Kronprinsesse Märthas bryllupsgaver

Kronprinsesse Märtha fikk mange gaver til bryllupet sitt 21. mars 1929. Blant annet fikk hun et vakkert toalettsett av kronprins Olav og en pelskåpe av prins Eugene. Jeg nøyer meg imidlertid med, i alle fall i denne omgang, å fortelle om de juvelgavene hun fikk i Sverige.

Märtha og Olav foran gavebordene i hennes foreldres leilighet i Stockholm.
Märtha og Olav foran gavebordene i hennes foreldres leilighet i Stockholm.

Det største, og mest imponerende smykket var Stockholm bys gave til bruden: Vasa-diademet. I motsetning til de andre smykkene Märtha fikk, var dette spesiallaget for anledningen.

Märtha og Olav 17. mars 1929 med representanter fra juvelerfirmaet CF Carlmann og Vasa-diademet i brudens hender.
Märtha og Olav 17. mars 1929 med representanter fra juvelerfirmaet CF Carlmann og Vasa-diademet i brudens hender.

Men det lå mer på gavebordet hjemme hos prinsesse Ingeborg og prins Carl. Avisene skriver: Det ståtliga briljantdiademet i midten överst på sidan er en gåva från konungen og drottningen av Sverige, broschen längst til vänster, som også är av briljanter har skänkst av prins Eugen og örhängena i safirer og briljanter är prinsessan Thyras av Danmark bröllopsgåva.

Smykkegaver til prinsesse Märtha i 1929.
Kronprinsesse Märthas bryllupsgaver: Juvelgavene på det svenske gavebordet.

Örhängene og hängsmycket til höger om diademet är av smargder och briljanter og har skänkts av brudens förärdrar. Madaljongen som var en gåva av prins Carl er et miniatyrporträtt av prinsen och halsbandet av briljanter var gåva til bruden från prins Carl og prinsesse Ingeborg. Miniatyrportrettet har jeg aldri sett brukt.

Kronprinsesse Märtha i 1949. Foto: Det kongelige hoff.
Kronprinsesse Märtha i 1949. Hun bærer foreldrenes bryllupsaver: diamanthalskjedet og smargdbrosjen til ordensbåndet. Foto: Det kongelige hoff.

Kronprinsesse Märthas bryllupsgaver – i Norge

Fra Norge fikk naturligvis Märtha også gaver, men vi vet ikke så mye om dem. Kronprins Olav ga henne en diamant- og rubinring da de forlovet seg. Om hun mottok noe annet, kjenner jeg ikke til det. Fra sine svigerforeldre, dronning Maud og kong Haakon, fikk kronprinsesse Märtha et turkis- og diamanthalsbånd. Hun tok det på seg for første gang 20. mars 1929 til festforestillingen på Nationaltheatret. I dag er det prinsesse Astrid som bærer dette smykket.

Prinsesse Astrid med sin mors turkishalsbånd. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / the Royal Court
Prinsesse Astrid med sin mors turkishalsbånd.
Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / the Royal Court

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *