Kronprinsesse Margareta av Sverige – 100 år siden hennes tragiske død

Det har vært to særlig tragiske dødsfall i den svenske kongefamilien i moderne tid: Kronprinsesse Margareta i 1920 og hennes sønn prins Gustaf Adolf i 1947. Etter deres død, ble de ikke snakket om, og etterlot seg vonde sår.

Kronprinsesse Margareta i 1916 med sine fem barn: Sigvard, Bertil, Carl Johan, Ingrid og Gustaf Adolf. Foto: kungahuset.se

Prinsesse Christina har nylig kommet ut med en biografi kalt «Hon kallades Daisy» om kronprinsesse Margareta, prinsessens farmor. Hun forteller til avisa Dagens Nyheter at hun ikke bare ønsket å formidle hvor vidunderlig Margareta var, men også fortelle om den store tragedien – at hun døde så ung.

-Men hun var elsket av mange – ikke bare ektemannen og familie. Hun var involvert i det meste og hadde brede interesser. Hennes kunstneriske ånd fikk forskjellige uttrykk, og hun var veldig åpen for det som skjedde i Sverige og verden. Jeg tror hun hadde spilt en veldig spennende rolle i familien hvis hun hadde levd lenger. Ja, påvirket kongehuset, sier Christina.

Den perfekte brud

Det var i Egypt av alle steder at britiske prinsesse Margaret av Connaught og arveprins Gustaf Adolf av Sverige traff hverandre i februra 1905. Hun og søsteren Patricia, sammen med foreldrene, hadde dratt på en lengre tur i håp om at de skulle finne en kongelig ektemann. Dette var en tid hvor et kongelig ekteskap kunne bety politiske allianser. Familien hadde allerede vært i Portugal, for jentenes onkel, kong Edvard 7., tenkte at en av de søte niesene hans måtte kunne sjarmere kronprinsen. Men det var ingen kjemi mellom de kongelige, og Connaught-familien dro videre.

Faren til Margaret var prins Arthur, hertug av Connaught (1850 – 1942) og gikk for å være dronning Victorias favorittsønn. I 1879 giftet han seg med prøyssiske prinsesse Louise Margaret og sammen fikk det tre barn: Margaret (1882-1920), Arthur (1883 – 1938) og Patricia (1886 – 1974).

Margaret sammen med sin farmor dronning Victoria.
Margaret sammen med sin farmor dronning Victoria.

Kjærlighet ved første blikk

Etter Portugal var neste stopp var Kairo for å delta på en bankett for khediven i januar 1905. Khedive betyr at han var visekonge for sultanen i Istanbul. På banketten var også arveprins Gustaf Adolf av Sverige invitert. Han hadde vært på besøk hos sin mor, kronprinsesse Victoria av Sverige, på den italienske øya Capri, og åpenbart tatt turen over Middelhavet.  

Gustaf Adolf og Margaret som forlovet.
Gustaf Adolf og Margaret som forlovet.

De unge møttes og ble umiddelbart betatt. Dette var en match som passet alle, både følelsesmessig og stansmessing, og med hertugparet av Connaughts velsignelse, fridde prinsen under en middag på det britiske konsulatet. Det var 25. februar og bare andre gangen de møttes! Margaret svarte ja. Og selv om nyheten kom som en stor overraskelse på svenskene, ble forlovelsen mottatt med stor glede, ikke minst av prinsens bestefar, kong Oscar 2.

Kronprinsesse Margareta – nesten norsk

Bryllupet stod i brudens hjemland, slik skikken jo er, selv om svenskene ikke hadde hatt et kongelig bryllup siden 1869 (og de måtte vente helt til 1935 da prinsesse Ingrid og kronprins Frederik giftet seg). Kongeinteresserte er jo blitt godt kjent med St. Georges kapellet i Windsor de siste årene. Det er jo der de aller fleste kongelige bryllupene har stått siden 1999, og det var der Gustaf Adolf og Margaret giftet seg 15. juni 1905.

Kong Gustaf 6 Adolf og Margareta på sin bryllupsdag.
Gustaf Adolf og Margareta på sin bryllupsdag. Hun hadde etterlatt seg et detaljert testamente der hun blant annet skrev at hun ville bli begravet i sin brudekjole. Sløret fikk datteren Ingrid, og er nå i den danske kongefamilien.

15. juni var en en drøy uke etter at Norge hadde sagt opp unionsavtalen med Sverige 7. juni. Så det var ikke mye om å gjøre på at Margaret, eller Margareta som ble hennes svenske navn, ble norsk prinsesse også.

Når det gjelder navn så ble hun privat kalt Daisy (ofte Darling Daisy), som er engelsk for prestekrage. Margaret er en variant av Marguerite, som jo ser ut som en prestekrage. Hennes barnebarn, dronning Margrethe, blir også kalt Daisy av sine nærmeste venner.

I 1935 giftet krinprinsesse Margaretas datter Ingrid seg. Til minne om moren bare hun en brosje formet som en prestekrage.
I 1935 giftet krinprinsesse Margaretas datter Ingrid seg. Til minne om moren bare hun en brosje formet som en prestekrage. Du kan lese om brosjen her.

Søsteren Patricia valgte ingen prins som ektemann, men en vanlig mann. Du kan lese om hennes bryllup i 1919 her.

En synlig prinsesse

Etter bryllupsreisen til Irland ankom paret Stockholm for å starte sitt nye liv sammen. Hun gikk i gang med å lære seg svensk og svensk historie og kultur, og skal ha snakket språket etter to år.

Margareta var egentlig bare nummer tre på den kongelige ranglisten, etter dronning Sofia og kronprinsesse Victoria. Men begge disse kvinnene var plaget av dårlig helse og representerte bare unntaksvis. Det førte til at Margareta ble en svært synlig kvinne fra første stund.

Prinsesse Margareta med tiaraen hun fikk av khediven av Egypt.

Hele hennes vesen var åpent og varmt, og så benyttet familien seg av pressen. Utallige, og idylliske, bilder av Margareta og barna ble publisert i de mange ukebladene som nå kom for fullt og hun ble mer synlig enn noen kongelig kvinne før henne.

I 1907 dør kong Oscar og Margareta og Gustaf Adolf blir kronprinspar.

Kronprinsesse Margareta – en kunstnersjel

Margreta var også en moderne kvinne som ammet sine barn. Noe som var uvanlig for kvinner av overklassen på den tiden. Og barn ble det. I april fikk paret sønnen Gustaf Adolf. Oppkalt etter faren, men ble kalt Edmund privat (det er han som er far til nåværende kong Carl Gustaf). Så fulgte det barn som perler som en snor: Sigvard 1907, Ingrid 1910, Bertil 1912 og Carl Johan i 1916.

Her kan du lese fra Johannes Öbergs blogg om barnas minne om sin mor.

Kronprinsesse Margareta var en ivrig amatørfotograf. Her er hun med sin eneste datter Ingrid.
Kronprinsesse Margareta var en ivrig amatørfotograf. Her er hun med sin eneste datter Ingrid.

Margareta er blitt beskrevet som en kunstnersjel og som var dyktig til å male og fotografere. Flere av hennes malerier henger nå i dronning Silvias kontor på Stockholm slott. Margareta var også veldig interessert i hage, og hun og mannen la ned betydelig arbeid i landstedet deres Sofiero i Skåne. Parken er i dag åpen for publikum og tiltrekker seg mange turister, særlig når rododendronen blomstrer. Margareta inkluderte barna i hagearbeidet og ga ut to bøker om hagen på Sofiero, illustrert med egne tegninger og fotografier. Bøkene ble solgt til inntekt for husmorskoler.  

Solstrålen slukkes

På nyåret i 1920 blir Margareta syk. Hun er da 38 år gammel og gravid med sitt sjette barn. Først får hun en ørebetennelse og deretter i vannkopper. Allmenntilstanden svekkes, men ikke alvorlig tilsynelatende. Søndag 25. april får hun smerter i ansiktet. 29. april ser legene at hun har fått rosen og det gir henne en blodforgiftning som til slutt fører til hjertesvikt. Ved totiden 1. mai 1920 dør kronprinsesse Margareta. Forøvrig samme dag som hennes far, hertugen av Connaught, feiret sin 70-års dag. Han var ikke blitt fortalt hvor alvorlig syk datteren var.

I sine 15 år i Sverige hadde hun oppnådd en enorm popularitet og folket sørget henne oppriktig. Sveriges statsminister Hjalmar Brantings utbrøt spontant: «Nå har solstrålen på Stockholm slott sluknet!»

Kronprinsesse Margaretas begravelse.

Ettermæle

Familien snakket ikke om Margareta etter hun var død. Det ble kanskje for smertefullt for Gustaf Adolf, eller han visste ikke hvordan. Drøye tre år etter at han var blitt enkemann giftet Gustaf Adolf seg med Louise Mountbatten.

Alt dette medvirket til at ingen snakket om kronprinsesse Margareta, selv om barna naturligvis savnet henne enormt. Den samme triste metoden ble benyttet da hennes sønn, som også het Gustaf Adolf, døde i en flyulykke i 1947. Da var hans sønn, den nåværende kongen, bare et halvt år. Enken Sibylla snakket aldri om ham, og Carl Gustaf har senere uttrykt stor sorg over å ikke ha en far og heller ikke kunne bli kjent med ham gjennom andres minner.

I Danmark hadde dronning Ingrid en annen holdning. Der ble minnet om moren hennes holdt i hevd, og det var selvklart at hun skulle oppkalle hennes eldste datter etter henne.

Her kan du se mange vakre bilder av kronprinsesse Margareta.

2 thoughts

    1. hei Hege. Takk for kommentar. Om du legger igjen en melding på artikkelens facebookside, vil din anbefaling nå flere :-).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *