifølge offisielle kilder er prinsessen kreativ og liker å tegne og lese, spiller piano og tar også timer i ballett. Hun har også en sporty side, og er glad i sykling, tennis, svømming, ski og seiling. Belgia holder seg med to offisielle språk, fransk og flamsk. Prinsesse Elisabeth snakker begge deler, i tillegg til engelsk og tysk. Tradisjonelt har språket vært fransk hos kongefamilien, og kunnskapen i flamsk har ikke alltid vært like imponerende. Men det er gnisninger i Belgia mellom disse gruppene og det er nok et klokt trekk av kongefamilien å ikke gjøre forskjell. Elisabeth kommer faktisk til å bli den første monarken som har gått på en flamsktalende skole! Etter det det vi ville kalle ungdomsskolen begynte hun for to år siden på den anerkjente skolen Atlantic College i Wales og vil ta sin internasjonale baccalaureat-eksamen der til våren. 

Prinsesse Elisabeth av Belgia. Foto: Det kongelige hoff, Belgia.
Prinsesse Elisabeth av Belgia. Foto: Det kongelige hoff, Belgia.

Prinsesse Elisabeth av Belgia 18 år

Det blir spennende å se hva hun gjør fremover når det gjelder å utdanne seg til dronningrollen. Vanligvis har kronprinser på et tidspunkt tatt en militær utdannelse, men det er jo ikke sikkert at kvinnelige tronarvinger føler like sterkt for det.

Prinsesse Elisabeth av Belgia med sin far, kong Philippe.
Prinsesse Elisabeth av Belgia med sin far, kong Philippe.

De europeiske kongefamiliene er slekt, men det begynner nå å bli fjernt etter som også kongelige får gifte seg med hvem de vil. Kong Haralds mor kronprinsesse Märtha var søster med dronning Astrid av Belgia, farmor til kong Philippe. Det betyr at Elisabeth og Ingrid Alexandra er firmenninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *