Kronprinsesse Mary riksforstander

Etter 15 år som kronprinsesse har Mary fått den store ære, og vist en stor tillit, og blitt utnevnt til riksforstander av Danmark. Fra det danske kongehusets nettside lyder følgene:

«Hendes Majestæt Dronningen har på dagens statsråd fået tilslutning til, at Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen fra i dag at regne kan indsættes som rigsforstander. Under statsrådet underskrev Kronprinsessen således i overværelse af Dronningen, Hans Kongelige Højhed Kronprinsen og regeringen den nødvendige erklæring om at ville overholde Grundloven. Som rigsforstander vil Kronprinsessen fremover kunne varetage Dronningens forpligtelser som statsoverhoved, når Dronningen er forhindret heri som for eksempel ved ophold i udlandet. I dag kan Dronningens forpligtelser som statsoverhoved varetages af Kronprinsen som regent eller af Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Benedikte som rigsforstandere»

Kronprinsesse Mary innsatt som riksforstander. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Kronprinsesse Mary innsatt som riksforstander. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

Dette betyr at kronprinsesse Mary vil kunne utøve monarkens konstitusjonelle funksjoner. Det vil si å undertegne lover eller utnevne statsråder, når hennes svigermor hennes mann er forhindret fra det.

Ærefullt verv

At noen utenfor arvefølgen får et slikt ansvarsfullt verv er sjeldent. Sist det skjedde var da dronning Margrethes mor, dronning Ingrid, avla en tilsvarende ed. Det var kort tid etter at mannen hennes, kong Frederik 9. var død, 14. januar 1972.

Dronning Ingrid og dronning Margrethe i tiden etter Margrethe var blitt monark.
Dronning Ingrid og dronning Margrethe i tiden etter Margrethe var blitt monark.

I 1972 var dronning Margrethe en ung kvinne med to små barn. Det var rett og slett en mangel på riksforstandere og Ingrid, som kom til landet i 1935, var dansk god som noen. Margrethes yngste søster, dronning Anne-Marie av Grekenland, var utelukket gjennom sitt ekteskap med en utenlandsk monark, og den andre søsteren Benedikte bodde i Tyskland.

Senere kom prinsesse Benedikte til å avlegge eden som riksforstander, noe kronprins Frederik og prins Joachim også gjorde da de ble myndige.

Kronprinsesse Mary riksforstander

Grunnen til at Mary nå er blitt utnevnt kan trolig forklares med at Joachim drar med familien til Paris og skal være borte et år, kanskje flere. Benedikte fylte i våres 75 år og har sitt hjem i Tyskland. Og selv om hun er svært ofte i Danmark, er det rimelige at hun nå får slippe. I tillegg følger Frederik oftere sin mor på statsbesøk nå som prins Henrik er død. Det er rett og slett behov for flere riksforstandere inntil kronprinsparets barn blir myndige.

Prins Henrik ble aldri utnevnt til riksforstander, blant annet fordi han ofte representerte med dronning Margrethe utenlands.

Forfatter og historiker Trond Norén Isaksen forklarer at det ikke kan bli aktuelt i Norge å innsette hverken dronning Sonja eller kronprinsesse Mette-Marit i en tilsvarende rolle, av den enkle grunn at det ifølge Grunnloven bare er Kronprinsen som kan være regent. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *