Lady Patricias perlebrosje

27. februar er det nøyaktig 100 siden britiske prinsesse Patricia av Connaught giftet seg med Alexander Ramsey. På kjolebrystet hadde bruden festet en liten, men vakker brosje av tre perler omkranset av diamanter.

Smykket eksisterer den dag i dag, for i 1961 ga Patricia brosjen videre til sin grandniese da hun fylte 18. Det var ingen ringere enn nåværende dronning Margrethe og siden har lady Patricias perlebrosje vært en av den danske dronningens favorittsmykker.

Offisielt foto av dronning Margrethe på hennes 70-årsdag.
Offisielt foto av dronning Margrethe på hennes 70-årsdag.

To søstre – to skjebner

Patricia var datter av prins Arthur, Hertugen av Connaught. Han var syvende barn og tredje sønn av dronning Victoria og prins Albert, og visstnok hennes favorittsønn. Med andre ord var Patricia barnebarn av dronning Victoria og dermed kusine med vår egen dronning Maud.

Arthur giftet seg med tyske prinsesse Louise Margaret og sammen fikk de tre barn: Margaret, Arthur og Patricia. De to jentene var svært ettertraktet på det kongelige ekteskapsmarkedet, og Margaret hun fant seg en kongelig viv. I 1905 giftet hun seg med den svenske arveprinsen Gustaf Adolf. De er besteforeldre til dagens svenske konge, Carl Gustaf.

Søstrene Margareta og Patricia rundt 1900. Margareta giftet seg i 1905 med den svenske arveprinsen.
Søstrene Margareta og Patricia rundt 1900. Margareta giftet seg i 1905 med den svenske arveprinsen.

Man forsøkte å spleise Patricia med både prinser og konger, men hun lot seg ikke friste. Hun valgte i stedet en borgerlig mann, Alexander Ramsey og de giftet seg med mye pomp og prakt 27. februar 1919.

Du kan lese om bryllupet her ved å klikke her.

Prinsesse Patricia av Connaught som brud i 1919.
Prinsesse Patricia av Connaught som brud i 1919. På kjolebrystet har hun festet sin perle- og diamantbrosje, som hun i 1953 ga til Margrethe av Danmark.

Etter bryllupet sluttet Patricia å kalle seg seg prinsesse og het siden lady Patricia Ramsay. I desember fikk paret sitt eneste barn, sønnen Alexander.

Lady Patricias perlebrosje – et minne

En av brudepikene i Patricias bryllup var ni år gamle prinsesse Ingrid av Sverige (1910-2000). Hun var den eneste datteren til Patricias søster kronprinsesse Margareta av Sverige. Margaret hadde fått fem barn med sin svenske kronprins og var da Patricia fikk sin sønn, gravid med sitt sjette. Dessverre blir Margaret utover våren 1920 syk og dør sammen med sitt barn i mai.

Ingrid forgudet sin mor og Patrica var jo blant dem som hadde kjent henne best, så de holdt kontakten gjennom hele livet. Da Ingrids datter og Danmarks tronarving ble myndig, valgte Patricia å gi en av sine egne brosjer i gave til sin grandniese.

Dronning Margrethe under nyttårstalen i 1991.
Dronning Margrethe under nyttårstalen i 1991.

2 thoughts

  1. Her er det noe feil, for Margrethe fylte ikke 18 år i 1953, hun er født i 1940. Så hun fikk den i så fall enten i gave på sin 13-årsdag; ELLER hun kan ha fått den som gave fordi 1953 var året da tronfølgeloven ble endret, og tillot kvinner å overta tronen. Dermed ble prinsessen tronarving, noe som hennes grandtante kan ha ønsket å markere? Hvis Margrethe derimot fikk den på sin myndighetsdag, så må det ha vært i 1961. Myndighetsalderen har vært senket i mellomtiden, men før var den altså på 21-årsdagen.

    1. Kjære Sigrid. Takk for at rettelse. Jeg har opplysningen om 18 årsdagen fra Bjarne Steen-Jensen. Det kan være feil det også, men årstall og hvor gammel en person er bør i alle fall gå opp. Igjen, stor takk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *